Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

In 2009 interviewde VMT Frank Cleophas die net zijn eigen bedrijf smartfood R&D was gestart. Doel was om voedingsmiddelenbedrijven met productontwikkeling te helpen. Hij merkte dat ze vooral worstelden met de houdbaarheid van deze nieuwe producten. Daar bleek een grote behoefte aan en bepaalde de richting van zijn bedrijf.

Nu 13 jaar later onderscheiden Frank Cleophas en zijn team van 13 medewerkers zich in het voorspellen van de houdbaarheid en het versnellen van houdbaarheidsonderzoek. Hij verzorgt een workshop op het Food Future Event op 29 september over dit onderwerp.

Waarom hadden bedrijven problemen met houdbaarheid?

“Ze konden niet precies genoeg de houdbaarheid op lange termijn bepalen. En 12 tot 18 maanden wachten op de uitslag is niet te doen. Daarnaast was in de markt waar ik werkte - mkb en mkb+ - geen kennis beschikbaar over specialistische microbiologie. Grote bedrijven hadden het zelf in huis. Dit gat in kennis kon ik opvullen.”

Waarmee help je bedrijven?

“We combineren het voorspellen van de houdbaarheid met versneld houdbaarheidsonderzoek. Zo kunnen bedrijven zien dat wat het model voorspelt ook uitkomt. We werken vaak aan producten die op de drempel van introductie staan of net op de markt zijn.”

“Zeker! Als onverwachte resultaten uit het model rollen, onderzoeken we gelijk wat het is. Door de vele data die we in het model hebben, ontdekken we bijvoorbeeld nieuwe varianten die resistent zijn tegen conserveringsmiddelen of pasteurisatie.”

“We zijn nu zover dat we het gedrag van bederfflora (alles wat niet-pathogeen is) zo kunnen sturen dat we de van nature aanwezige micro-organismen een onderdeel kunnen maken van de conserveringsmatrix. Ik noem dat ‘conservering voor gevorderden’”.

Wat moeten bedrijven kunnen doen dit toe te passen?

“Het is belangrijk dat ze hun processen beheersen. Weten waar de zwakke plekken zitten. Ze moeten het productieproces op orde hebben. Dat is nodig om het gedrag van micro-organismen voorspelbaar te maken.”

Kan je een voorbeeld geven van een project voor een bedrijf?

“Een klein bedrijf had een product ontwikkeld, maar had geen ruimte in de fabriek om een sterilisatieproces te installeren. Pasteuriseren lukte wel. We hebben de receptuur zo aangepast dat dat mogelijk was. In onze optiek bestaat een receptuur uit ingrediënten en een proces. Als je weet wat het beschikbare proces is, dan kan je de receptuur goed bepalen.”

Welke ontwikkelingen heb je gezien in de afgelopen 13 jaar?

“We zien een toename van resistentie van bacteriën tegen conserveermiddelen. Verder eisen de overheid en certificeringsinstellingen steeds een betere onderbouwing van de gebruikte conserveringsmethode. En het gebruik van minder conserveringsmiddelen gecombineerd met een langere houdbaarheid komt nu pas door. Ik denk dat je daar toen ook al veel over schreef. Het krijgt nu pas voeten aan de grond.”

Food Future Event

Frank Cleophas geeft op het Food Future Event een Workshop Houdbaarheidstesten uitvoeren: hoe, waarom en wanneer?

Hij vertelt over het hoe en waarom van predictive modelling en de voordelen van versneld houdbaarheidsonderzoek.

Deelnemers aan deze workshop kunnen vooraf hun vragen over houdbaarheid van levensmiddelen insturen naar redactie.vmt@vmnmedia.nl. Een selectie van deze vragen zal worden behandeld tijdens deze sessie. 

Bekijk het hele programma of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.