Wagenings innovatiecentrum moet Quorn aan wereldwijde groei helpen

Wagenings innovatiecentrum moet Quorn aan wereldwijde groei helpen

Quorn opent in Wageningen een Food Application Centre. Dit nieuwe innovatiecentrum moet de verdere groei van Quorn-vleesvervangers over de hele wereld bevorderen.

Quorn is producent van vleesvervangers en andere plantaardige producten gemaakt van schimmeleiwitten.

Keuze voor Wageningen

Wilco Meijer, Head of Science and Technology bij Quorn: “De keuze voor Wageningen laat zich makkelijk verklaren, we bevinden ons hier in de Foodvalley tussen tal van andere innovatieve bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met de eiwittransitie. We hopen daarvan te profiteren en een bijdrage te leveren aan het ecosysteem dat zich hier bevindt.”

Hulp

Quorn kreeg hulp bij het vinden van een vestigingslocatie van Oost NL, Wageningen Campus, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), World Food Centre en Kadans Science Partner.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties augustus: vegan KitKat met rijsteiwit

Productinnovaties augustus: vegan KitKat met rijsteiwit

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de laatste wapenfeiten: vegan KitKat met rijsteiwit.

Zo haal je als voedselproducent het meeste uit de trends van 2022

Zo haal je als voedselproducent het meeste uit de trends van 2022

Vorig jaar was een bewogen jaar vanwege de coronacrisis, daaruit voortkomende prijsstijgingen en veranderende consumentenbehoeften. Euromonitor signaleert in haar trendrapport 10 trends voor 2022 en hoe je daar op in kunt spelen. VMT zet de tien trends op een rij.

PeelPioneers bouwt nieuwe fabriek in Den Bosch om reststromen te verwerken

PeelPioneers opent grootste schillenfabriek EU: 'Het is een...

Scale-up PeelPioneers opende recentelijk de grootste schillenfabriek van Europa in Den Bosch. De scale-up maakt functionele voedselingrediënten van weggegooide sinaasappelschillen. VMT ging langs, nam een kijkje in de nieuwe fabriek en sprak met medeoprichter Bas van Wieringen en zakenpartner Noud van Stekelenburg van FI&S.

'Met die puur en natuurlijke voedingstrend worden consumenten steeds vaker misleid'


'Met die puur en natuurlijke voedingstrend worden consumenten steeds...

Geeft de term 'puur' een garantie voor veilig en gezond voedsel? Of zet het consumenten op het verkeerde been? Professionals uit de voedingswereld kwamen op 16 november bijeen op het NVVL-mini-symposium om hierover te discussiëren. Een grote en nog steeds groeiende groep consumenten vraagt zich af hoe voedsel bereid wordt en wil begrijpen wat er op hun bord ligt. En dat is het liefst 'puur en natuurlijk', een blijvende voedingstrend, zoals herhaaldelijk op het symposium te horen was. Producenten spelen op de deze consumententrend in met claims als 'puur', 'natuurlijk' en 'vrij van E-nummers'.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.