Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'

Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'
De fabriek in Sas van Gent moet om te beginnen 10.000 ton eiwit per jaar gaan produceren.

In Sas van Gent, op het terrein van Cargill, is op vrijdag 16 september de nieuwe eiwitfabriek van Enough geopend.

Het Schotse bedrijf Enough Food start in de nieuwe fabriek binnenkort met de productie van eiwitrijke grondstoffen voor vleesvervangers op basis van schimmels. De bedoeling is om nog voor het einde van dit jaar volledig in productie te zijn.

Miljoenen subsidie

Met de bouw van de fabriek, die precies een jaar geleden werd aangekondigd, is een investering van 50 miljoen euro gemoeid. Daarvan komt 17 miljoen euro uit Europese steunfondsen voor innovaties.

Het produceren van grote hoeveelheden heerlijke, voedzame en duurzame eiwitten is een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten, zo vindt het bedrijf. De fabriek heeft een initiële productiecapaciteit van 10.000 ton (22 miljoen pond) per jaar vanaf het vierde kwartaal van 2022.

Grootste mycoproteïne fabriek ter wereld

Enough werkt samen met Cargill. De fabriek van 15.000 vierkante meter groot, naar eigen zeggen de grootste mycoproteïne fabriek ter wereld, staat naast de Cargill-fabriek in het Nederlandse Sas van Gent. 'De locatie en samenwerking met Cargill zorgt voor de meest efficiënte voerbron en ondersteunt de zero-waste voordelen van Enough's product, ABUNDA® mycoproteïne.'

Iedere twee minuten 'één koe aan eiwit'

Er liggen plannen om uit te breiden naar een capaciteit van 60.000 ton tegen 2027. Elke twee minuten kan er dan zodanig veel eiwit worden geproduceerd wat gelijk staat aan eiwit afkomstig uit één koe.

Enough werkt ernaartoe om in 2032 in totaal 1 miljoen ton duurzaam eiwit per jaar te produceren.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.