Statiegeld op blikjes hoeft pas vanaf 1 april

Statiegeld op blikjes hoeft pas vanaf 1 april

Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu wilde. Stichting Afvalfonds Verpakkingen en drankenproducenten en importeurs van metalen drankblikjes hoeven pas op 1 april 2023 alles klaar te hebben.

De Raad van State besloot tot uitstel omdat er niet voldoende machines zijn om de blikjes automatisch te verwerken. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. Ook zijn er IT-problemen zijn rond het statiegeldsysteem.

Staatsecretaris Heijnen wilde dat het statiegeldsysteem op 31 december 2022 zou worden ingevoerd en zou dwangsommen opleggen als het niet gebeurde.

Supermarkten en drankenproducenten

Producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen spanden een rechtszaak aan. Zij wilden de reeks preventieve dwangsommen van tafel.

Uitstel beter

Volgens de Raad van State is het voor het algemeen belang en een soepel verloop beter om de invoering enkele maanden uit te stellen.

Pas vanaf 1 april mag staatssecretaris Heijnen invoering van het systeem afdwingen. Lees de volledige uitspraak.

Wanprestatie

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt tegen het ANP dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. "Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven", aldus de organisatie.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Suikerarm en koolhydraatvrij: innovaties spotten op Free From-beurs
  2. Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland
  3. Deze punten heeft Gezondheidsraad op te merken over Nutri-Score: 'Niet perfect, maar zien wel meerwaarde'
  4. Voor abonnees7 tips om als producent 20 tot 30 procent voedselverspilling tegen te gaan
  5. Voor abonneesDeze 5 trends zijn volgens de Rabobank de komende jaren essentieel voor de voedingsindustrie
  6. "Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"
  7. Bakkie koffievrije koffie? 'De hele koffieboon vervangen is de heilige graal'
  8. Overschot aan erwtensoep in warme winter? Het kan nu direct van Unilever naar consument via Too Good To Go
  9. Kipproducenten opgelet: nieuw kipetiket per 1 januari een 'moetje'
  10. Wankelt Europees verbod op titaniumdioxide (E171)? Europees gerechtshof vindt 'beoordelingsfout'
  1. Voor abonneesWebinar: Voedselveiligheidscultuur bij OFI: 'Bewustzijn loopt als rode draad door organisatie'
  2. Data-analyse of een fysisch-chemisch model: waar heeft een foodbedrijf meer aan?
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen van november: stukjes glas in magnesium en ochratoxine A in pistachenootjes
  4. Belgische recalls en waarschuwingen november: niet toegelaten plant in drankpoeder
  5. Productinnovaties november: groenteburrito's en Achterhoekse bergkaas
  6. Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan, CO2-uitstoot in keten moet omlaag
  7. Rapport Gezondheidsraad: Evaluation Nutri-Score - Advisory Report
  8. Young R&D: 'Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen?'
  9. Voor abonneesNet begonnen als QA'er? Deze 10 issues komen jonge QA-ers tegen in de praktijk
  10. Column Simone Hertzberger: Alexander de Grote was niet immuun voor een voedselinfectie