Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

De vetpercentages van mager of extra mager rundergehakt in de Nederlandse supermarkten lopen uiteen van 8 procent tot 15 procent. Hiermee gaan ze niet over de grens van de Nederlandse warenwet.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De organisatie vergeleek het vetgehalte van 62 varianten supermarktgehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten volgens de Nederlandse warenwet. De meeste bakjes (extra) mager gehakt uit de steekproef gaan daar niet overheen.

Europese richtlijn strenger

Volgens een Europese richtlijn mag in mager rundergehakt maximaal 7% vet zitten. Zijn er hulpstoffen zoals aroma's aan toegevoegd, dan geldt de Nederlandse warenwet.

Resultaten test

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat mager gehakt met 7% vet of minder niet te vinden is in de Nederlandse supermarkt. Mager gehakt van Lebon komt met 7,9% vet in de buurt. Dit product is te koop bij Marqt en Ekoplaza. 

Meer vet

In twee varianten trof de organisatie meer vet aan dan het maximum van 15% vet:

  • Jumbo biologisch mager gehakt bevat 16,1% vet
  • Hoogvliet extra mager gehakt bevat 16,5% vet
  • Hoogvliet online mager gehakt bevat 19,8% vet

Volgens de 2 supermarkten gaat het hier om ongelukkige fouten. Zij zeggen dat de echte vetpercentages lager liggen. Ze beloven deze fouten aan te passen. 

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Beeld: Shutterstock
Consumentenbond

Onderzoeken Consumentenbond 2025: 'Krimpflatie gaat maar door'

In dit artikel zet VMT de onderzoeken en uitkomsten van de Consumentenbond uit 2025 op een rij. Het laatste onderzoek gaat over krimpflatie. De Consumentenbond stelt dat producenten, ondanks kritiek van consumenten, minder product in verpakkingen blijven doen. Volgens de consumentenorganisatie geven producenten 'kul-argumenten' over de reden van de verkleiningen.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Foto: NVWA
Slachterij

NVWA: middelgroot slachthuis mag niet meer slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een slachthuis in het midden van Nederland per direct verboden dieren te slachten. De erkenning van het slachthuis - waar schapen en geiten werden geslacht - is geschorst.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

foto: shutterstock
Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.