Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Beeld: Moolec ScienceVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dierlijk eiwit uit een plant? GGO maakt varkenseiwit uit sojaplant...

Producten gemaakt met GGO-technieken of moleculaire landbouw zijn zowel in de industrie als in de politiek een omstreden onderwerp. Het Brits-Amerikaans-Nederlandse bedrijf Moolec Science introduceerde recent een sojaplant met varkenseiwit. Maar hoe dan en waarom? En hoe zit het met de wetgeving? Wat zeggen wetenschappers over deze technieken? VMT zocht het uit.

Foto: AFSCA-FAVV

Exportban Belgisch varkensvlees naar China na 6 jaar opgeheven:...

Het Chinese embargo voor Belgisch varkensvlees is na 6 jaar opgeheven. De eerste containers met Belgisch varkensvlees zijn inmiddels vertrokken naar China. Deze container is volgens het FAVV een belangrijke stap om de Belgische landbouw weer open te stellen voor China.

Strengere eisen biologisch zorgen voor minder producten in schappenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Strengere eisen biologisch zorgen voor minder producten in schappen

De strenge eisen waaraan biologische groenten en fruit moeten voldoen, maken het voor retailers onaantrekkelijk om biologisch te verkopen. Dit concludeert Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) op basis van jaarcijfers. Sommige winkeliers overwegen zelfs om de verkoop van biologisch voedsel te stoppen.

Van biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins & outs van 7 landbouwsystemenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Van biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins...

Biologisch, regeneratieve landbouw, natuurinclusieve landbouw of On the Way to PlanetProof: je leest het op verpakkingen. Vaak gaat de boodschap over hoe goed zo'n landbouwsysteem is voor de natuur of klimaat. Maar hoe het ene systeem verschilt van een ander is voor veel mensen lastig inschatten. In dit artikel staat een uitgebreid overzicht wat elk systeem inhoudt en hoe het is vastgelegd in wetgeving of een certificeringssysteem.

Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan kaasproducent samenwerken

Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan...

Willicroft maakt een plantaardig alternatief voor kaas op basis van witte bonen uit Nederland. VMT mocht een kijkje nemen achter de schermen bij de wittebonenboer en de kaasproducent.

'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw

'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt...

Regeneratieve landbouw wordt door vele experts gezien als een toekomstbestendig landbouwsysteem. Maar de transitie van ons huidige efficiënte landbouwsysteem naar een duurzamer systeem blijkt nog niet zo makkelijk. VMT sprak met Wouter-Jan Schouten, Theme Director Sustainable Food Systems van Next Food Collective, over de toekomst van regeneratieve landbouw.