Recap Food Future Event: van plantaardig tot Nutri-Score

Recap Food Future Event: van plantaardig tot Nutri-Score

De hoofdvraag op het vernieuwde Food Future Event was: Hoe ontwikkel je het ultieme product? 165 bezoekers waarvan het overgrote deel productontwikkelaars zocht dat antwoord ook en kwam naar het event. Ze deden enthousiast mee aan de workshops, luisterden naar de keynotes en best practices. Zoals een bezoeker zei: een goede mix van luisteren en doen!

Chef-kok Jermaine de Rozario trapte de dag af met overpeinzingen over creativiteit. Zijn advies aan productontwikkelaars: "Neem jezelf mee als je nieuwe producten ontwikkelt. Breng jouw achtergrond en jouw interesses mee."

Knippen en plakken

In de sessie: Van kaal idee naar cool concept gingen de deelnemers zelf aan de slag met tijdschriften en schaar! Onder leiding van ontwerpburo Food by Design ontwikkelden de deelnemers in groepjes een concept voor een gezonde snack.

Plantaardig alom aanwezig

Vleesvervangers en alles met plantaardige eiwitten staat behoorlijk in de belangstelling. Het onderwerp ontbrak daarom niet op het Food Future Event. Zowel in de workshops als in de catering was genoeg plantaardig te vinden.

Els de Hoog van NIZO gaf productontwikkelaars inzicht wat consumenten verwachten van plantaardige alternatieven voor vlees, kaas en zuivel. De Hoog gaf aan waar de verschillende plantaardige producten nog tekort schieten. Zo blijft de voedingswaarde van plantaardige alternatieven voor (semi)harde kaas nog achter.

Ze gaf een uitgebreid overzicht van plantaardige grondstoffen en de status van ontwikkeling: soja is vrij goed uitgezocht, eiwitten uit fermentatie zijn nog in ontwikkeling.

Plantaardig in de praktijk

Naast deze basis kwamen ook een paar praktijkvoorbeelden voorbij. Drie bedrijven - Vivera, Rival Foods (beide vleesvervangers) en Time Travelling Milkman (plantaardig vet) - vertelden hoe hun plantaardige producten hebben ontwikkeld.

Nutri-Score houdt gemoederen bezig

Het veelbesproken voedselkeuzelogo Nutri-Score kwam veelvuldig aan bod. Productontwikkelaars zijn er druk mee bezig. Valerie Lalisang van Schuttelaar&Partners gaf de aanwezigen een compleet overzicht van de stand van zaken rond het logo. Het algoritme is onlangs aangepast en Valerie gaf aan wat de belangrijkste verschillen zijn:

  • Het sluit beter aan bij de Voedingsrichtlijnen
  • Het geeft beter onderscheid tussen de productgroepen
  • Een A-score is moeilijker te krijgen
  • Volkoren producten, plantaardige oliën, kaas en vette vis scoren beter

In een panel vertelden productontwikkelaars van Verstegen en Cornelis Vrolijk waar zij tegenaan lopen met de Nutri-Score. Ook het NBC was aangeschoven om de categorie brood te bespreken.

Ook in andere sessies kwam het logo voorbij. Ilse van der Voort van HAK sprak in haar sessie over marketingclaims ook over de Nutri-Score en wat het aangepaste algoritme betekende voor de huidige scores. Een deelnemer uit het publiek gaf aan dat de producten door het nieuwe algoritme van B naar C waren gegaan. Dus moest ze opnieuw beginnen met ontwikkeling.

Bedrijven verwachten dat de retail van veel categorieen een goede Nutri-Score zal verwachten. Dus niets doen, is geen optie.

Smaaktesten

Sensorisch onderzoek is een belangrijk onderdeel van het productontwikkelproces. Smaak is een van de belangrijkste beoordelingscriteria voor consumenten bij de aankoop van een product, vertelt Tinka Alaerds, commercieel manager bij Normec Sensory in haar workshop. Ze legt uit hoe smaaktesten vooraf kunnen helpen bij een succesvolle introductie.

De deelnemers aan de workshop konden zelf meedoen met een smaaktest.

Omdat het vernieuwde Food Future Event succesvol was, mag je de komende 72 uur dit artikel gratis lezen. Tot volgend jaar!

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij

Aan het eind van elk jaar zijn er vele lijstjes met foodtrends voor het jaar daarop. Reden voor de redactie om deze foodtrends op een rij te zetten. Lees 6 trendartikelen en luister naar 2 trendpodcasts.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.