NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'

NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'
Beeld: Shutterstock

De NVWA voerde in 2021 ruim 88.000 inspecties uit bij pluimvee- en roodvleesslachterijen. Daarbij zijn 951 overtredingen vastgesteld. Roodvleesslachterijen ontvingen 336 waarschuwingen en boetes, tegenover 612 waarschuwingen en boetes voor pluimveeslachterijen. "Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd."

Sinds enige jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspecties bij grote roodvlees- en pluimveeslachterijen. Hierbij gaat het om de aantallen inspecties op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Hierbij deelt de NVWA ook de aantallen schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten. Dit bundelt de voedselautoriteit nu in de NVWA-slachthuismonitor.

Handhaving NVWA

Los van schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten beschikt de NVWA over meerdere maatregelen, zoals: corrigerende maatregelen gericht op de veiligheid van voedsel en de bescherming van het welzijn en de gezondheid van dieren, een opdracht tot een handeling zoals schoonmaken of een onderdeel tot dierlijk bijproduct bestemmen en het nemen van preventieve maatregelen om herhaling van de overtreding te voorkomen. Zo greep de NVWA in 2021 in bij een slachthuis door de erkenning van de slachterij te schorsen. Ook deed de NVWA extra (specifieke) controles om naleving van wet- en regelgeving te bevorderen.  

Inspectieresultaten slachthuizen

In 2021 gaf de NVWA 175 schriftelijke waarschuwingen en 161 boetes aan roodvleesslachthuizen. Pluimveeslachterijen ontvingen 349 waarschuwingen en 266 boetes.  

Inspectieresultaten roodvleesslachthuizen

Inspectieresultaten pluimveeslachterijen

Meerdere risico’s

Volgens de NVWA kunnen zich bij de aanvoer van levende dieren bij een slachterij meerdere risico’s voordoen. De voedselautoriteit inspecteert naar eigen zeggen om die reden onder andere het reinigen en ontsmetten (R&O) van veevervoermiddelen in het kader van diergezondheid. In 2021 deed de NVWA naar eigen zeggen meer R&D-inspecties vanwege doorlopende dreiging van de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Slachthuizen moeten beschikken over een R&O-protocol voor reiniging van de veevervoermiddelen na lossing. De NVWA controleert naar eigen zeggen of het protocol in overeenstemming is met de geldende wetgeving en of het protocol wordt nageleefd.

‘Aandacht voor reinigen en ontsmetten’

Lisette de Ruigh, directeur Keuren bij de NVWA, vertelt over de resultaten. “Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd met het oog op de risico’s van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Uit de cijfers blijkt dat aandacht voor reinigen en ontsmetten zeer nodig is. Het is cruciaal om de hoge diergezondheidsstatus in Nederland te blijven garanderen. Ook in 2022 blijven we daarom strikt toezicht houden op dit risicogebied. Het bedrijfsleven draagt ook hierin een zware verantwoordelijkheid.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.