Waarom worden innovaties niet altijd direct omarmd?

Waarom worden innovaties niet altijd direct omarmd?

KENNISPARTNER - Het lijkt logisch om succesvolle productinnovaties in een bepaalde sector toe te passen in andere sectoren. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Waarom zijn de luchtzuiverende led-lampen in de zorg- en huisvestingssector een groot succes en komt de uitrol ervan in de voedingsmiddelenindustrie maar slecht op gang?

Zieken- en verzorgingshuizen omarmen al enige tijd led-lampen die op basis van ionisatie zorgen voor een verbeterde omgevingslucht. In eerste instantie omdat de lampen vervelende geuren afbreken, denk aan urinegeuren. Een ander voordeel is dat door het fullspectrum licht (licht zoals je buiten hebt) van de lampen, medewerkers, patiënten en bewoners veel fitter blijven. Neem daarbij dat het energieverbruik ongeveer 40% lager ligt dan normale of TL-lampen en het is begrijpelijk dat deze duurzame verlichting een goede innovatie is en inmiddels ook toegepast wordt in kantoren. Medewerkers profiteren van het heldere licht en de frissere lucht en blijven langer productief en alert.

Potentiële voordelen voor de voedingsmiddelenindustrie

Clear_Inn Food detailDe ioniserende led-lampen zijn echter ook ontwikkeld voor een snelle reductie van bacteriën, schimmels en virussen. De ioniserende werking laat fijnstof neerslaan en daarmee ook alle micro-organismen die zich daaraan hechten. Een link naar de voedingsmiddelenindustrie is hiermee snel gemaakt. In ruimten waar bijvoorbeeld met vacumeermachines wordt gewerkt, zou het de lucht nog schoner maken. In productieruimtes kan het zorgen voor een daling van de infectiedruk en magazijnen blijven veel schoner, omdat stof neergeslagen wordt. Het fullspectrum heldere licht kan bij ploegendiensten helpen bij het fit blijven in de avond- en nachtdiensten. Daarnaast kan het licht voor goede observaties zorgen bij visuele kwaliteitscontroles.

Agrarische sector zet een eerste stap

Bij intensieve pluimveehouderij, waar vanuit de overheid aangedrongen wordt op optimalisatie van het stalklimaat, zorgen de ioniserende led-lampen in de stallen door het heldere licht voor gezondere dieren. Door het neerslaan van fijnstof is de luchtkwaliteit voor medewerkers en dieren sterk verbeterd en de pluimveehouders profiteren van sterk verbeterde ‘technische cijfers’ zoals hogere foodconversie en lagere uitvalpercentages. Het lijkt een kleine stap om ook de rest van de voedselketen over te laten stappen op innovaties die zichzelf al bewezen hebben in andere sectoren.

Innovaties in de voedingsmiddelenindustrie

Ondanks de potentiële voordelen voor de houdbaarheid van voedingsmiddelen en het feit dat de led-lampen duurzaam zijn en zichzelf snel terugverdienen, maakt de voedingsmiddelenindustrie nog geen gebruik van de lampen. Zoals het met veel innovaties gaat, moeten ze zichzelf eigenlijk in de sector al bewezen hebben, of nog liever, daar uitgevonden of ontwikkeld zijn wil een voedingsmiddelenbedrijf overstappen. Het is daarnaast ook zo dat de voedingsmiddelenbedrijven die wel de stap zetten, daarmee het liefst niet te koop lopen. Een innovatie toepassen die de hygiëne verbetert zou namelijk impliceren dat er mogelijk problemen waren… Op deze manier ontzegt de voedingsmiddelensector zichzelf kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparingen.

Wie is het eerste schaap over de dam?

Toch bewijst een innovatie als de ioniserende led-lampen dat uitgebreide proeven in de voedingsmiddelenindustrie niet altijd nodig zijn. Het vergt een bedrijf dat gelooft in bewijzen uit een andere sector en openstaat voor verbetering van de omgeving voor het eigen personeel en kwaliteit van het eindproduct. Heel recent heeft Huijbregts uit Helmond de stap gezet en de ionisatie-verlichting geïnstalleerd. Huijbregts is daar ook open over, hetgeen prijzenswaardig is.

Blijft het bij deze uitzondering?

Testrapporten en positieve resultaten van innovatieve producten zijn regelmatig voorhanden vanuit andere sectoren en industrieën en zijn vaak een-op-een toepasbaar in de voedingsmiddelenbedrijven. Zo worden in ziekenhuizen op uitgebreide schaal digitale analyses gedaan hoe werknemers hun handen reinigen. Die analyse wordt gebruikt voor verbetering bij de individuele werknemer, maar ook kan een gehele afdeling worden gemonitord. Waarom passen we dit in de voedingsmiddelenindustrie niet toe? Naast de ioniserende led-lampen liggen ook innovaties als sproeidrogen bij 80°C, compleet droge ruimtedesinfectie en een listeria-voorspellingsmodel te wachten op toepassing in de voedingsmiddelenindustrie. Wie zet die eerste stap op weg naar tijd- en kostenbesparing en een verbetering van de hygiëne?

Auteur: Marcel van Duinen, eigenaar Clear Inn Food, kennispartner van VMT

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in...

Aviko - onderdeel van Royal Cosun - opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd.

Eneco elektrificeert chipsfabriek Pepsico

Eneco elektrificeert chipsfabriek Pepsico

Energiebedrijf Eneco en PepsiCo gaan het productieproces van de Lay's-fabrikant in de fabriek in Broek op Langedijk elektrificeren. Met behulp van een nog te bouwen thermische opslag die werkt met groene stroom zou de fabriek chips moeten kunnen bakken met een lagere CO2-uitstoot.

Modulaire bioreactor

Toekomstbestendig ontwerpen - pak het geïntegreerd en modulair aan

Er worden in de voedingsindustrie steeds hogere eisen gesteld aan het eindproduct. Ook de randvoorwaarden zoals energieprijzen en milieu-eisen worden steeds bepalender. Er komt nogal wat op je af als je een nieuw voedingsmiddel wilt gaan produceren in een fabriek. Je moet het vaak doen met aannames bij het ontwerpen van een nieuwe productielijn. De oplossing voor toekomstbestendig ontwerpen is integraal en modulair denken. Expert Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin legt uit hoe je dat aanpakt. 

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.