Komende week vindt in Parijs de tweejaarlijkse foodbeurs SIAL plaats. Uit het overweldigende aanbod aan exposerende foodproducenten, zijn er inmiddels 21 producenten beloond met een SIAL Innovation Award, uit een selectie van in totaal 1800 nieuwe producten.
De 21 winnaars spelen allemaal op een of andere manier in op een van de megatrends in voeding op dit moment. Belangrijke trends die boven drijven in het innovatiepalet zijn:
- Alternatieve ingrediënten (alternatieven voor bijvoorbeeld vlees, vis en kaas)
- Genieten op nummer 1 (premiumproducten, comfort food, intense smaaksensaties en bijzondere texturen)
- Gezondheid (natuurlijke ingrediënten, plantaardig, superfruits, supergroenten, zaden, algen, microalgen)
- Minder processed (zonder controversiële additieven, minder suiker en zout, biologisch verliest iets terrein)
- Milieuvriendelijkere verpakking (recyclebaarheid volstaat niet meer. Drastische reducering van plastic en karton)
- Gemak in de keuken (Koken succesvoller of makkelijker gemaakt)
- Lage prijzen (Inflatie-effect, basic ranges)