NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'

NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'
Beeld: Shutterstock

De NVWA voerde in 2021 ruim 88.000 inspecties uit bij pluimvee- en roodvleesslachterijen. Daarbij zijn 951 overtredingen vastgesteld. Roodvleesslachterijen ontvingen 336 waarschuwingen en boetes, tegenover 612 waarschuwingen en boetes voor pluimveeslachterijen. "Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd."

Sinds enige jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspecties bij grote roodvlees- en pluimveeslachterijen. Hierbij gaat het om de aantallen inspecties op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Hierbij deelt de NVWA ook de aantallen schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten. Dit bundelt de voedselautoriteit nu in de NVWA-slachthuismonitor.

Handhaving NVWA

Los van schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten beschikt de NVWA over meerdere maatregelen, zoals: corrigerende maatregelen gericht op de veiligheid van voedsel en de bescherming van het welzijn en de gezondheid van dieren, een opdracht tot een handeling zoals schoonmaken of een onderdeel tot dierlijk bijproduct bestemmen en het nemen van preventieve maatregelen om herhaling van de overtreding te voorkomen. Zo greep de NVWA in 2021 in bij een slachthuis door de erkenning van de slachterij te schorsen. Ook deed de NVWA extra (specifieke) controles om naleving van wet- en regelgeving te bevorderen.  

Inspectieresultaten slachthuizen

In 2021 gaf de NVWA 175 schriftelijke waarschuwingen en 161 boetes aan roodvleesslachthuizen. Pluimveeslachterijen ontvingen 349 waarschuwingen en 266 boetes.  

Inspectieresultaten roodvleesslachthuizen

Inspectieresultaten pluimveeslachterijen

Meerdere risico’s

Volgens de NVWA kunnen zich bij de aanvoer van levende dieren bij een slachterij meerdere risico’s voordoen. De voedselautoriteit inspecteert naar eigen zeggen om die reden onder andere het reinigen en ontsmetten (R&O) van veevervoermiddelen in het kader van diergezondheid. In 2021 deed de NVWA naar eigen zeggen meer R&D-inspecties vanwege doorlopende dreiging van de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Slachthuizen moeten beschikken over een R&O-protocol voor reiniging van de veevervoermiddelen na lossing. De NVWA controleert naar eigen zeggen of het protocol in overeenstemming is met de geldende wetgeving en of het protocol wordt nageleefd.

‘Aandacht voor reinigen en ontsmetten’

Lisette de Ruigh, directeur Keuren bij de NVWA, vertelt over de resultaten. “Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd met het oog op de risico’s van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Uit de cijfers blijkt dat aandacht voor reinigen en ontsmetten zeer nodig is. Het is cruciaal om de hoge diergezondheidsstatus in Nederland te blijven garanderen. Ook in 2022 blijven we daarom strikt toezicht houden op dit risicogebied. Het bedrijfsleven draagt ook hierin een zware verantwoordelijkheid.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.