Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'

Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'
Jantine Heemskerk, de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy

Jantine Heemskerk, de huidige commercieel directeur wordt de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy. VMT sprak met de kersverse directeur over de veranderingen in de markt van versgesneden groente en fruit, verspakketten en maaltijdsalades.

“De kosten voor grondstoffen zijn explosief gestegen. Alles is duurder of schaars, of het nu plastic, pasta, eieren of kip is,” zegt de nieuwe ceo Jantine Heemskerk. “Daarnaast zorgen de cao-ontwikkelingen voor extra kosten. Ook consolidatie in het supermarktlandschap zorgt voor druk op het volume. ” Jantine Heemskerk neemt het stokje van Cor Heemskerk over in een roerige tijd.

Maaltijdpakketten en roerbakgroente

Naast de gestegen prijzen voor grondstoffen, ziet Heemskerk dat na jaren van alleen maar groei de volumes voor sommige productgroepen onder druk staan. “We zien dat maaltijdsalades en verspakketten populair worden maar zakken met roerbakgroente de afgelopen jaren minder in trek zijn. Maar dat kan met de inflatie weer anders worden. Het is nu belangrijk om de juiste keuzes te maken.”

Robotisering al afgerond

Jantine Heemskerk is blij dat de investeringstrajecten voor nieuwbouw en robotisering al afgerond zijn. “Het geeft een goed gevoel dat we daar nu niet meer in hoeven te investeren. Het betekent dat overcapaciteit hebben en daardoor kunnen we snel schakelen als er nieuwe klanten komen.”

Energie- en waterbesparing

Ook andere acties op het gebied van duurzaamheid helpen mee in deze tijd. “We hebben de afgelopen jaren 13% water bespaard en we gebruiken 18% minder plastic. We werken gasloos in ons  nieuwe pand en hebben de verbruikte energie per verpakking verlaagd.”

Strategie

De komende periode gaat de nieuwe ceo vooral deze roerige markt navigeren. “We willen de kosten beperkt houden en de volumes behouden. Daarnaast kijken we ook hoe we met groente aan kunnen haken bij de trend van gezond leven.”

Nog meer wijzigingen

Voor de vrijgekomen functie van Jantine Heemskerk zoekt het bedrijf een vervanger. Carlos Musters blijft voorlopig aan als interim financieel directeur. Ook operationeel directeur Peter van Duijvenbode gaat in de loop van 2023 Heemskerk verlaten. Na zijn enorme inspanningen voor Heemskerk, het realiseren van de nieuwbouw en het afronden van grote automatiserings- en robotiseringsprojecten vindt hij het tijd voor iets nieuws.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Suikerarm en koolhydraatvrij: innovaties spotten op Free From-beurs
  2. Voedselfraude: gevaarlijk paardenvlees door Europol van de markt gehaald
  3. Statiegeld op blikjes hoeft pas vanaf 1 april
  4. Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland
  5. Deze punten heeft Gezondheidsraad op te merken over Nutri-Score: 'Niet perfect, maar zien wel meerwaarde'
  6. Voor abonnees7 tips om als producent 20 tot 30 procent voedselverspilling tegen te gaan
  7. Voor abonneesDeze 5 trends zijn volgens de Rabobank de komende jaren essentieel voor de voedingsindustrie
  8. "Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"
  9. Bakkie koffievrije koffie? 'De hele koffieboon vervangen is de heilige graal'
  10. Overschot aan erwtensoep in warme winter? Het kan nu direct van Unilever naar consument via Too Good To Go
  1. Kipproducenten opgelet: nieuw kipetiket per 1 januari een 'moetje'
  2. Wankelt Europees verbod op titaniumdioxide (E171)? Europees gerechtshof vindt 'beoordelingsfout'
  3. Voor abonneesWebinar: Voedselveiligheidscultuur bij OFI: 'Bewustzijn loopt als rode draad door organisatie'
  4. Data-analyse of een fysisch-chemisch model: waar heeft een foodbedrijf meer aan?
  5. Nederlandse recalls en waarschuwingen van november: stukjes glas in magnesium en ochratoxine A in pistachenootjes
  6. Belgische recalls en waarschuwingen november: niet toegelaten plant in drankpoeder
  7. Productinnovaties november: groenteburrito's en Achterhoekse bergkaas
  8. Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan, CO2-uitstoot in keten moet omlaag
  9. Rapport Gezondheidsraad: Evaluation Nutri-Score - Advisory Report
  10. Young R&D: 'Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen?'