Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Beeld: Shutterstock, niet de desbetreffende slachterij

Vion Food Group sluit in Duitsland een slachterij en verkoopt 3 andere

Door overcapaciteit en hevige concurrentie op de wereldmarkt herziet Vion haar activiteiten in Duitsland. Het vleesverwerkend bedrijf heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen ontworpen. Deze zullen in 2024 toegepast worden. Hierbij gaat het om sluitingen van locaties en desinvesteringen.

China bant vlees en sperma van Nederlandse koeien en schapen

China bant vlees en sperma van Nederlandse koeien en schapen

China heeft een importverbod in voor het vlees van Nederlandse runderen en schapen ingesteld. Zo wil het land verspreiding van het blauwtongvirus tegengaan. Voor de import van stierensperma geldt nu ook een verbod.

World Meat Congress: 'Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet minder simplistisch worden gevoerd' (podcast)

World Meat Congress: 'Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet...

De wereldwijde vleesindustrie kan nog een grote slag slaan met het terugbrengen van CO2- en methaanuitstoot. Tegelijk groeit de wereldbevolking en het aantal mensen dat vaker vlees gaat eten de komende jaren ook. Tijdens het World Meat Congress kijkt de sector de enorme uitdagingen in de ogen. VMT spreekt organisator Laurens Hoedemaker, Voorzitter van COV, VNV en Vlees.NL.

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort...

Binnenkort is het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk. De eerste proeverijen met 'cultured meat' zullen waarschijnlijk in de herfst plaats vinden.

Minister Adema wil strengere regels voor slachthuizen - Beeld: stockfoto

Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting...

Minister Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil strengere regels voor slachthuizen. De minister vertrouwt de sector naar eigen zeggen nog niet voldoende om de huidige aangescherpte regels te versoepelen. De minister stelt nu zelfs strengere regels voor om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren.

Een bovenaanzicht van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van Veos in het Belgische Zwevezele

Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe...

Voedingsmiddelenproducenten die nog een slag hebben te slaan in afvalwaterzuivering en waterhergebruik, kunnen inspiratie opdoen bij de Belgische eiwitproducent Veos. Een gloednieuwe installatie van 2 miljoen euro zet sinds kort dierlijk bloed om in écht drinkbaar water. VMT nam een kijkje.

Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'

Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de...

Jan Zandbergen Groep opende onlangs een gloednieuw innovatiecentrum in Veenendaal. De producent van vleesproducten en vleesvervangers wil in het grote glazen gebouw onder andere plantaardige 'vleesopvolgers' ontwikkelen. Volgens ceo Peter Paul Zandbergen is het innovatiecentrum de kroon op hun werk.

Uit onderzoek blijkt dat rood vlees €7,50/kilo duurder moet zijn als de gezondheidskosten meegenomen worden

Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees...

Rood vlees zou 7,50 euro per kilo duurder moeten zijn als alle gezondheidskosten die ontstaan door overmatige consumptie ervan in de prijs werden doorberekend. Bewerkt vlees zou dan 4,30 euro per kilo meer kosten. Op die bedragen komen onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) uit. Ze hebben onderzoek gedaan in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie).