Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultra-bewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchtenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor in vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies van een grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta

R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze...

VISIE OP WETGEVING - Door onder andere politieke complexiteit kan de invoering van nieuwe wetten soms lang duren, stelt Erik-Jan Ransdorp, innovatie directeur bij Cloetta. Wetgeving mag dan ook vaker op wetenschappelijke kennis gebaseerd worden volgens hem. VMT sprak met Ransdorp over de bottlenecks die hij ziet en zijn tips voor andere R&D'ers op gebied van wetgeving. Dit is het zevende artikel in een serie.

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheidVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

Foodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op of een bedrijf kennis bestelt of goed nieuws'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Foodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op...

Voedingsmiddelenbedrijven melden nu en dan over subsidiëring van wetenschappelijk onderzoeker. Zo meldde visbedrijf John West bijvoorbeeld een tijdje geleden dat het onderzoek naar Alzheimer subsidieert voor een bedrag van 75.000 pond. Maar is het eigenlijk slim om je als voedingsmiddelenbedrijf te verbinden aan wetenschappelijk onderzoek? Experts reageren in dit artikel.