Wetenschappers van de Universiteit Twente en van de Universitat Rovira i Virgili (URV) in Tarragona onderzoeken hoe opgevangen CO₂ omgezet wordt in nuttige producten voor de toeleveringsketen.
Verpakkingsmateriaal
Voorbeelden van zulke producten zijn verpakkingsmateriaal of suiker. Een andere mogelijkheid is de frisdranken van CCEP te voorzien van koolzuur, of synthetische brandstoffen om fabrieken van stroom te voorzien. Het onderzoek moet een nieuwe technologie opleveren die op productielocaties kan worden gebruikt.
Anders nadenken over CO2
CCEPV daagt zich naar eigen zeggen uit om anders na te denken over CO₂. Craig Twyford, hoofd van CCEP Ventures: “Vaak wordt het alleen gezien als een schadelijk afvalproduct. Wat als we niet alleen CO₂ uit de atmosfeer kunnen halen, waar we weten dat het schade veroorzaakt, maar het ook kunnen omzetten in iets nuttigs? Dan is het een waardevolle hulpbron.”
CO₂ afvangen
CO₂-afvang is een methode om CO₂-uitstoot te verminderen. Dit gebeurt op plekken waar uitstoot plaatsvindt door productieprocessen, de zogeheten emissiebron, of zelfs uit de atmosfeer. Vervolgens is deze CO₂ te gebruiken in de productie van andere goederen, zoals brandstof, ingrediënten en verpakkingen.
Meer onderzoek
CCEP wil net zero-ambitie zijn in 2040. Investeren in verschillende onderzoeksprojecten is daar onderdeel van. Andere projecten van CCEP zijn:
- Samenwerken met CuRe Technology, een recyclingstartup die als doel heeft om een nieuwe levensloop te bieden voor moeilijk te recyclen plastic polyesterafval.
- Samenwerken met de Peidong Yang Research Group aan de Universiteit van Californië in Berkeley om schaalbare methoden te ontwikkelen om CO₂ om te zetten in suiker.
De Universiteit Twente focust op het ontwikkelen van een nieuwe reactor voor het afvangen van CO₂ uit de buitenlucht.