Food Safety Event: het huis op orde en je keten in kaart

Food Safety Event: het huis op orde en je keten in kaart
DeFabrique is op 3 november hét toneel waar kwaliteitsmanagers, regulatory affairs managers en iedereen die met voedselveiligheid te maken heeft, elkaar ontmoet en met elkaar spart

Er gebeurt veel in de wereld van voedselveiligheid. Het is bijna niet bij te houden. Hoog tijd om bijgepraat te worden over het belang van voedselveiligheidscultuur, de onrust op de grondstoffenmarkt, de laatste inzichten omtrent microbiologie en de belangrijkste actiepunten van de NVWA voor de komende tijd. Noteer daarom donderdag 3 november in je agenda en meld je aan.

De NVWA, vooraanstaande levensmiddelenadvocaten en experts nemen je mee tijdens VMT’s Food Safety Event in de laatste trends en inzichten op donderdag 3 november in DeFabrique in Utrecht. Laat je bijpraten, maar praat ook zelf met vakgenoten tijdens de netwerkmomenten.

Deze belangrijke thema’s komen aan bod:

  • Overdrijven we voedselveiligheid niet een beetje? Spanningsveld met voedselverspilling steeds groter  
  • Food Safety Culture, wat is dat precies en hoe borg je dat nou echt in je bedrijf? 
  • De onrust op de grondstoffenmarkt en de mondiale handel: gevaren voor voedselveiligheid en import (update) 
  • De hygiënische fabriek en een doeltreffende reiniging en desinfectie borgen 
  • Een grondige risicoanalyse en gevareninventarisatie: hoe pak je dat aan? 
  • Due diligence: de verantwoordelijkheid van producenten door de keten heen 
  • Microbiologie update en de voedselveiligheidsissues van diepvries 
  • Hoe manage je een voedselveiligheidscrisis in je bedrijf? 
  • Een 100% veilige keten of garantie tot aan de deur? 
  • Update meldplicht private laboratoria
  • Dit vindt jouw de NVWA-inspecteur belangrijk 

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Webinar

12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.