Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Marel en ADM bouwen samen met Wageningen Campus een nieuw innovatiecentrum. Het centrum wordt een plek waar producten op basis van plantaardige eiwitten worden ontwikkeld. De opening is gepland voor 2024.

Het innovatiecentrum voor smaak en textuur, inclusief een proeffabriek en laboratorium komt op de campus in Wageningen te staan. Dit is volgens Marel en ADM ‘het hart van de Nederlandse voedseltechnologievallei'.

Van ruw ingrediënt tot eindproduct

In het centrum kunnen voedselproducenten samen met voedingswetenschappers nieuwe plantaardige producten ontwikkelen. Verwerkingstechnieken zoals extrusie- en droogsystemen zijn beschikbaar in de proeffabriek.

Technologie

Marel brengt onder andere de extrusie- en droogsystemen van Marel Wenger en andere Marel-apparatuur in. Het bedrijf nam in 2022 Wenger -producent van extrusie-apparatuur over. Extrusie- en droogtechnologieën zorgen voor de juiste textuur- en vochtgehalte in vleesvervangers. De machines van Marel voor onder andere wegen, inspectie en verhitting passen bij die van Wenger. Door middel van de technologieën kunnen producenten het volledige productieproces van vleesvervangers, gespecialiseerde voeding, kant-en-klaarmaaltijden en snacks ontwikkelen en testen in het laboratorium.

ADM

ADM brengt de alternatieve eiwitten in. “Met het innovatiecentrum kunnen we nog meer innoveren op het gebied van alternatieve eiwitten,” zegt Allyson Fish. “De samenwerking met Marel is een belangrijke stap voor groei in plantaardig.”

Trainingen en workshops

Daarnaast biedt het innovatiecentrum op Wageningen Campus ook de mogelijkheid voor trainingen en workshops. “Door een complete verwerkingslijn te ontwikkelen, kunnen smakelijke, hoogwaardige voedingsproducten veilig worden verwerkt.”

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AIVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.