Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel

In 2009 interviewde VMT Frank Cleophas die net zijn eigen bedrijf smartfood R&D was gestart. Doel was om voedingsmiddelenbedrijven met productontwikkeling te helpen. Hij merkte dat ze vooral worstelden met de houdbaarheid van deze nieuwe producten. Daar bleek een grote behoefte aan en bepaalde de richting van zijn bedrijf.

Nu 13 jaar later onderscheiden Frank Cleophas en zijn team van 13 medewerkers zich in het voorspellen van de houdbaarheid en het versnellen van houdbaarheidsonderzoek. Hij verzorgt een workshop op het Food Future Event op 29 september over dit onderwerp.

Waarom hadden bedrijven problemen met houdbaarheid?

“Ze konden niet precies genoeg de houdbaarheid op lange termijn bepalen. En 12 tot 18 maanden wachten op de uitslag is niet te doen. Daarnaast was in de markt waar ik werkte - mkb en mkb+ - geen kennis beschikbaar over specialistische microbiologie. Grote bedrijven hadden het zelf in huis. Dit gat in kennis kon ik opvullen.”

Waarmee help je bedrijven?

“We combineren het voorspellen van de houdbaarheid met versneld houdbaarheidsonderzoek. Zo kunnen bedrijven zien dat wat het model voorspelt ook uitkomt. We werken vaak aan producten die op de drempel van introductie staan of net op de markt zijn.”

“Zeker! Als onverwachte resultaten uit het model rollen, onderzoeken we gelijk wat het is. Door de vele data die we in het model hebben, ontdekken we bijvoorbeeld nieuwe varianten die resistent zijn tegen conserveringsmiddelen of pasteurisatie.”

“We zijn nu zover dat we het gedrag van bederfflora (alles wat niet-pathogeen is) zo kunnen sturen dat we de van nature aanwezige micro-organismen een onderdeel kunnen maken van de conserveringsmatrix. Ik noem dat ‘conservering voor gevorderden’”.

Wat moeten bedrijven kunnen doen dit toe te passen?

“Het is belangrijk dat ze hun processen beheersen. Weten waar de zwakke plekken zitten. Ze moeten het productieproces op orde hebben. Dat is nodig om het gedrag van micro-organismen voorspelbaar te maken.”

Kan je een voorbeeld geven van een project voor een bedrijf?

“Een klein bedrijf had een product ontwikkeld, maar had geen ruimte in de fabriek om een sterilisatieproces te installeren. Pasteuriseren lukte wel. We hebben de receptuur zo aangepast dat dat mogelijk was. In onze optiek bestaat een receptuur uit ingrediënten en een proces. Als je weet wat het beschikbare proces is, dan kan je de receptuur goed bepalen.”

Welke ontwikkelingen heb je gezien in de afgelopen 13 jaar?

“We zien een toename van resistentie van bacteriën tegen conserveermiddelen. Verder eisen de overheid en certificeringsinstellingen steeds een betere onderbouwing van de gebruikte conserveringsmethode. En het gebruik van minder conserveringsmiddelen gecombineerd met een langere houdbaarheid komt nu pas door. Ik denk dat je daar toen ook al veel over schreef. Het krijgt nu pas voeten aan de grond.”

Food Future Event

Frank Cleophas geeft op het Food Future Event een Workshop Houdbaarheidstesten uitvoeren: hoe, waarom en wanneer?

Hij vertelt over het hoe en waarom van predictive modelling en de voordelen van versneld houdbaarheidsonderzoek.

Deelnemers aan deze workshop kunnen vooraf hun vragen over houdbaarheid van levensmiddelen insturen naar redactie.vmt@vmnmedia.nl. Een selectie van deze vragen zal worden behandeld tijdens deze sessie. 

Bekijk het hele programma of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.