Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Tijdens de inkoop, bij binnenkomst grondstoffen, tijdens de productie, gedurende het transport, in het supermarktschap en thuis bij de consument. Door de hele voedselketen heen gaat waardevol voedsel verloren. Aan welke knoppen kan de kwaliteitsmanager draaien om voedselgrondstof efficiëntie te verhogen? Sanne Stroosnijder (WUR) daagt QA-managers uit met de vraag: hoe #verspillingsvrij ben jij?

We hadden dit jaar een hete zomer, de aardappels zijn hierdoor kleiner. Uitgaande van de specificaties van je klant, moet je als kwaliteitsmanager wellicht te kleine aardappels afkeuren omdat er lange frietjes gemaakt moeten worden. Of ga je denken in oplossingen en het gesprek aan met je klant? ”We mogen meer in ketensamenwerking en partnership gaan denken”, zegt Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss & Waste Prevention aan Wageningen University & Research.

QA-manager en voedselverspilling

In haar keynote presentatie die ze tijdens VMT's Food Safety Event op 3 november gaat houden daagt ze de QA-manager uit om eens stil te staan bij de knoppen waar hij of zij aan kan draaien en bespreekt ze enkele uitdagingen op het raakvlak tussen voedselveiligheid en het tegen gaan van voedselverspilling. Want volgens Stroosnijder zijn hier zeker kansen zowel voor people, planet als voor profit.

Hoe verspillingsvrij ben jij en in hoeverre beïnvloeden jouw leveranciersafspraken de mate van waste?”

“We willen allemaal veilig en gezond, maar ook duurzaam eten. Hoe efficiënt ga je om met je grondstoffen, is dan een vraag die je zou moeten stellen. Maak er een extra agendapunt van tijdens je leveranciersoverleg en vraag jezelf af: hoe beïnvloeden mijn leveranciersafspraken de mate van waste. Bovendien is er simpel een businesscase van te maken, immers de grondstoffen zijn duur.”

Hulp van technologie

Er zijn technologische innovaties, denk aan dynamische houdbaarheidsindicatoren of slimme sensoren, die de voedingsindustrie verder kan helpen het verspillingsprobleem aan te pakken. Stroosnijder gaat hier op 3 november verder op in en kijkt daarbij ook naar de opkomst van nieuwe proces technologie, o.a. voor nieuwe eiwitten, maar ook over hoe we om kunnen gaan met al onze reststromen?

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar lagere prijs en milieu-impact'

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar...

Lidl meldt een hybride gehaktmix met 60% rundvlees en 40% erwteneiwit te hebben ontwikkeld. Volgens de supermarktketen smaakt de hybride gehaktmix hetzelfde als gehakt dat volledig uit rundvlees bestaat, maar het is wel goedkoper.

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in...

GoodMills Innovation heeft een nieuwe productietoren in Hamburg in gebruik genomen. Met een miljoeneninvestering in de zogeheten 'Tower III' wil het bedrijf zich verder toespitsen op de texturisatie van plantaardige eiwitten.

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering...

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook hun rapportages over footprint op orde willen krijgen, is een verregaande digitalisering en het gebruik van AI onontbeerlijk. Ook bij andere regelgeving rondom gezondheid en transparantie ontkomen foodproducenten daar niet aan. Dit staat te lezen in een nieuw visierapport van Aptean vol experts. Ontdek daarin onder meer hoe een bedrijf zoals Brouwerij Frontaal met AI de ecologische voetafdruk verkleint.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.