VMT 7 (2024): Groene grondstoffen

VMT 7 (2024): Groene grondstoffen

Eiwitrijke grondstoffen telen in Nederland (en België), wat is daarvan de potentie? Samenwerken in de keten lijkt een van de belangrijkste ingrediënten voor succes.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

De Europese ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar ingaat, zet wereldwijd miljoenen kleine boeren buitenspel. Dat is de grote angst van veel palmolieproducenten en sojaolieproducenten. "Kleine leveranciers zijn niet in staat om te tippen aan de hoge kosten en de administratieve lasten die de wet met zich meebrengt."

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier Nederlandse telers en verkopers van wortelen zijn beboet voor in totaal ruim 2,5 miljoen euro voor verboden afspraken over het onderling verdelen van de markt. "De onderlinge concurrentie tussen deze bedrijven werd hiermee beperkt", constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het verliezen'

World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het...

Als de vleesindustrie de komende jaren overeind wil blijven, zal ze volop ten strijde moeten trekken tegen pseudowetenschap. Dat stelde wetenschapper Peer Ederer op het World Meat Congress in Maastricht woensdag. Beleid in Europa komt steeds vaker tot stand op basis van onjuiste aannames en ondeugdelijk onderzoek, zei hij. "Als de sector deze veldslagen verliest, wordt de sector kapot gemaakt."

Gerda Verburg, Non Executive Director (links) en Marian Geluk Executive Director (rechts) lanceren Next Food Collective.

Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers...

Grote voedingsproducenten zoals Cosun Beet Company, KraftHeinz, FrieslandCampina, Danone en Unilever hebben een intensieve samenwerking opgezocht met universiteiten en agrifoodbedrijven om verduurzaming in de foodsector te versnellen. Het Next Food Collective wil onder meer regeneratieve landbouw, de eiwittransitie en de CO2-reductie van processing in food versnellen.

Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om  biodiversiteit te bevorderen

Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om biodiversiteit te...

Biodiversiteit is al het leven op aarde dat met elkaar is verbonden door ecosystemen. Het samenspel van verschillende planten, dieren, bacteriën en ecosystemen zorgt ervoor dat de aarde goed blijft functioneren. Als er steeds meer elementen uit die biodiversiteit wegvallen of verslechteren, kunnen er risico's ontstaan, ook voor de foodindustrie. Drie Nederlandse bedrijven vertellen wat ze in binnen- en buitenland ondernemen om dit tegen te gaan.

World Economic Forum 2023 in Davos, Zwitserland. (Foto: ANP)

Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die...

Voedsel(on)zekerheid is het belangrijkste thema dat de wereld de komende jaren bezig zal houden. Dat blijkt uit zowel het Global Risk Report 2023 als de verschillende paneldiscussies tijdens het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos begin 2023. Van de voedselindustrie wordt veel gevraagd.