foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Monkfruit (foto: Shutterstock)

Zoetstoffen van monkfruit geen novel food meer in Verenigd Koninkrijk

Een opvallende ontwikkeling: de Britse Voedsel- en Warenautoriteit (FSA) heeft recentelijk bepaald dat concentraten uit monkfruit niet langer als novel food worden beschouwd. Dit betekent dat producenten deze natuurlijke, caloriearme zoetstof nu als ingrediënt mogen gebruiken in het Verenigd Koninkrijk. Dit gaat ook een effect hebben op de EU.

Foto: shutterstock

EFSA komt met nieuwe richtlijn voor gebruik zoetstof erythritol

In opdracht van de Europese Commissie (EC) beoordeelde de European Food Safety Authority (EFSA) opnieuw de veiligheid van zoetstof erythirol (E 968). EFSA adviseert een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voorheen ontbrak de ADI en gold er alleen wet- en regelgeving voor de toepassing van het additief.

Richtlijnen aspartaamconsumptie blijven ongewijzigd na reviews WHO

Richtlijnen aspartaamconsumptie blijven ongewijzigd na reviews WHO

Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO is er op grond van drie recente studies "beperkt bewijs" dat aspartaam kankerverwekkend is. Tegelijk ziet de commissie JECFA, die zich buigt over voedingsadditieven, geen reden om de richtlijnen rond de dagelijkse consumptie van aspartaam (ADI van 40 mg/kilogram lichaamsgewicht) aan te passen.

Aspartaam weer onder vuur? 'WHO gaat zoetstof als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempelen'

Aspartaam weer onder vuur? 'WHO gaat zoetstof als 'mogelijk...

Volgens de internationale nieuwsbron Reuters gaat het kankeronderzoekscentrum van het WHO (IARC) binnenkort de kunstmatige zoetstof aspartaam op de lijst zetten met mogelijk kankerverwekkende stoffen.

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

2022 was een roerig jaar voor de voedingsindustrie. Van het einde van de coronapandemie naar de oorlog in Oekraïne, grondstoffenonzekerheid, onduidelijkheid over handhaving door NVWA, Salmonella en Listeria-cases, een liegende zoetstoffenleverancier en gedoe tussen GFSI en IFS... In dit artikel een opsomming van de 20 best gelezen artikelen op VMT dit jaar.

Startup Fooditive zegt een zoetstof zonder calorieën te maken uit fruitreststromen, maar is dit ook zo?

Zoetstof lijkt te mooi om waar te zijn: 'Deze startup stapelt leugen...

Als je als R&D'er op zoek bent naar een vervanger voor suiker of een nieuw clean label-ingrediënt, stel je er dan zeker van dat je met betrouwbare partijen werkt. Test en doe onderzoek. Zeker als een ingrediënt te mooi lijkt om waar te zijn. Dat is de pijnlijke les uit het volgende verhaal.

Promotie-onderzoek: Hoe schimmels nuttige ingrediënten uit suikerbietenpulp maken

Promotie-onderzoek: Hoe schimmels nuttige ingrediënten uit...

Schimmels zijn zeer veelzijdig. Ze kunnen elke natuurlijke verbinding afbreken. Zo kunnen ze agrarische reststromen omzetten in nuttige ingrediënten, zoals vanilline en xylitol. En in eiwitrijke voedselgrondstoffen.

Nieuw recept voor zero moet Coca-Cola-drinkers verleiden tot switch naar suikervrij

Nieuw recept voor zero moet Coca-Cola-drinkers verleiden tot switch...

The Coca-Cola Company heeft het recept voor Coca-Cola zero sugar vernieuwd. Alle ingrediënten blijven hetzelfde, behalve de mix van smaken, meldt het bedrijf na vragen van VMT.

Bedrijven schalen productie eiwitzoetstof uit Afrikaanse bes op

Bedrijven schalen productie eiwitzoetstof uit Afrikaanse bes op

Roquette en Brain Group schalen de productie van eiwitzoetstof Brazzein op. De partners hebben de r&d-fase voor de ontwikkeling van de zoetstof voltooid en tekenen voor de productie.