Kamerleden kruisen de degens in debat over Nederlands voedselsysteem

Kamerleden kruisen de degens in debat over Nederlands voedselsysteem

Huidige en toekomstige Tweede Kamerleden gaan dinsdag 23 februari met elkaar in debat over het Nederlandse voedselsysteem. Het Voedselverkiezingsdebat 2021 is te volgen via een livestream.

Het Voedselverkiezingsdebat 2021 wordt georganiseerd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland).

Voedselketen cruciaal

De hoofdvraag van het Voedselverkiezingsdebat 2021 is: Hoe kijken de politieke partijen naar voedsel, van boer tot bord? 2020 heeft volgens de brancheorganisaties duidelijk gemaakt dat de voedselketen een vitaal en stabiel onderdeel is van Nederland. "Boeren, voedselverwerkers en supermarkten zorgen er samen voor dat Nederland ook tijdens de coronacrisis toegang heeft tot veilig, duurzaam, gezond, betaalbaar en lekker voedsel."

Ketenpartijen in gesprek

Tegelijkertijd ziet de keten uitdagingen voor de toekomst, zoals het verdienvermogen van boeren en tuinders waarover de ketenpartijen met elkaar in gesprek zijn. In de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen zijn talrijke voorstellen opgenomen om het huidige systeem van voedselproductie en -consumptie bij te sturen.

Prangende vragen

De vragen die aan bod komen zijn: Wat kunnen de verschillende partijen in de agrifoodsector doen om de consument meer te stimuleren en te helpen om bijvoorbeeld gezonder of duurzamer te eten? Het economisch belang van de agrifoodsector voor Nederland is groot. Bijvoorbeeld als het gaat om werkgelegenheid. Hoe wordt die economische rol en de (internationale) concurrentiepositie behouden en versterkt?

Deelnemers

Eline Vedder (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Futselaar (SP) en Roelof Bisschop (SGP) hebben hun deelname aan het debat reeds bevestigd. Het debat wordt gemodereerd door Daniël Schut.

Het Voedselverkiezingsdebat vindt plaats op dinsdag 23 februari van 15:30 tot 17:00 uur vanuit Perscentrum Nieuwspoort en is online te volgen via een livestream. Aanmelden is noodzakelijk

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar letterlijk 'in de etalage'. In dit artikel een aantal innovaties op een rij.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.