Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Tijdens de inkoop, bij binnenkomst grondstoffen, tijdens de productie, gedurende het transport, in het supermarktschap en thuis bij de consument. Door de hele voedselketen heen gaat waardevol voedsel verloren. Aan welke knoppen kan de kwaliteitsmanager draaien om voedselgrondstof efficiëntie te verhogen? Sanne Stroosnijder (WUR) daagt QA-managers uit met de vraag: hoe #verspillingsvrij ben jij?

We hadden dit jaar een hete zomer, de aardappels zijn hierdoor kleiner. Uitgaande van de specificaties van je klant, moet je als kwaliteitsmanager wellicht te kleine aardappels afkeuren omdat er lange frietjes gemaakt moeten worden. Of ga je denken in oplossingen en het gesprek aan met je klant? ”We mogen meer in ketensamenwerking en partnership gaan denken”, zegt Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss & Waste Prevention aan Wageningen University & Research.

QA-manager en voedselverspilling

In haar keynote presentatie die ze tijdens VMT's Food Safety Event op 3 november gaat houden daagt ze de QA-manager uit om eens stil te staan bij de knoppen waar hij of zij aan kan draaien en bespreekt ze enkele uitdagingen op het raakvlak tussen voedselveiligheid en het tegen gaan van voedselverspilling. Want volgens Stroosnijder zijn hier zeker kansen zowel voor people, planet als voor profit.

Hoe verspillingsvrij ben jij en in hoeverre beïnvloeden jouw leveranciersafspraken de mate van waste?”

“We willen allemaal veilig en gezond, maar ook duurzaam eten. Hoe efficiënt ga je om met je grondstoffen, is dan een vraag die je zou moeten stellen. Maak er een extra agendapunt van tijdens je leveranciersoverleg en vraag jezelf af: hoe beïnvloeden mijn leveranciersafspraken de mate van waste. Bovendien is er simpel een businesscase van te maken, immers de grondstoffen zijn duur.”

Hulp van technologie

Er zijn technologische innovaties, denk aan dynamische houdbaarheidsindicatoren of slimme sensoren, die de voedingsindustrie verder kan helpen het verspillingsprobleem aan te pakken. Stroosnijder gaat hier op 3 november verder op in en kijkt daarbij ook naar de opkomst van nieuwe proces technologie, o.a. voor nieuwe eiwitten, maar ook over hoe we om kunnen gaan met al onze reststromen?

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.