SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

Ruim 70% van de consumenten heeft de afgelopen twee jaar haar eetgewoonten fundamenteel veranderd. De veranderende eetpatronen zijn goed terug te zien in de foodproducten die SIAL Innovation Award hebben gekregen. Gezondheid, genieten en duurzaamheid staan centraal. Een overzicht.

Komende week vindt in Parijs de tweejaarlijkse foodbeurs SIAL plaats. Uit het overweldigende aanbod aan exposerende foodproducenten, zijn er inmiddels 21 producenten beloond met een SIAL Innovation Award, uit een selectie van in totaal 1800 nieuwe producten.

De 21 winnaars spelen allemaal op een of andere manier in op een van de megatrends in voeding op dit moment. Belangrijke trends die boven drijven in het innovatiepalet zijn:

  1. Alternatieve ingrediënten (alternatieven voor bijvoorbeeld vlees, vis en kaas)
  2. Genieten op nummer 1 (premiumproducten, comfort food, intense smaaksensaties en bijzondere texturen)
  3. Gezondheid (natuurlijke ingrediënten, plantaardig, superfruits, supergroenten, zaden, algen, microalgen)
  4. Minder processed (zonder controversiële additieven, minder suiker en zout, biologisch verliest iets terrein)
  5. Milieuvriendelijkere verpakking (recyclebaarheid volstaat niet meer. Drastische reducering van plastic en karton)
  6. Gemak in de keuken (Koken succesvoller of makkelijker gemaakt)
  7. Lage prijzen (Inflatie-effect, basic ranges)

De Sial Innovation Awards 2022

Innovaties toegelicht tijdens persconferentie SIAL

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nieuwe CFSO van NVWA Bernadette Ossendorp is keynote op Food Safety Event: dit zijn de speerpunten binnen handhaving
  2. Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
  3. Zo zijn de richtlijnen van hygiënisch ontwerpen veranderd in de tijd
  4. Crisp breidt assortiment met verse maaltijden uit door overname Eetfabriek
  5. Expertpanel: 'Versnelt het tekort aan medewerkers het robotiseringsniveau in de voedingsindustrie?'
  6. Italiaanse autoriteiten vinden de bron van een dodelijke uitbraak
  7. Ook glastuinbouw luidt noodklok: minder groente en fruit door hoge kosten
  8. Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep om circulaire voedselketen te ondersteunen.
  9. Coca-Cola maakt doppen aan fles vast om recycling te stimuleren
  10. Startup Meatable start productie kweekvlees in Singapore
  1. De Kostwinners pakken het voedselverlies aan
  2. Eneco elektrificeert chipsfabriek Pepsico
  3. WUR: Overstap op plantaardig gaat Nederlander niet gemakkelijk af
  4. 'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'
  5. Remkes over stikstof rapport: 'Geen ruimte voor feel-good verhalen'
  6. 'Met nieuw register straks te zien van welke boom je appels komen'
  7. Maatschappelijke rol vervullen als voedingsbedrijf? Zo pakt scale-up Pineut het aan
  8. Etikettering na de Brexit: wettelijke overgangstermijn verlengd vanwege stijgende prijzen
  9. Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?
  10. Column: 'Afbakening groente en fruit voor btw verlaging is niet ingewikkeld'