Warmteterugwinning - Hét beste alternatief op gas

De belangstelling voor warmteterugwinning is de laatste jaren toegenomen. Het concept bestaat echter al ruim 20 jaar.

Bij warmteterugwinning in voedingsmiddelenbedrijven wordt de warmte meestal gebruikt voor het opwarmen van drinkwater. Zo kan warmte worden teruggewonnen die vrijkomt bij koelen en vriezen. Daarnaast kan warmte ook worden teruggewonnen uit andere processen, denk hierbij aan warmte van persluchtcompressoren, kook- en braadprocessen, thermische olieketels en verpakkingsmachines.

Binnen uw bedrijf is het mogelijk om restwarmte op te sporen en hier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van warmteterugwinning op een koel- en vriesinstallatie met een optimalisatie voor extra warmte uit gassen en warmteterugwinning op compressoren en inpakmachines. Hiermee zijn temperaturen van 60°C tot 90°C te bereiken en zijn hoge capaciteiten eveneens haalbaar, zonder extra gas of elektra toe te voegen. De aanschaf van een warmtepomp als tweede trap is met deze methode niet nodig.

Alternatief voor gas

Warmteterugwinning is in het huidige energielandschap een serieus alternatief op gas. Er worden echter veel installaties gebouwd die in de opzet een veel duurdere investering zijn met een veel lager rendement. Dit door de hogere inzet van koelen/vriezen door drukverhoging en verhoging van het motorvermogen of door de installatie van een warmtepomp als tweede trap. “Onnodig,” zegt Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur bij Lets. “De warmteterugwinning uit meerdere bronnen levert voldoende warmte op en blijft nagenoeg gelijk, ongeacht of het nu zomer of winter is”.

Het kan veel opleveren om op zoek te gaan binnen het bedrijf naar andere bronnen van terug te winnen energie, en deze te gebruiken voor de dagelijkse productie van warm drinkwater.

Lets is een water- en gastechnisch erkend installateur en specialist op het gebied van reiniging in de voedingsmiddelenindustrie en bouwen sinds 1996. (Onder andere heetwaterbereiders met warmteterugwinning). Wilt u meer weten? Dan kunt u ze vinden op de Automation Vakbeurs 2019 in de Brabanthallen te ’s Hertogenbosch, stand: B226

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) bij. Hoewel deze wet met name voor grotere bedrijven geldt, gaat het ook grote gevolgen hebben voor de kleinere producenten. Dat stelt Johan Löfquist, hoofd duurzame data bij Worldfavor. "Ook kleine bedrijven moeten transparant zijn."

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de wetgeving rondom het werken met reststromen in de voedingsindustrie is lang niet altijd even duidelijk. VMT sprak met verschillende producenten over de bottlenecks, belemmeringen en tips op het gebied van werken met reststromen.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product...

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.