Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Plantaardige eiwitten geven vaak een ongewenste bijsmaak aan plantaardige vleesvervangers. Maskeren is de meest gebruikte aanpak, maar dit kan volgens IFF leiden tot ongewenste smaken. Daarom starten ze een diepgaand onderzoek.

Hoe binden smaakstoffen aan plantaardige eiwitten? Dat willen IFF, Unilever en Wageningen University and Research weten. Het doel is om nieuwe smaakstrategieën te bedenken om de eetervaring van plantaardige vleesvervangers te verbeteren.

Eiwit-smaakinteractie

IFF heeft veel kennis van eiwitzuivering en natuurlijke smaakstoffen. Met dit project zijn ze op zoek naar smaakcombinaties die de beste eetervaring opleveren. “We willen de eiwit-smaakinteracties ontrafelen, onderzoeken waarom er smaakverlies optreedt en het algehele smaakprofiel verbeteren,” zegt Neil Da Costa, hoofdonderzoeker bij IFF.

Behoefte consument

Unilever zorgt ervoor dat het onderzoek zich blijft richten op de voorkeuren van de consument. “Meer plantaardig eten is belangrijk voor onze gezondheid en onze planeet,” zegt Manfred Aben, hoofd van wetenschap en technologie Nutrition& Icecream bij Unilever. “Technologie is de sleutel om plantaardige producten te maken die even goed smaken als vlees maar een lagere milieufootprint hebben. We willen dat onze producten aansluiten bij de behoefte van de consument. Daar zal dit onderzoek – begrijpen hoe smaakstoffen werken in vleesvervangers - bij helpen.”

Praktische kennis

Wageningen University&Research draagt bij door geavanceerde analytische methodes te gebruiken om na te gaan hoe eiwitten en smaakstoffen op elkaar reageren. Hans-Gerd Janssen, deeltijdsprofessor bij de vakgroep Organische Chemie van Wageningen University&Research en wetenschapper bij Unilever: “Door samen te werken kunnen we de kennis van de universiteit omzetten in praktische kennis. En de bedrijven brengen ons ervaringen uit de praktijk.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.