Front-of-pack logo's: alles over de Nutri-Score en Eco-Score

Front-of-pack logo's: alles over de Nutri-Score en Eco-Score
Tijdens het Food Law Event vertellen Jasmin Buijs, Pascale Boulanger en Lisa Gray alles over de Eco-Score en de Nutri-Score

Wat is de laatste stand van zaken op gebied van de Nutri-Score? En hoe zit het met de Eco-Score, die op steeds meer voedingsmiddelen verschijnt? Kunnen de logo's samen gebruikt worden? Tijdens het Food Law Event vertellen Jasmin Buijs van Axon Advocaten, Veerle Poppe van Colruyt en Lisa Gray van Iglo alles over de front-of-pack voedselkeuzelogo's.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Nutri-Score en Eco-Score

Op het gebied van voedselkeuzelogo’s zijn veel ontwikkelingen gaande. De Nutri-Score is in bepaalde landen al ingevoerd en ook in Nederland wordt het voedselkeuzelogo naar verwachting in de eerste helft van 2022 ingevoerd. Daarnaast zien we ook de Eco-Score steeds vaker op verpakkingen verschijnen. Hoe verhouden deze logo’s zich? Kunnen ze samen gebruikt worden? Wat betekent dit voor voedingsmiddelenproducenten? De laatste stand van zaken rondom de Nutri-Score en de Eco-Score. Jasmin Buijs van Axon Advocaten schetst het wettelijke kader. Daarnaast lichten Veerle Poppe, sustainability strategist bij Colruyt en Lisa Gray, Brand Manager Fish & Digital bij Iglo, toe hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk. 

Jasmin Buijs

Jasmin Buijs

Jasmin is life sciences advocaat bij AXON advocaten en heeft zich gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht aan de Universiteit Wageningen. Daar heeft zij haar juridische achtergrond verrijkt met kennis over producteigenschappen en voedselveiligheid. Jasmin begeleidt graag startende ondernemingen bij het op de markt brengen van hun innovatieve ideeën. Ze behandelt allerhande vraagstukken met betrekking tot levensmiddelen, levensmiddelenverpakkingen en diervoeder, zoals met betrekking tot de kwalificatie van producten, autorisatie dossiers, reclame en etikettering, alsmede op het gebied van gegevensbescherming. 

Lisa Gray

Functie:  Senior Brand Manager Meals - Iglo Nederland at Nomad Foods.

Achtergrond:

  • Studie: Bedrijfskunde aan de RUG in Groningen + Msc Marketing Management aan de RUG

Carrière:

  • Stage Kraft Heinz
  • Jr. Brand Manager Bickery Food Group (gewerkt voor o.a.: Innocent, Orangina, Robinson Froot Shoot)
  • Iglo Nederland/Nomad Foods; diverse Brand Management rollen in het marketing team en verantwoordelijk voor de uitrol van Nutri-score binnen Iglo Nederland

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.