Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.
Vlees

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.Voor abonnees
Voor abonnees
Vreemde delen

Voor abonnees Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Foto: Shutterstock
Vlees

Vegetarische saucijzenbroodjes aan de kant gezet door...

De transitie naar een plantaardiger voedselpatroon gaat met horten en stoten. Hoewel nieuwe vega-introducties aan de lopende band het daglicht zien, sneuvelt er in de praktijk veel. Zo is Transavia is gestopt met de verkoop van vegetarische saucijzenbroodjes aan boord. Er is te weinig vraag naar.

Anuga FoodTec

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for Market Analysis. Als consumenten gaan leren dat een bruiner gekleurde biefstuk nog steeds een goed en veilig te consumeren product is, hoeft er veel minder van worden weggegooid.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Vlees

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen

Er is een nieuw type absorbtiepad op de markt voor onderin vleesschaaltjes dat onaangename geurtjes en voedselverspilling tegengaat. Vleesproducenten kunnen er veel baat bij hebben, zegt de maker. Vleesproducent Hilton Foods, een belangrijke leverancier van Albert Heijn, deed eind vorig jaar een succesvolle pilot met de vleespads. Het aantal retourzendingen is met 70% verminderd.

Brand bij Tyson Foods Oosterwolde
Brand

Brand bij Tyson Foods in Oosterwolde verwoest loods

Afgelopen zaterdag op zondagnacht ontstond er een zeer grote brand bij voedselproductiebedrijf Tyson Foods in Oosterwolde. De brand verwoestte een loods en bracht schade toe aan een van de productiehallen.

Kweekvlees

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort...

Binnenkort is het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk. De eerste proeverijen met 'cultured meat' zullen waarschijnlijk in de herfst plaats vinden.

  1. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  2. Listeriose door gerookte zalm en delicatessen aan twee kanten van de oceaan
  3. Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor nitriet zijn er?
  4. Traceerbaarheid separatorvlees onmogelijk? Foodwatch wil Nederlandse staat zien bij rechter
  5. Honderden Vlaamse voedingsbedrijven zetten gezamenlijk lokale productie op de kaart
  6. Dierenwelzijnslabel op maat van retailer en consument
  7. Branding campagne "Meat products from Belgium" promoot vleeswaren over de grens (+video)
  8. Nederland komt met voorstel voor wettelijke definities 'vegetarisch' en 'veganistisch'
  9. Listeria aangetroffen in diverse vleesproducten Dirk en DekaMarkt
  10. Gekweekte ribeye steak, binnenkort op het menu?
  11. Voor abonneesJohn de Jonge, COO Vion Pork: 'Dit jaar zijn hele belangrijke stappen gezet'
  12. COV-voorzitter Jos Goebbels: 'Meer begrip door duidelijke communicatie'
  13. Aleph Farms onthult prototype van eerste kweekvlees steak
  1. Scale-up Olijck wil stappen zetten in eiwittransitie: 'Productontwikkeling is cruciaal om succesvol te zijn'
  2. Startup By Oummi introduceert ready-to-eat halalproducten bij Albert Heijn
  3. Dutch Meat Service wordt onderdeel van Chateau Viande
  4. Flexitariërs verdringen vegetariers en veganisten
  5. Voor abonneesVleesconsumptie stijgt, maar ook populariteit vleesvervangers neemt toe
  6. Vlees.be-website gebaseerd op wetenschappelijke informatie
  7. Mosa Meat: 'Coronacrisis kan komst kweekvlees versnellen' (longread)
  8. Trump verplicht heropening vleesfabrieken ondanks corona
  9. Vion: 'Coronacrisis leidt tot meer verkoop van goedkoper vlees'
  10. Minister Schouten: 'Kabinet neemt geen extra maatregelen om kweekvlees te stimuleren'
  11. Noemen we het een vleesbereiding of toch een vleesproduct?
  12. 'Europese Hof baant weg voor fagen tegen listeria bacterie'