Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Simone Hertzberger is gastspreker in de podcast 'Special voedselveiligheid: van vleesvervangers tot kweekvlees', dat onderdeel uitmaakt van de podcastserie 'Of Je Worst Lust' van Nederland Vleesland.

Of Je Worst Lust

Het initiatief Nederland Vleesland is opgericht door en voor de Nederlandse vleessector. In de podcastserie schijnen slagers Josja Haagsma en Joost Scholten licht op dilemma's die leven binnen de vleessector. "Dat levert gesprekken op waarin het best kan knetteren, maar waar smaken áltijd mogen blijven verschillen", aldus Nederland Vleesland.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om...

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In deze podcast vertelt productontwikkelaar en ondernemer Dennis Favier hoe plantaardig kan slagen.

'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal' (podcast)

'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal'...

Wat vraagt de jonge generatie - gen Z - om bij nieuwe producten? Waar moeten productontwikkelaars op letten? Bart Jan Veldhuizen, mede-oprichter van Kitchen Republic, de startup incubator in Amsterdam geeft een workshop op het Food Future Event op 26 september voor productontwikkelaars over dit onderwerp. VMT nam een kijkje in de keuken en sprak met Bart Jan.

Op de voorgrond R&D Manager Anke van Eijk van Schouten in de proefkeuken van het bedrijf. "We leggen onszelf eisen op, maar deze komen ook van onze klanten. Een voorbeeld van een uitdaging is zout."

'Vleesvervangers hoeven helemaal niet ongezond te zijn' (podcast)

Nu en dan liggen vleesvervangers onder vuur omdat er te weinig aandacht zou zijn voor een gezonde samenstelling. Kom er niet mee aan bij Schouten Food. In deze podcast vertellen, R&D Manager Anke van Eijk en Mark van Noorloos, commercieel manager bij Schouten hoe zij gezondheid van de producten prioriteit geven.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.