Food Safety Event: het huis op orde en je keten in kaart

Food Safety Event: het huis op orde en je keten in kaart
DeFabrique is op 3 november hét toneel waar kwaliteitsmanagers, regulatory affairs managers en iedereen die met voedselveiligheid te maken heeft, elkaar ontmoet en met elkaar spart

Er gebeurt veel in de wereld van voedselveiligheid. Het is bijna niet bij te houden. Hoog tijd om bijgepraat te worden over het belang van voedselveiligheidscultuur, de onrust op de grondstoffenmarkt, de laatste inzichten omtrent microbiologie en de belangrijkste actiepunten van de NVWA voor de komende tijd. Noteer daarom donderdag 3 november in je agenda en meld je aan.

De NVWA, vooraanstaande levensmiddelenadvocaten en experts nemen je mee tijdens VMT’s Food Safety Event in de laatste trends en inzichten op donderdag 3 november in DeFabrique in Utrecht. Laat je bijpraten, maar praat ook zelf met vakgenoten tijdens de netwerkmomenten.

Deze belangrijke thema’s komen aan bod:

  • Overdrijven we voedselveiligheid niet een beetje? Spanningsveld met voedselverspilling steeds groter  
  • Food Safety Culture, wat is dat precies en hoe borg je dat nou echt in je bedrijf? 
  • De onrust op de grondstoffenmarkt en de mondiale handel: gevaren voor voedselveiligheid en import (update) 
  • De hygiënische fabriek en een doeltreffende reiniging en desinfectie borgen 
  • Een grondige risicoanalyse en gevareninventarisatie: hoe pak je dat aan? 
  • Due diligence: de verantwoordelijkheid van producenten door de keten heen 
  • Microbiologie update en de voedselveiligheidsissues van diepvries 
  • Hoe manage je een voedselveiligheidscrisis in je bedrijf? 
  • Een 100% veilige keten of garantie tot aan de deur? 
  • Update meldplicht private laboratoria
  • Dit vindt jouw de NVWA-inspecteur belangrijk 

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Afbeelding: Pixabay

Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet met hepatitis A

Belgische recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet met...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: blauwe bessen besmet met hepatitis A, verkeerde vervaldatum Hollandse maatjesharing en verkeerde vervaldatum maatjesharing.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet met hepatitis A, te hoge druk bij IPA bier en stukjes plastic in diepvries spinazie.

Afbeelding: Pixabay

Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.