Bij warmteterugwinning in voedingsmiddelenbedrijven wordt de warmte meestal gebruikt voor het opwarmen van drinkwater. Zo kan warmte worden teruggewonnen die vrijkomt bij koelen en vriezen. Daarnaast kan warmte ook worden teruggewonnen uit andere processen, denk hierbij aan warmte van persluchtcompressoren, kook- en braadprocessen, thermische olieketels en verpakkingsmachines.
Binnen uw bedrijf is het mogelijk om restwarmte op te sporen en hier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van warmteterugwinning op een koel- en vriesinstallatie met een optimalisatie voor extra warmte uit gassen en warmteterugwinning op compressoren en inpakmachines. Hiermee zijn temperaturen van 60°C tot 90°C te bereiken en zijn hoge capaciteiten eveneens haalbaar, zonder extra gas of elektra toe te voegen. De aanschaf van een warmtepomp als tweede trap is met deze methode niet nodig.
Alternatief voor gas
Warmteterugwinning is in het huidige energielandschap een serieus alternatief op gas. Er worden echter veel installaties gebouwd die in de opzet een veel duurdere investering zijn met een veel lager rendement. Dit door de hogere inzet van koelen/vriezen door drukverhoging en verhoging van het motorvermogen of door de installatie van een warmtepomp als tweede trap. “Onnodig,” zegt Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur bij Lets. “De warmteterugwinning uit meerdere bronnen levert voldoende warmte op en blijft nagenoeg gelijk, ongeacht of het nu zomer of winter is”.
Het kan veel opleveren om op zoek te gaan binnen het bedrijf naar andere bronnen van terug te winnen energie, en deze te gebruiken voor de dagelijkse productie van warm drinkwater.
Lets is een water- en gastechnisch erkend installateur en specialist op het gebied van reiniging in de voedingsmiddelenindustrie en bouwen sinds 1996. (Onder andere heetwaterbereiders met warmteterugwinning). Wilt u meer weten? Dan kunt u ze vinden op de Automation Vakbeurs 2019 in de Brabanthallen te ’s Hertogenbosch, stand: B226