NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'

NVWA: 'Aandacht voor reinigen en ontsmetten bij slachthuizen is zeer nodig'
Beeld: Shutterstock

De NVWA voerde in 2021 ruim 88.000 inspecties uit bij pluimvee- en roodvleesslachterijen. Daarbij zijn 951 overtredingen vastgesteld. Roodvleesslachterijen ontvingen 336 waarschuwingen en boetes, tegenover 612 waarschuwingen en boetes voor pluimveeslachterijen. "Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd."

Sinds enige jaren publiceert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspecties bij grote roodvlees- en pluimveeslachterijen. Hierbij gaat het om de aantallen inspecties op gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid. Hierbij deelt de NVWA ook de aantallen schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten. Dit bundelt de voedselautoriteit nu in de NVWA-slachthuismonitor.

Handhaving NVWA

Los van schriftelijke waarschuwingen en boeterapporten beschikt de NVWA over meerdere maatregelen, zoals: corrigerende maatregelen gericht op de veiligheid van voedsel en de bescherming van het welzijn en de gezondheid van dieren, een opdracht tot een handeling zoals schoonmaken of een onderdeel tot dierlijk bijproduct bestemmen en het nemen van preventieve maatregelen om herhaling van de overtreding te voorkomen. Zo greep de NVWA in 2021 in bij een slachthuis door de erkenning van de slachterij te schorsen. Ook deed de NVWA extra (specifieke) controles om naleving van wet- en regelgeving te bevorderen.  

Inspectieresultaten slachthuizen

In 2021 gaf de NVWA 175 schriftelijke waarschuwingen en 161 boetes aan roodvleesslachthuizen. Pluimveeslachterijen ontvingen 349 waarschuwingen en 266 boetes.  

Inspectieresultaten roodvleesslachthuizen

Inspectieresultaten pluimveeslachterijen

Meerdere risico’s

Volgens de NVWA kunnen zich bij de aanvoer van levende dieren bij een slachterij meerdere risico’s voordoen. De voedselautoriteit inspecteert naar eigen zeggen om die reden onder andere het reinigen en ontsmetten (R&O) van veevervoermiddelen in het kader van diergezondheid. In 2021 deed de NVWA naar eigen zeggen meer R&D-inspecties vanwege doorlopende dreiging van de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Slachthuizen moeten beschikken over een R&O-protocol voor reiniging van de veevervoermiddelen na lossing. De NVWA controleert naar eigen zeggen of het protocol in overeenstemming is met de geldende wetgeving en of het protocol wordt nageleefd.

‘Aandacht voor reinigen en ontsmetten’

Lisette de Ruigh, directeur Keuren bij de NVWA, vertelt over de resultaten. “Bij het (permanente) toezicht op slachthuizen heeft de NVWA in 2021 de inspecties op reinigen en ontsmetten geïntensiveerd met het oog op de risico’s van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Uit de cijfers blijkt dat aandacht voor reinigen en ontsmetten zeer nodig is. Het is cruciaal om de hoge diergezondheidsstatus in Nederland te blijven garanderen. Ook in 2022 blijven we daarom strikt toezicht houden op dit risicogebied. Het bedrijfsleven draagt ook hierin een zware verantwoordelijkheid.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.