Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Simone Hertzberger is gastspreker in de podcast 'Special voedselveiligheid: van vleesvervangers tot kweekvlees', dat onderdeel uitmaakt van de podcastserie 'Of Je Worst Lust' van Nederland Vleesland.

Of Je Worst Lust

Het initiatief Nederland Vleesland is opgericht door en voor de Nederlandse vleessector. In de podcastserie schijnen slagers Josja Haagsma en Joost Scholten licht op dilemma's die leven binnen de vleessector. "Dat levert gesprekken op waarin het best kan knetteren, maar waar smaken áltijd mogen blijven verschillen", aldus Nederland Vleesland.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

eiwittransitie

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

vleesvervangers

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om...

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In deze podcast vertelt productontwikkelaar en ondernemer Dennis Favier hoe plantaardig kan slagen.

productontwikkeling

'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal'...

Wat vraagt de jonge generatie - gen Z - om bij nieuwe producten? Waar moeten productontwikkelaars op letten? Bart Jan Veldhuizen, mede-oprichter van Kitchen Republic, de startup incubator in Amsterdam geeft een workshop op het Food Future Event op 26 september voor productontwikkelaars over dit onderwerp. VMT nam een kijkje in de keuken en sprak met Bart Jan.

Op de voorgrond R&D Manager Anke van Eijk van Schouten in de proefkeuken van het bedrijf. "We leggen onszelf eisen op, maar deze komen ook van onze klanten. Een voorbeeld van een uitdaging is zout."
Podcast

'Vleesvervangers hoeven helemaal niet ongezond te zijn' (podcast)

Nu en dan liggen vleesvervangers onder vuur omdat er te weinig aandacht zou zijn voor een gezonde samenstelling. Kom er niet mee aan bij Schouten Food. In deze podcast vertellen, R&D Manager Anke van Eijk en Mark van Noorloos, commercieel manager bij Schouten hoe zij gezondheid van de producten prioriteit geven.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen helpen je op weg
  2. Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda
  3. Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen
  4. ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'
  5. Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit
  6. Voor abonneesQA'ers reageren positief op nieuw allergenenbeleid: 'Nu nog een eenduidige Europese norm'
  7. Voor abonneesVMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden
  8. The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit in Singapore
  9. Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'
  10. GesponsordPathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
  1. Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst
  2. Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'
  3. Wijnproductie Nederland neemt fors toe
  4. GesponsordDe QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider
  5. MaGie Creations upcyclet biergraan: 'Met de PowerBagel is de cirkel rond'
  6. Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje te planten voor de industrie'
  7. EU pleit voor importheffing Russisch graan
  8. Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en voedselveiligheid (podcast)
  9. Voor abonneesUnilever en McDonald's reageren op onderzoek over reclame voor 'ongezonde voeding'
  10. Voor abonneesIndustrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese harmonisatie ontbreekt'