Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

In 2009 interviewde VMT Frank Cleophas die net zijn eigen bedrijf smartfood R&D was gestart. Doel was om voedingsmiddelenbedrijven met productontwikkeling te helpen. Hij merkte dat ze vooral worstelden met de houdbaarheid van deze nieuwe producten. Daar bleek een grote behoefte aan en bepaalde de richting van zijn bedrijf.

Nu 13 jaar later onderscheiden Frank Cleophas en zijn team van 13 medewerkers zich in het voorspellen van de houdbaarheid en het versnellen van houdbaarheidsonderzoek. Hij verzorgt een workshop op het Food Future Event op 29 september over dit onderwerp.

Waarom hadden bedrijven problemen met houdbaarheid?

“Ze konden niet precies genoeg de houdbaarheid op lange termijn bepalen. En 12 tot 18 maanden wachten op de uitslag is niet te doen. Daarnaast was in de markt waar ik werkte - mkb en mkb+ - geen kennis beschikbaar over specialistische microbiologie. Grote bedrijven hadden het zelf in huis. Dit gat in kennis kon ik opvullen.”

Waarmee help je bedrijven?

“We combineren het voorspellen van de houdbaarheid met versneld houdbaarheidsonderzoek. Zo kunnen bedrijven zien dat wat het model voorspelt ook uitkomt. We werken vaak aan producten die op de drempel van introductie staan of net op de markt zijn.”

“Zeker! Als onverwachte resultaten uit het model rollen, onderzoeken we gelijk wat het is. Door de vele data die we in het model hebben, ontdekken we bijvoorbeeld nieuwe varianten die resistent zijn tegen conserveringsmiddelen of pasteurisatie.”

“We zijn nu zover dat we het gedrag van bederfflora (alles wat niet-pathogeen is) zo kunnen sturen dat we de van nature aanwezige micro-organismen een onderdeel kunnen maken van de conserveringsmatrix. Ik noem dat ‘conservering voor gevorderden’”.

Wat moeten bedrijven kunnen doen dit toe te passen?

“Het is belangrijk dat ze hun processen beheersen. Weten waar de zwakke plekken zitten. Ze moeten het productieproces op orde hebben. Dat is nodig om het gedrag van micro-organismen voorspelbaar te maken.”

Kan je een voorbeeld geven van een project voor een bedrijf?

“Een klein bedrijf had een product ontwikkeld, maar had geen ruimte in de fabriek om een sterilisatieproces te installeren. Pasteuriseren lukte wel. We hebben de receptuur zo aangepast dat dat mogelijk was. In onze optiek bestaat een receptuur uit ingrediënten en een proces. Als je weet wat het beschikbare proces is, dan kan je de receptuur goed bepalen.”

Welke ontwikkelingen heb je gezien in de afgelopen 13 jaar?

“We zien een toename van resistentie van bacteriën tegen conserveermiddelen. Verder eisen de overheid en certificeringsinstellingen steeds een betere onderbouwing van de gebruikte conserveringsmethode. En het gebruik van minder conserveringsmiddelen gecombineerd met een langere houdbaarheid komt nu pas door. Ik denk dat je daar toen ook al veel over schreef. Het krijgt nu pas voeten aan de grond.”

Food Future Event

Frank Cleophas geeft op het Food Future Event een Workshop Houdbaarheidstesten uitvoeren: hoe, waarom en wanneer?

Hij vertelt over het hoe en waarom van predictive modelling en de voordelen van versneld houdbaarheidsonderzoek.

Deelnemers aan deze workshop kunnen vooraf hun vragen over houdbaarheid van levensmiddelen insturen naar redactie.vmt@vmnmedia.nl. Een selectie van deze vragen zal worden behandeld tijdens deze sessie. 

Bekijk het hele programma of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.