SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

Ruim 70% van de consumenten heeft de afgelopen twee jaar haar eetgewoonten fundamenteel veranderd. De veranderende eetpatronen zijn goed terug te zien in de foodproducten die SIAL Innovation Award hebben gekregen. Gezondheid, genieten en duurzaamheid staan centraal. Een overzicht.

Komende week vindt in Parijs de tweejaarlijkse foodbeurs SIAL plaats. Uit het overweldigende aanbod aan exposerende foodproducenten, zijn er inmiddels 21 producenten beloond met een SIAL Innovation Award, uit een selectie van in totaal 1800 nieuwe producten.

De 21 winnaars spelen allemaal op een of andere manier in op een van de megatrends in voeding op dit moment. Belangrijke trends die boven drijven in het innovatiepalet zijn:

  1. Alternatieve ingrediënten (alternatieven voor bijvoorbeeld vlees, vis en kaas)
  2. Genieten op nummer 1 (premiumproducten, comfort food, intense smaaksensaties en bijzondere texturen)
  3. Gezondheid (natuurlijke ingrediënten, plantaardig, superfruits, supergroenten, zaden, algen, microalgen)
  4. Minder processed (zonder controversiële additieven, minder suiker en zout, biologisch verliest iets terrein)
  5. Milieuvriendelijkere verpakking (recyclebaarheid volstaat niet meer. Drastische reducering van plastic en karton)
  6. Gemak in de keuken (Koken succesvoller of makkelijker gemaakt)
  7. Lage prijzen (Inflatie-effect, basic ranges)

De Sial Innovation Awards 2022

Innovaties toegelicht tijdens persconferentie SIAL

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.