Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Hoe kan kunstmatige intelligentie (AI) een transformerende rol spelen in het in kaart brengen van (opkomende) voedselrisico's? (foto: Shutterstock)

AI en Voedselveiligheid: 'opkomende risico's beter op de kaart'...

Wordt het voedsel veiliger dan ooit als we AI gaan inzetten voor het voorspellen van nieuwe en bestaande voedselveiligheidsrisico's op grondstoffen? Krijgen de kwaliteitsmanagers van voedingsmiddelenbedrijven straks een nieuwe sterke tool in handen die de risicoanalyse een stuk makkelijker maakt of zelfs uit handen neemt? Wageningen Food Safety Research denkt dat de mogelijkheden van AI rondom voedselveiligheid veelbelovend zijn. Beluister de podcast.

Mocht er nu iets gebeuren in Oekraïne, dan wordt het meten van radioactiviteit in voedsel direct actueel.

Wat te doen bij kernramp? QA leunt vooral op overheid bij nucleair...

De gezondheidseffecten van de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima echoën nog altijd na. In Oekraïne loert echter een nieuw gevaar voor de voedselveiligheid. Want wat als er bijvoorbeeld iets gebeurt in de kerncentrale van Zaporizja? Bedrijven hebben geen standaard-scenario en wijzen veelal naar de overheid die een soort corona-achtige aanpak hanteert, zo blijkt uit verschillende gesprekken die VMT had met experts.

Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing...

Welke beheersmaatregelen kun je nemen tegen milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS in voeding? Welke nieuwe voedselveiligheidsrisico's brengt de klimaatverandering met zich mee? Wat moet de foodindustrie met PFAS? Hoe gaan we biofilms voor eens en voor altijd effectief te lijf? Deze en veel meer prangende vragen worden uitgediept op het Food Safety Event van VMT op 16 november.

Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren

Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren

Mycotoxines, giftige stoffen die door schimmels worden gemaakt, zijn vanwege klimaatverandering een steeds groter probleem voor voedselproducenten. Onderzoek naar een systeem voor vroegtijdige signalering op Europees niveau moet ervoor zorgen dat besmette gewassen nog eerder dan nu worden opgemerkt.

Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes

Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale...

Voedselproducenten die een groot aantal verschillende grondstoffen verwerken, hebben een sleutelrol in het verlagen van de ziektelast van Listeria monocytogenes (Lm). Dat blijkt uit een nieuwe studie naar Nederlandse Lm-uitbraken tussen 2010 en 2020. Uitbraken zijn namelijk vaak niet aan een specifieke voedingscategorie toe te schrijven, maar veeleer aan een producent.

Birgit Loos, directeur WFSR

Nieuwe directeur Birgit Loos: 'WFSR moet innovatiekracht verder...

Wageningen Food Safety Research (WFSR) heeft met Birgit Loos een nieuwe algemeen directeur gevonden die graag vragen stelt. Nieuwsgierigheid en de behoefte om almaar beter en efficiënter te willen werken, drijven Loos en het WFSR naar een betere kwaliteit en daarmee een hogere voedselveiligheid. Tegelijk kampt de voedselindustrie met behoorlijke uitdagingen.

Webinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​

Webinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de...

Wat zijn PFAS's precies? Hoe groot is deze groep stoffen precies? Waar komt het vandaan en in welke voedingsmiddelen zijn ze te vinden? Hoe ziet de veranderende regelgeving eruit en wat moeten kwaliteitsprofessionals binnen de voedingsindustrie met dit onderwerp? Deze vragen komen aan bod tijdens een VMT webinar over PFAS.

Bron foto: Wageningen Food Safety Research (WFSR)

Toxische ergot alkaloïden in granen sneller op de korrel met nieuwe...

Graanverwerkers hebben regelmatig te maken met aanwezigheid van toxische ergot alkaloïden (EA). Europa heeft sinds begin 2022 nieuwe limieten, maar analyses zijn duur en tijdrovend. De graanketen heeft daarom behoefte aan een snellere, goedkopere methode. Besmette partijen worden dan eerder herkend. Dankzij een succesvol TKI project waarvan Wageningen Food Safety Research de trekker is, komt die methode eraan.