Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'

Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'
De fabriek in Sas van Gent moet om te beginnen 10.000 ton eiwit per jaar gaan produceren.

In Sas van Gent, op het terrein van Cargill, is op vrijdag 16 september de nieuwe eiwitfabriek van Enough geopend.

Het Schotse bedrijf Enough Food start in de nieuwe fabriek binnenkort met de productie van eiwitrijke grondstoffen voor vleesvervangers op basis van schimmels. De bedoeling is om nog voor het einde van dit jaar volledig in productie te zijn.

Miljoenen subsidie

Met de bouw van de fabriek, die precies een jaar geleden werd aangekondigd, is een investering van 50 miljoen euro gemoeid. Daarvan komt 17 miljoen euro uit Europese steunfondsen voor innovaties.

Het produceren van grote hoeveelheden heerlijke, voedzame en duurzame eiwitten is een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten, zo vindt het bedrijf. De fabriek heeft een initiële productiecapaciteit van 10.000 ton (22 miljoen pond) per jaar vanaf het vierde kwartaal van 2022.

Grootste mycoproteïne fabriek ter wereld

Enough werkt samen met Cargill. De fabriek van 15.000 vierkante meter groot, naar eigen zeggen de grootste mycoproteïne fabriek ter wereld, staat naast de Cargill-fabriek in het Nederlandse Sas van Gent. 'De locatie en samenwerking met Cargill zorgt voor de meest efficiënte voerbron en ondersteunt de zero-waste voordelen van Enough's product, ABUNDA® mycoproteïne.'

Iedere twee minuten 'één koe aan eiwit'

Er liggen plannen om uit te breiden naar een capaciteit van 60.000 ton tegen 2027. Elke twee minuten kan er dan zodanig veel eiwit worden geproduceerd wat gelijk staat aan eiwit afkomstig uit één koe.

Enough werkt ernaartoe om in 2032 in totaal 1 miljoen ton duurzaam eiwit per jaar te produceren.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.