Met overname Recyfood wil Veolia meer plastic recyclen

Met overname Recyfood wil Veolia meer plastic recyclen

Veolia heeft Recyfood, verwerker van organisch afval- en restproducten, overgenomen. Met de overname brengt Veolia de reststroom van voedingsproducten verder terug, en breiden ze de recycling van voedselverpakkingen verder uit.

Recyfood verwerkt en vernietigt verpakte en overpakte voedingsproducten, die niet meer geschikt zijn voor consumptie. Door de voedingsproducten te vermengen, kunnen reststromen gebruikt worden in vergistingsinstallaties. Deze voedingsmiddelen komen niet meer op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht. Recyfood maakt er biogas van.

Herbruikbare grondstoffen en energie

Jan Lenstra, CEO Veolia Nederland: “Door de overname van Recyfood betreden we in Nederland een nieuwe markt.  Daarbij wordt middels vergisting, biogas gewonnen voor duurzame energie. En materialen voor verpakkingen van voedsel en diervoeding gerecycled.”

‘Nuttig hergebruikt’

“Recyfood zorgt ervoor dat vele tonnen aan niet voor consumptie geschikte voedingsproducten niet meer op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht komen, maar op een nuttige manier worden hergebruikt”, aldus Veolia. Het bedrijf hoopt met de overname de recycling van het afval van verpakkingen, verwerkt door Recyfood, te vergroten. Evenals de verwerking van organische reststromen tot groen gas.

Verpakkingen recyclen

Een deel van de verpakkingen wordt nu al gerecycled, maar het verder maximaliseren hiervan staat hoog op de agenda. Daarmee kan de CO2 uitstoot nog verder worden teruggedrongen en krijgen we grip op het hele recyclingproces, stelt Veolia.

“Met de kennis van Veolia op het gebied van kunststof en papier recycling breiden we niet alleen onze diensten uit voor bestaande klanten, maar zorgen we er daarnaast voor dat een groter deel van het afval van verpakkingen, die door Recyfood verwerkt worden, hergebruikt gaan worden en de organische reststromen worden verwerkt tot groengas,”legt Rudie Marsman, Manager Business Development van Veolia uit.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste...

Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een bananenbroodreceptuur voor zoals ze zeggen: de 'bewuste massa'.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.