Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Sensorisch onderzoek

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultrabewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

ultrabewerkte voeding

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock
Pathogeen

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mycelium van de oesterzwam
ingredienten en grondstoffen

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

vleesvervangers

Niet alle flexitariërs lopen warm voor vleesvervangers

Vleesvervangers lijken vooral aantrekkelijk voor flexitariërs die al weinig vlees eten. Zij die meer vlees eten, zijn minder geneigd om vlees te vervangen door vleesvervangers. Waarom is dat en wat is nodig om dit te veranderen? Onderzoekers Hans Dagevos en Muriel Verain van Wageningen Universiteit zochten het uit.

eiwittransitie

Onderzoek: Lidl slijt meer vleesvervangers vanuit het vleesschap...

Lidl heeft afgelopen half jaar 7% meer vleesvervangers verkocht tijdens een test waarbij vleesvervangers een plaats krijgen in hetzelfde schap als vleesproducten. De verkoop van vlees lijkt er niet onder te lijden.

Kleurstoffen en Smaakstoffen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in Wageningen. Hiermee wil IFF zichzelf strategisch positioneren in het hart van de Nederlandse 'Food Valley'.

  1. Voor abonneesDesinfectie van water in groenteverwerking leidt tot veilig hergebruik in productie
  2. Voor abonneesDierlijk eiwit uit een plant? GGO maakt varkenseiwit uit sojaplant mogelijk, maar willen we dat?
  3. Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit
  4. Voor abonneesRegeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen
  5. Rivierkreeften veilig voor consumptie? Wageningen Environmental Research zocht het uit
  6. Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en circulariteit leer je op Food Safety Event
  7. Wat de industrie vroeger weg smeet, fermenteert Afterlife tot hoogwaardig eiwit
  8. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  9. Citroenzuur als suikervervanger? Wageningen University & Research onderzoekt de potentie
  10. Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren
  11. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
  12. Politie beëindigt bezetting WUR door klimaatactivisten
  13. Monitor voedselverspilling: met huidige snelheid is halveringsdoel buiten bereik. WUR geeft 5 adviezen om te versnellen
  14. Zembla: wetenschappers voerden 'misleidende' lobby voor gentech-voedsel
  15. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid
  1. Nieuw collectief plan van Wageningen Universiteit moet eiwittransitie versnellen
  2. Blik buitenlandse sperziebonen of verse Nederlandse wortelen? Europees ecolabel moet consument helpen bij deze keuze
  3. Handig overzicht: Deze artikelen helpen je bij suikerreductie
  4. 'Consumptie insecten kan aantrekkelijker worden bij benadrukken circulaire voordelen'
  5. Groenteverwerkers kunnen water voedselveilig hergebruiken. Bijvoorbeeld zo
  6. Geen zorgen om rundvlees door ontdekte BSE-koe
  7. WUR-hoogleraar Ecologie van Voedselpathogenen: 'Risico's voedselveiligheid voorspellen'
  8. Birgit Loos volgt Robert van Gorcom op bij WFSR
  9. Zijstromen hergebruiken? Intelligente tool schat de processingkosten
  10. Niet-destructieve analyse van versproducten: Kijken, kijken, maar niet aanraken
  11. Expertpanel: 'Versnelt het tekort aan medewerkers het robotiseringsniveau in de voedingsindustrie?'
  12. WUR: Overstap op plantaardig gaat Nederlander niet gemakkelijk af
  13. Hierom wint mycoproteïne aan populariteit
  14. Recyclebare mono-barrière-folies kunnen houdbaarheid grofweg halveren
  15. Biedt Europese vraag naar plantaardig eiwit kansen voor West-Afrikaanse peulvruchten?