Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Marel en ADM bouwen samen met Wageningen Campus een nieuw innovatiecentrum. Het centrum wordt een plek waar producten op basis van plantaardige eiwitten worden ontwikkeld. De opening is gepland voor 2024.

Het innovatiecentrum voor smaak en textuur, inclusief een proeffabriek en laboratorium komt op de campus in Wageningen te staan. Dit is volgens Marel en ADM ‘het hart van de Nederlandse voedseltechnologievallei'.

Van ruw ingrediënt tot eindproduct

In het centrum kunnen voedselproducenten samen met voedingswetenschappers nieuwe plantaardige producten ontwikkelen. Verwerkingstechnieken zoals extrusie- en droogsystemen zijn beschikbaar in de proeffabriek.

Technologie

Marel brengt onder andere de extrusie- en droogsystemen van Marel Wenger en andere Marel-apparatuur in. Het bedrijf nam in 2022 Wenger -producent van extrusie-apparatuur over. Extrusie- en droogtechnologieën zorgen voor de juiste textuur- en vochtgehalte in vleesvervangers. De machines van Marel voor onder andere wegen, inspectie en verhitting passen bij die van Wenger. Door middel van de technologieën kunnen producenten het volledige productieproces van vleesvervangers, gespecialiseerde voeding, kant-en-klaarmaaltijden en snacks ontwikkelen en testen in het laboratorium.

ADM

ADM brengt de alternatieve eiwitten in. “Met het innovatiecentrum kunnen we nog meer innoveren op het gebied van alternatieve eiwitten,” zegt Allyson Fish. “De samenwerking met Marel is een belangrijke stap voor groei in plantaardig.”

Trainingen en workshops

Daarnaast biedt het innovatiecentrum op Wageningen Campus ook de mogelijkheid voor trainingen en workshops. “Door een complete verwerkingslijn te ontwikkelen, kunnen smakelijke, hoogwaardige voedingsproducten veilig worden verwerkt.”

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.