Dit zijn de voordelen van bemonstering in het land van origine

Dit zijn de voordelen van bemonstering in het land van origine

Peperspecerijen van allerlei origines naar Nederland halen of direct verkopen aan de klant: dat is wat Spice Route Sourcing doet. Een groot deel van de peperkorrels komt uit Vietnam. Het bedrijf laat álle partijen testen vóórdat de peper de handel ingaat.

Jolanda Broos, Quality manager bij Spice Route Sourcing: ‘De Europese regelgeving rond pesticides is in de afgelopen jaren steeds strenger geworden. We wilden voorkomen dat een partij in Nederland overschrijdingen zou blijken te hebben. Zo’n partij kunnen we niet verkopen. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing waarmee dit risico konden ondervangen. En die oplossing hebben we gevonden.’

Broos vertelt hoe ze dat hebben aangepakt. ‘Sommige peperkorrels laten we opwerken, schonen en steriliseren in Nederland, anderen zijn in het land van origine al geschoond en gesteriliseerd.’ Maar die producten moeten wel aan de verwachtingen en aan de normen voldoen als ze in Nederland arriveren.

Broos: ‘Ik heb deze uitdaging voorgelegd aan Mirella van Meele-Rens, onze accountmanager bij Eurofins, die ons periodiek bezoekt. En toen bleek er een goede oplossing. Zij heeft meegedacht in hoe we de risico’s tijdens ons inkoopproces kunnen minimaliseren, ook al doen we zaken met leveranciers aan de andere kant van de wereld. Dat vind ik altijd prettig. Eurofins zit ook op locatie in Vietnam, waar wij onze producten vandaan halen. En dat biedt voordelen.’

Lokaal ter plaatse

Zo kan de bemonstering plaatsvinden in Vietnam, door Eurofins Vietnam. Broos: ‘Dat is voor ons heel handig. In eerste instantie hebben we geprobeerd via leveranciers de monsters te ontvangen voor een test. We zagen daarbij verschillen in de uitkomsten van de analyses. Dat hebben we nu ondervangen. We laten de monstername nu uniform uitvoeren door een onafhankelijke partij.’

‘Eurofins coördineert de monstername, het markeren van de stek, het transport en de analyse vanuit Rotterdam. Wij ontvangen een sampling report, met fotorapportage en kunnen elke stap volgen. De monsters laten we veelal analyseren in Nederland en ook weleens in Duitsland. Veel van onze klanten geven de voorkeur aan een Europees analysecertificaat. Ze hechten er waarde aan als dat certificaat afkomstig is van Eurofins, want het laboratorium staat goed aangeschreven. Bij een goede uitkomst geven we toestemming om de partij te verschepen. Eurofins is dan aanwezig bij het laden van de partij.’

Alles loopt naar wens

Toch is dit voor Broos niet de oplossing in ieder werelddeel: ‘In Brazilië doen we ook veel inkopen. Daar passen we niet dezelfde werkwijze toe. De kosten zijn daar namelijk hoger. Onze leveranciers zitten daar niet in de buurt van de Eurofins-locatie ter plaatse.’

Desondanks is de QA-manager heel tevreden. Broos: ‘Alles loopt naar wens. De communicatie loopt goed; er zijn korte lijnen. Onze accountmanager is goed bereikbaar en komt altijd terug op punten die we aankaarten of vragen die we hebben. Ze denkt goed mee en lost zaken goed op.’

Live online meekijken

Ook al maken de monsters een hele reis vanaf de andere kant van de wereld, Broos kan live meekijken hoe de zaken ervoor staan: ‘We zijn net gestart met werken vanuit het digitale dashboard Eurofins EOL. Het is fijn dat we de status altijd digitaal kunnen inzien. Zelfs vóórdat een analyse is gerapporteerd, kunnen wij zien dat al een deel van de analyse is uitgevoerd. We kunnen de gegevens er eenvoudig exporteren en online nieuwe analyses aanvragen. Het systeem kan meer, maar we moeten er nog verder mee aan de slag.’

Ketenoplossingen

Spice Route Sourcing maakt gebruik van een nieuwe dienst van Eurofins: ‘Ken je keten!’. Dat werkt zo:

  1. In een digitaal dashboard is alle monstername- en analyse-informatie 24/7 beschikbaar. Het toevoegen van eigen rapporten, smaaktesten of certificaten van toeleveranciers voor belangrijke kwaliteitssystemen als BRC, IFS of FSSC 22000 is mogelijk. Op één plek bedrijven onze klanten kwaliteitsmanagement en beheren zij hun keten. Via het dashboard ontvangt u bijvoorbeeld een notificatie wanneer het certificaat bijna afloopt. Overzicht geeft inzicht.
  2. Op basis van alle data en een risico-inventarisatie, adviseren ketenexperts en food en fraude consultants over het oplossen van knelpunten in uw supply chain of waar u kosten kunt besparen. En hoe u de kwaliteit borgt en fraude of verspilling kunt voorkomen. Eurofins kijkt met klanten mee waar het nóg sneller en efficiënter kan, overal ter wereld. Met het wereldwijde geaccrediteerde en gecertificeerde laboratoriumnetwerk is het bedrijf vertegenwoordigd in 50 landen in de agrofoodsector.

Direct geschikt voor verkoop

Bij Spice Route Sourcing willen ze niet meer zonder. ‘We weten nu zeker dat we geen producten meer naar Nederland halen waar overschrijdingen op zitten. Alles is direct geschikt voor de markt. De pre-shipmentanalyses zijn daarom een uitkomst. Als er in Vietnam een nat seizoen is geweest, kunnen we op afstand testen op vocht en op basis van de resultaten een verzoek doen voor een andere partij. Al zit het grootste risico in de pesticides.’

‘Met de analyseresultaten stimuleren we telers om anders te gaan kijken naar de manier waarop zij insecten bestrijden en gewassen beschermen. Kortom: we krijgen alléén goed spul naar Nederland en dat is ook precies de bedoeling.’

Dit artikel is gesponsord door Eurofins.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.