5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

Er is weinig bekend over de werking van het microbioom in de bodem en op planten en hoe deze micro-organismen invloed hebben op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook ontbreekt er kennis over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens kan worden geborgd. Er komt geld beschikbaar voor onderzoek.

In bodem en water, op planten en in het maagdarmkanaal van mens en dier leven talrijke micro-organismen. Dit microbioom vervult belangrijke functies op het gebied van de bescherming van tegen ziekteverwekkers, het beschikbaar maken van nutriënten en de vertering van voedsel.

Microbioom aanpassen voor duurzamere landbouw

Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen om het microbioom aan te passen bieden mogelijkheden voor duurzamere methodes in land- en tuinbouwproductiesystemen en versterking van gezondheid van mens en dier. Ook economisch gezien zijn er kansen.

Meer kennis microbiologische voedselveiligheid nodig

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is onderzoek nodig over de werking van het microbioom en de invloed ervan op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook is meer kennis nodig over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens geborgd kan worden. Daarom is er 5,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek en is er een call opgestart vanuit het Kennis- en Innovatieconvenant voor het publiek-privaat onderzoek: ‘Microbioom: gezond van bodem naar dier & mens en terug’, dat zich richt op het opdoen van meer kennis om praktische toepassingen mogelijk te maken. Daarbij spelen ook vraagstukken op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie een rol.

Samenwerking tussen bedrijven

“Inzicht in het microbioom is belangrijk voor duurzaam bevorderen van weerbaarheid tegen ziekten en plagen in veld en kas, en kan bijdragen aan de gezondheid van dieren en mensen”, aldus een woordvoerder van NWO. “Alleen door samenwerking tussen bedrijven uit de relevante sectoren en onderzoekers kan het doel van deze call bereikt worden: succesvolle toepassing(en) van het microbioom in land- en tuinbouwproductiesystemen. Bedrijven zitten daarbij op de eerste rij bij nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen die uit het onderzoek komen. Daartoe leveren ze een bijdrage via cofinanciering, in-cash of in-kind.”

De deadline voor vooraanmeldingen is 24 maart 2022. In de periode voorafgaand aan de deadline organiseert NWO een matchmakingbijeenkomst op donderdag 27 januari 2022 plaats.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in Nederland Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada: minigebak teruggeroepen

In Canada heeft een uitbraak van Salmonella Enteritidis geleid tot 61 bevestigde ziektegevallen, waarvan 17 personen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak is herleid naar minigebak van het merk Sweet Cream, dat inmiddels landelijk is teruggeroepen.

Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultra-bewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.