Interviews: meest gelezen in 2021

Interviews: meest gelezen in 2021

In dit artikel zetten we de 5 meest gelezen interviews van 2021 op een rij. Die hangen - niet onverwacht - samen met actuele kwesties zoals de coronacrisis en ethyleenoxide.

1 Unilever en Fairtrade original over ethyleenoxide

In september 2020 werd een lading sesamzaad uit India ontdekt verontreinigd met ethyleenoxide. Dit leidde tot een regen aan recalls van levensmiddelen waarin het verontreinigde sesamzaad was verwerkt. VMT sprak met Unilever en Fairtrade Original over het hoe en waarom van de recalls. “Het is in een jaar tijd nog niet gelukt om dit probleem binnen de sesamzaadketens op te lossen.”

2 Vion over vleesvervangers

Vion is producent van vleesproducten en produceert sinds ongeveer een jaar ook vleesvervangers onder de startup ME-AT the alternative. Hoewel vleesvervangers enorm in populariteit stijgen, is er ook veel negativiteit rondom de productgroep. “Je ziet dan mensen soms agressief reageren op vleesvervangers, terwijl zij ze zelf nooit zouden eten”, vertelde Thea Smit van Vion aan VMT.

3 Iglo, HAK en CBL over Nutri-Score

In juni van dit jaar kondigde minister Blokhuis van het ministerie van VWS aan dat de invoering van de Nutri-Score wordt uitgesteld tot 2022. VMT deed een rondvraag bij enkele brancheverenigingen en producenten wat zij vinden van de uitstelling. “Wachten tot de allerlaatste criticaster tevreden is, is geen optie voor ons.”

4 Tony's Chocoloney over groeien

Tony’s Chocolonely kondigde in april aan dat ze de Belgische repenfabrikant Althaea-De Laet overnemen. Anne-Wil Dijkstra legt uit waarom deze overname belangrijk is voor Tony’s Chocolonely: grip houden op de productiecapaciteit, sneller productinnovaties lanceren en het leren runnen van een chocoladerepenfabriek op deze schaal.

5 Carl Siegert over de coronacrisis

Bakkerij Carl Siegert is al 130 jaar een familiebedrijf. De bakker levert biologische vriesverse broodspecialiteiten aan met name horeca, catering, luchtvaart en on-the-go-producenten. De coronacrisis slaat dan ook hard toe bij Carl Siegert. “Mijn agenda is de grootste miskoop van 2020, die had ik niet meer nodig”, vertelt eigenaar Carl Siegert in april aan VMT. Ondanks de zware gevolgen blijft de bakker positief.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.