De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden onder "erbarmelijke omstandigheden" naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven, meldt House of Animals. De afbeelding komt uit een video die de organisatie plaatste op haar website.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Vlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen...

Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht. Dat stelt het Nederlandse House of Animals op basis van eigen onderzoek. De NVWA stelt in een reactie aan VMT echter dat ze "geen aanwijzingen heeft dat er op dit moment vlees van illegaal geslachte paarden op de Nederlandse markt is".

Europol en Interpol confisqueren duizenden tonnen voedselproducten in strijd voedselfraude, paardenvleesfraude in Nederland

Europol en Interpol confisqueren duizenden tonnen voedselproducten in...

Europol en Interpol nemen 12.000 ton voedsel in beslag in hun strijd tegen voedselfraude. Het is het negende jaar dat de twee opsporingsorganisaties samen met nationale autoriteiten, de EU en de private sector deze operatie OPSON uitvoeren. De coronacrisis maakt voedselfraude erger.

Vleesfraudeur moet Staat 2,6 miljoen euro betalen

Vleesfraudeur moet Staat 2,6 miljoen euro betalen

Paardenvleesfraudeur Jan F. moet 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat heeft het hof in Den Bosch donderdag 28 november beslist. De rechtbank had eerder ook al bepaald dat F. de winst die hij zou hebben gemaakt door paardenvlees te verkopen als rundvlees, moest terugbetalen.

Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje vanwege rol paardenvleesschandaal

Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje vanwege rol...

De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. is opgepakt in Spanje, op verzoek van Frankrijk. Hij was daar eerder dit jaar veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor gesjoemel met paardenvlees, dat werd verkocht als rundvlees. Deze voedselfraude staat ook wel bekend als het paardenvleesschandaal. Tijdens het proces in Frankrijk afgelopen februari vertrok F. naar Spanje. Nu is hij opgepakt omdat hij zijn straf moet uitzitten.

Is harmonisatie regulering voedselveiligheid wereldwijd mogelijk? (longread)

Is harmonisatie regulering voedselveiligheid wereldwijd mogelijk?...

Aan de wereldwijde verschillen in de regulering van voedselveiligheid en andere voedselgerelateerde kwesties ligt een grote verscheidenheid aan factoren ten grondslag, waaronder geschiedenis, cultuur, angst, protectionisme en politiek. Het moge duidelijk zijn dat deze categorieën - als het al categorieën zijn - elkaar overlappen en niet uitsluiten. Hoogleraar Bernd van der Meulen geeft uitleg. Dit artikel verschijnt in VMT 7

NVWA waarschuwt zes jaar na het paardenvleesschandaal: 'Frauderisico's nemen alleen maar toe'

NVWA waarschuwt zes jaar na het paardenvleesschandaal:...

Het paardenvleesschandaal schokte in 2013 de voedingswereld. Niemand verwachtte dat kwaadwillenden rundvlees in producten, zoals vermeld op het etiket, zouden mengen met het goedkopere paardenvlees. Voedselfraude stond voorgoed op de kaart van de voedselketen. Wat is er de afgelopen jaren gedaan om fraude tegen te gaan. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 22 februari 2019.</i>

Politie rolt bende Europese vleesfraudeurs op

In verschillende Europese landen verrichtten agenten 66 arrestaties in verband met vleesfraude. Aan het hoofd van de bende staat vleeshandelaar Jan F. uit Breda, meldt Europol dat jarenlang onderzoek deed.

Namen paardenvleesfraudeurs moeten openbaar worden

Namen paardenvleesfraudeurs moeten openbaar worden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de rechtszaak omtrent de paardenvlees-affaire van Foodwatch verloren. De rechtbank heeft bepaald dat de namen van de afnemers van vleesgroothandel Willy Selten in Oss openbaar moeten worden gemaakt.

'Deze zaak voorbeeld toekomstige gevallen voedselfraude'

'Deze zaak voorbeeld toekomstige gevallen voedselfraude'

Bij de meervoudige kamer in Amsterdam hield de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vol dat ze terughoudend is met het openbaar maken van namen van bedrijven omdat dit tot reputatieschade kan leiden. Tot frustratie van maatschappelijke organisatie Foodwatch.

Aankondiging rechtszaak NVWA over gebrek transparantie

Aankondiging rechtszaak NVWA over gebrek transparantie

Consumentenorganisatie Foodwatch stapt naar de rechter om openheid te eisen over de eindproducten die bij de fraudezaak rond vleesverwerker Willy Selten betrokken waren.