Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Plantaardige eiwitten geven vaak een ongewenste bijsmaak aan plantaardige vleesvervangers. Maskeren is de meest gebruikte aanpak, maar dit kan volgens IFF leiden tot ongewenste smaken. Daarom starten ze een diepgaand onderzoek.

Hoe binden smaakstoffen aan plantaardige eiwitten? Dat willen IFF, Unilever en Wageningen University and Research weten. Het doel is om nieuwe smaakstrategieën te bedenken om de eetervaring van plantaardige vleesvervangers te verbeteren.

Eiwit-smaakinteractie

IFF heeft veel kennis van eiwitzuivering en natuurlijke smaakstoffen. Met dit project zijn ze op zoek naar smaakcombinaties die de beste eetervaring opleveren. “We willen de eiwit-smaakinteracties ontrafelen, onderzoeken waarom er smaakverlies optreedt en het algehele smaakprofiel verbeteren,” zegt Neil Da Costa, hoofdonderzoeker bij IFF.

Behoefte consument

Unilever zorgt ervoor dat het onderzoek zich blijft richten op de voorkeuren van de consument. “Meer plantaardig eten is belangrijk voor onze gezondheid en onze planeet,” zegt Manfred Aben, hoofd van wetenschap en technologie Nutrition& Icecream bij Unilever. “Technologie is de sleutel om plantaardige producten te maken die even goed smaken als vlees maar een lagere milieufootprint hebben. We willen dat onze producten aansluiten bij de behoefte van de consument. Daar zal dit onderzoek – begrijpen hoe smaakstoffen werken in vleesvervangers - bij helpen.”

Praktische kennis

Wageningen University&Research draagt bij door geavanceerde analytische methodes te gebruiken om na te gaan hoe eiwitten en smaakstoffen op elkaar reageren. Hans-Gerd Janssen, deeltijdsprofessor bij de vakgroep Organische Chemie van Wageningen University&Research en wetenschapper bij Unilever: “Door samen te werken kunnen we de kennis van de universiteit omzetten in praktische kennis. En de bedrijven brengen ons ervaringen uit de praktijk.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Unilever vindt koper voor Conimex

Unilever vindt koper voor Conimex

Unilever verkoopt Conimex aan het Finse foodbedrijf Paulig bekend van de merken Santa Maria en Poco Loco.

Beeld: Shutterstock

Unilever verkoopt Unox en Zwan aan Zwanenberg Food Group

Unilever ontving een bindend bod van Zwanenberg Food Group voor de overname van de merken Unox en Zwan. Beide merken maken al bijna een eeuw deel uit van de Unilever-portfolio. Unox sinds 1937 en Zwan sinds 1928.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.