Aangenomen wordt dat Industrie 5.0 een toenemende inzet van collaboratieve robots nodig heeft. Foto: ColRobFood

Cobots passen in het Industrie 5.0 tijdperk

Tijdens de vijfde industriële revolutie zal de traditionele scheiding tussen mens en technologie langzaamaan wegvallen. De mens zorgt voor creativiteit en pro-activiteit, de cobot voor de productiviteit en ondersteuning. Dit is vanuit arbeidsveiligheidsoogpunt niet evident, maar hiervoor is er een ISO-standaard.

Hoe snel kan de traditionele voedingsindustrie verder robotiseren en digitaliseren en daarmee het personeelstekort het hoofd bieden?

Expertpanel: 'Versnelt het tekort aan medewerkers het...

Het personeelstekort speelt inmiddels in vrijwel alle sectoren van de samenleving. Ook de voedingsindustrie blijft niet buiten schot. Maar: never waste a good crisis! Wellicht kan er daarom met behulp van robotisering iets gedaan worden aan het tekort aan mankracht. Vier experts buigen zich over deze vraag.

Robotica steeds belangrijker voor voedingsfabrikanten

Robotica steeds belangrijker voor voedingsfabrikanten

Steeds meer fabrikanten van levensmiddelen nemen mensen aan die kennis hebben over robotica. Producenten zetten steeds meer in op technologische hulpmiddelen.

Miljoenen beschikbaar voor versnellen robotica in agrifood

Miljoenen beschikbaar voor versnellen robotica in agrifood

Het NXTGEN HIGHTECH programma krijgt 450 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Met dat geld wordt nieuwe generatie technologie ontwikkeld om de duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. Agrifood is één van de zes domeinen waar het geld naartoe gaat.

Een seminar over robotica bij WUR.

Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt...

Data wordt gezien als het nieuwe goud. Bedrijven zijn nog huiverig om dit te delen. Toch zullen we volgens Marcel van Haren van FME over deze drempel heen moeten stappen. "Anders wordt het in gang zetten van robotisering, maar ook verduurzaming, in de agrifood heel erg lastig", aldus Van Haren tijdens een robotica seminar op de WUR.

Nieuwe fabriek Grozette in Woerden. 
Foto's: Marco De Swart

Nieuwe fabriek Grozette: strooikaas maken met behulp van zwaartekracht

Kortere en flexibelere productielijnen plus een capaciteitsverdubbeling. Dat heeft de nieuwe fabriek van Grozette. Het kaasverwerkende bedrijf uit Woerden kreeg bovendien het hoogst haalbare BREEAM duurzaamheidscertificaat voor de nieuwbouw. Ewald Bontje, directeur van Grozette, staat uitgebreid stil bij de belangrijkste veranderingen in het productieproces.