Gebruikte machines makkelijk te verkopen in buitenland

Gebruikte machines makkelijk te verkopen in buitenland

KENNISPARTNER - Wereldwijd bestaat er grote interesse voor gebruikte machines uit de voedingsmiddelenindustrie. Met de opbrengst van de oudere machines kan geïnvesteerd worden in vernieuwing. Hoe ingewikkeld is de verkoop van een overtollige machine aan een buitenlandse afnemer nu eigenlijk?

Wie materieel uit de fabriek wil verkopen kan dat doen via diverse internationale verkoopsites. De vraagprijs op dergelijke sites is altijd zo hoog mogelijk. Kopers weten dit en bieden in eerste instantie dus laag. De vraagprijs wordt op deze manier zelden gehaald. Dit is ook het geval bij het aanbieden van een compleet bedrijf. De verkoop van de eerste 20% aan materiaal gaat meestal snel, maar met het restant blijven bedrijven soms nog jaren zitten. Weer een andere optie is een totaalbod van een collegabedrijf bijvoorbeeld. Dit levert echter vaak slechts een deel van de eigenlijke waarde op, omdat niet alle machines interessant zijn voor de koper.

‘Deal is een deal’ geldt niet overal

Nadat de prijs is overeengekomen, komt de koper zijn aankoop meestal bekijken. De onderhandelingen beginnen dan vaak weer opnieuw. Bij een buitenlandse koper vormt de taal soms een aanzienlijke barrière. Bovendien geldt in veel culturen niet het West-Europese principe ‘afspraak is afspraak’. Zelfs als de koop schijnbaar is gesloten,  blijven sommige kopers nog door onderhandelen. Zelfs tijdens het transport. Is de deal uiteindelijk definitief, dan moet de verkoper voor elk verkocht object een aparte factuur maken. In het geval van een btw-object dient de verkoper bovendien een exportverklaring op te stellen. Vervolgens moet hij rustig afwachten tot hij zijn geld krijgt. Zelf over de grens verkopen kan zodoende een tijdrovende en risicovolle onderneming zijn.

Veilig, snel en zeker

Naast verkopen in eigen beheer kan een verkoper ook besluiten zijn machines online te laten veilen bij een internationaal opererend veilinghuis. De verkoper bespaart daarmee veel tijd en heeft tevens de zekerheid dat betaling van de geboden prijs ook echt plaatsvindt. De ondernemer komt zonder al te veel inspanningen van zijn overtollig materieel af en stuurt alleen een factuur voor de uiteindelijke opbrengst (minus de courtage) naar het veilinghuis.

Gemiddeld is het volledige traject van aanbod tot verkoop, inclusief betaling aan de verkoper, binnen 8 tot 10 weken afgehandeld. Kopers betalen altijd vooruit. Aflevering vindt pas na ontvangst van het geld plaats. Het geld wordt zolang veilig gestald op een derdenrekening. Eventuele exportverklaringen worden geregeld en ook voor het overschrijven van de kentekens van de machines met de juiste documenten wordt gezorgd.

Auteur: Andrej Pieterson, Hoofd Voedingsmiddelenindustrie, Troostwijk Veilingen, kennispartner van VMT. Troostwijk Veilingen biedt de voedingsmiddelenindustrie oplossingen op het gebied van circulaire economie.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze gegrilde groentes geen conserveermiddelen'

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze...

Het moederbedrijf achter groentefabrikant HAK nam vier jaar geleden groentesnijderij Peter van Halder over. De naam werd eind vorig jaar HAK Fresh en na een flinke verbouwing in coronajaar 2020 is het bedrijf klaar om de consumptie van verse groenten te laten toenemen. Directeur van HAK Fresh Rogier Hilkes: "Een plak gegrilde aubergine is niet duurder dan een plak rosbief, en oogt voor de consument wel als luxe."

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in...

Aviko - onderdeel van Royal Cosun - opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.