De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider

De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider
QWIK-PURE zorgt voor schoon condensaat.

Perslucht is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar speelt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke rol. Vervuilde perslucht kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Eén van de oorzaken van die vervuiling is het vocht dat uit de lucht moet worden afgevoerd maar waarin nog veel besmettingsrisico's zitten.

Sara Deckers is specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies. Het familiebedrijf is actief over de hele wereld en richt zich met name op het fabriceren en leveren van persluchtbehandelingssystemen. “Perslucht is niets anders dan lucht die door een compressor is samengeperst en vervolgens door een leiding wordt geleid. Alles wat na de compressor komt, nemen wij voor onze rekening, zoals filtratie, droging en meettechniek. Aanwezige vervuiling in de leidingen kan worden gemeten en behandeld om de kwaliteit te verbeteren”, vertelt Deckers.

Vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen.”

Daarbij kan perslucht best wat vervuilende elementen bevatten: “Het is gewoon lucht die uit de omgeving komt. Zo kunnen er pollen, bacteriën, olie en stof in zitten. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. Aangezien in de voedselindustrie perslucht vaak wordt gebruikt om producten schoon te blazen of te transporteren, moet die lucht natuurlijk zo schoon mogelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lucht die wordt gebruikt om ijs luchtig te maken, vervuild is. Of dat lucht die poeder door leidingen moet blazen vochtig is.”

Gevaar voor bedrijfscontinuïteit

Want vocht kan gevaarlijk zijn. Daarom heeft BEKO Technologies speciaal voor het schoon afvoeren van vocht in perslucht een nieuw apparaat ontwikkeld, QWIK-PURE. “Vocht in perslucht kan een besmettingsrisico vormen. Vocht is een drager van schimmels, micro-organismen, sporen en dergelijke. Er zijn ook oliedeeltjes en andere vervuilingen in vocht aanwezig die een producent niet in z’n product wil hebben. Dat vocht moet er dus uit. Het vocht dat verwijderd wordt, wordt het vaakst behandeld door de zogenaamde olie-waterscheiders."

De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.
De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.

"Olie op water gaat drijven en creëert een laag boven op het vocht", aldus Deckers. "Dit kan worden ‘afgeroomd’, en het andere vocht wordt door een filter gestuurd om daar vuildelen en olieresten verder te verwijderen. Maar je kunt je voorstellen dat het filter dat hier uitkomt, behoorlijk smerig is. Het vervangen van een filter vereist behoorlijk wat kracht, daarna moet het uitlekken en daarna moet je het filter in een grote plastic zak leggen om het vervolgens af te voeren. Het werk is vies, het is niet gezond en het is een behoorlijk nare klus voor de monteur die het moet uitvoeren. Bovendien zijn er risico’s voor de bedrijfsvoering mocht het filter verstopt raken en er een overstroming plaatsvinden in de compressorruimte.”

Schoon en veilig produceren

Dat kan beter, schoner, sneller en veiliger, zo denkt BEKO Technologies. “Ons nieuwe product, dat de naam QWIK-PURE draagt, is een volledig afgesloten filtersysteem. Het is schoon, veilig en modulair opgebouwd om het vocht goed te verwerken en het vuile condensaat in schoon condensaat om te zetten. Het condensaat is schoon genoeg om op het rioolstelstel te worden geloosd. Het filterpatroon blijft altijd gesloten, geseald en kan met het losdraaien van een aansluitset worden losgekoppeld en zonder één druppel te knoeien worden verwijderd. Bedrijven die met perslucht werken zijn met onze toepassing verzekerd van veilige en schone productie van hun voedingsmiddelen, zonder risico op overstroming.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.