5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

Er is weinig bekend over de werking van het microbioom in de bodem en op planten en hoe deze micro-organismen invloed hebben op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook ontbreekt er kennis over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens kan worden geborgd. Er komt geld beschikbaar voor onderzoek.

In bodem en water, op planten en in het maagdarmkanaal van mens en dier leven talrijke micro-organismen. Dit microbioom vervult belangrijke functies op het gebied van de bescherming van tegen ziekteverwekkers, het beschikbaar maken van nutriënten en de vertering van voedsel.

Microbioom aanpassen voor duurzamere landbouw

Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen om het microbioom aan te passen bieden mogelijkheden voor duurzamere methodes in land- en tuinbouwproductiesystemen en versterking van gezondheid van mens en dier. Ook economisch gezien zijn er kansen.

Meer kennis microbiologische voedselveiligheid nodig

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is onderzoek nodig over de werking van het microbioom en de invloed ervan op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook is meer kennis nodig over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens geborgd kan worden. Daarom is er 5,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek en is er een call opgestart vanuit het Kennis- en Innovatieconvenant voor het publiek-privaat onderzoek: ‘Microbioom: gezond van bodem naar dier & mens en terug’, dat zich richt op het opdoen van meer kennis om praktische toepassingen mogelijk te maken. Daarbij spelen ook vraagstukken op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie een rol.

Samenwerking tussen bedrijven

“Inzicht in het microbioom is belangrijk voor duurzaam bevorderen van weerbaarheid tegen ziekten en plagen in veld en kas, en kan bijdragen aan de gezondheid van dieren en mensen”, aldus een woordvoerder van NWO. “Alleen door samenwerking tussen bedrijven uit de relevante sectoren en onderzoekers kan het doel van deze call bereikt worden: succesvolle toepassing(en) van het microbioom in land- en tuinbouwproductiesystemen. Bedrijven zitten daarbij op de eerste rij bij nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen die uit het onderzoek komen. Daartoe leveren ze een bijdrage via cofinanciering, in-cash of in-kind.”

De deadline voor vooraanmeldingen is 24 maart 2022. In de periode voorafgaand aan de deadline organiseert NWO een matchmakingbijeenkomst op donderdag 27 januari 2022 plaats.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.