NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'

NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'
Beeld: Shutterstock

De NVWA voerde in 2021 ruim 88.000 inspecties uit bij pluimvee- en roodvleesslachterijen. Daarbij zijn 951 overtredingen vastgesteld. Roodvleesslachterijen ontvingen 336 waarschuwingen en boetes, tegenover 612 waarschuwingen en boetes voor pluimveeslachterijen. "Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd."

Sinds enige jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspecties bij grote roodvlees- en pluimveeslachterijen. Hierbij gaat het om de aantallen inspecties op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Hierbij deelt de NVWA ook de aantallen schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten. Dit bundelt de voedselautoriteit nu in de NVWA-slachthuismonitor.

Handhaving NVWA

Los van schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten beschikt de NVWA over meerdere maatregelen, zoals: corrigerende maatregelen gericht op de veiligheid van voedsel en de bescherming van het welzijn en de gezondheid van dieren, een opdracht tot een handeling zoals schoonmaken of een onderdeel tot dierlijk bijproduct bestemmen en het nemen van preventieve maatregelen om herhaling van de overtreding te voorkomen. Zo greep de NVWA in 2021 in bij een slachthuis door de erkenning van de slachterij te schorsen. Ook deed de NVWA extra (specifieke) controles om naleving van wet- en regelgeving te bevorderen.  

Inspectieresultaten slachthuizen

In 2021 gaf de NVWA 175 schriftelijke waarschuwingen en 161 boetes aan roodvleesslachthuizen. Pluimveeslachterijen ontvingen 349 waarschuwingen en 266 boetes.  

Inspectieresultaten roodvleesslachthuizen

Inspectieresultaten pluimveeslachterijen

Meerdere risico’s

Volgens de NVWA kunnen zich bij de aanvoer van levende dieren bij een slachterij meerdere risico’s voordoen. De voedselautoriteit inspecteert naar eigen zeggen om die reden onder andere het reinigen en ontsmetten (R&O) van veevervoermiddelen in het kader van diergezondheid. In 2021 deed de NVWA naar eigen zeggen meer R&D-inspecties vanwege doorlopende dreiging van de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Slachthuizen moeten beschikken over een R&O-protocol voor reiniging van de veevervoermiddelen na lossing. De NVWA controleert naar eigen zeggen of het protocol in overeenstemming is met de geldende wetgeving en of het protocol wordt nageleefd.

‘Aandacht voor reinigen en ontsmetten’

Lisette de Ruigh, directeur Keuren bij de NVWA, vertelt over de resultaten. “Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd met het oog op de risico’s van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Uit de cijfers blijkt dat aandacht voor reinigen en ontsmetten zeer nodig is. Het is cruciaal om de hoge diergezondheidsstatus in Nederland te blijven garanderen. Ook in 2022 blijven we daarom strikt toezicht houden op dit risicogebied. Het bedrijfsleven draagt ook hierin een zware verantwoordelijkheid.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.