Gesponsord

De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider

De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider
QWIK-PURE zorgt voor schoon condensaat.

Perslucht is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar speelt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke rol. Vervuilde perslucht kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Eén van de oorzaken van die vervuiling is het vocht dat uit de lucht moet worden afgevoerd maar waarin nog veel besmettingsrisico's zitten.

Sara Deckers is specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies. Het familiebedrijf is actief over de hele wereld en richt zich met name op het fabriceren en leveren van persluchtbehandelingssystemen. “Perslucht is niets anders dan lucht die door een compressor is samengeperst en vervolgens door een leiding wordt geleid. Alles wat na de compressor komt, nemen wij voor onze rekening, zoals filtratie, droging en meettechniek. Aanwezige vervuiling in de leidingen kan worden gemeten en behandeld om de kwaliteit te verbeteren”, vertelt Deckers.

Vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen.”

Daarbij kan perslucht best wat vervuilende elementen bevatten: “Het is gewoon lucht die uit de omgeving komt. Zo kunnen er pollen, bacteriën, olie en stof in zitten. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. Aangezien in de voedselindustrie perslucht vaak wordt gebruikt om producten schoon te blazen of te transporteren, moet die lucht natuurlijk zo schoon mogelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lucht die wordt gebruikt om ijs luchtig te maken, vervuild is. Of dat lucht die poeder door leidingen moet blazen vochtig is.”

Gevaar voor bedrijfscontinuïteit

Want vocht kan gevaarlijk zijn. Daarom heeft BEKO Technologies speciaal voor het schoon afvoeren van vocht in perslucht een nieuw apparaat ontwikkeld, QWIK-PURE. “Vocht in perslucht kan een besmettingsrisico vormen. Vocht is een drager van schimmels, micro-organismen, sporen en dergelijke. Er zijn ook oliedeeltjes en andere vervuilingen in vocht aanwezig die een producent niet in z’n product wil hebben. Dat vocht moet er dus uit. Het vocht dat verwijderd wordt, wordt het vaakst behandeld door de zogenaamde olie-waterscheiders."

De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.
De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.

"Olie op water gaat drijven en creëert een laag boven op het vocht", aldus Deckers. "Dit kan worden ‘afgeroomd’, en het andere vocht wordt door een filter gestuurd om daar vuildelen en olieresten verder te verwijderen. Maar je kunt je voorstellen dat het filter dat hier uitkomt, behoorlijk smerig is. Het vervangen van een filter vereist behoorlijk wat kracht, daarna moet het uitlekken en daarna moet je het filter in een grote plastic zak leggen om het vervolgens af te voeren. Het werk is vies, het is niet gezond en het is een behoorlijk nare klus voor de monteur die het moet uitvoeren. Bovendien zijn er risico’s voor de bedrijfsvoering mocht het filter verstopt raken en er een overstroming plaatsvinden in de compressorruimte.”

Schoon en veilig produceren

Dat kan beter, schoner, sneller en veiliger, zo denkt BEKO Technologies. “Ons nieuwe product, dat de naam QWIK-PURE draagt, is een volledig afgesloten filtersysteem. Het is schoon, veilig en modulair opgebouwd om het vocht goed te verwerken en het vuile condensaat in schoon condensaat om te zetten. Het condensaat is schoon genoeg om op het rioolstelstel te worden geloosd. Het filterpatroon blijft altijd gesloten, geseald en kan met het losdraaien van een aansluitset worden losgekoppeld en zonder één druppel te knoeien worden verwijderd. Bedrijven die met perslucht werken zijn met onze toepassing verzekerd van veilige en schone productie van hun voedingsmiddelen, zonder risico op overstroming.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.