Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko - onderdeel van Royal Cosun - opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd.

Deze nieuwe fabriek moet Cosun helpen om te groeien in de categorie aardappelproducten met toegevoegde waarde. De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, zegt het bedrijf. Dit komt vooral door groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië.

De nieuwe fabriek staat in Vlaanderen omdat de regio centraal ligt in de ‘gordel voor de aardappelteelt’ in Noordwest-Europa en de knowhow in de regio.

Moderne fabriek

De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa claimt Aviko. De focus bij de bouw lag op energie-efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering. Hierdoor zijn productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd.

Zonnepanelen

De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren het benodigde elektrisch vermogen op voor de fabriek.

Hergebruik reststromen

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor onder andere diervoeders. Ook het aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en vervolgens weer gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier.

“We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager van de site in Poperinge.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zijstromen hergebruiken? Intelligente tool schat de processingkosten
  2. SIAL: Nederlandse innovaties in kaas steeds apartere smaken (podcast)
  3. EFSA rapport: Nederlanders vinden voedselveiligheid belangrijk en kijken vooral naar nutriënten en gezondheid
  4. Mosa Meat schaalt op en neemt nieuwe kweekvlees fabriek in gebruik
  5. Startup zet pindakaas op voetstuk: 'Uiteindelijk willen we van teelt tot pot in eigen beheer hebben'
  6. Is het ijs of drank? Zo ging deze startup om met het positioneringsdilemma van 'frozen cocktails'
  7. Glastuinbouwers zijn belangrijke energieproducenten
  8. De risico-en gevarenanalyse is klaar - heb je dan als QA-manager het huis op orde?
  9. Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?
  10. Tip van jouw advocaat: TikTok reclame voor chips, over kinderen en overmatige consumptie
  1. Wholy Greens gaat voedselverspilling tegen met groentepasta: 'In pasta viel nog veel te innoveren'
  2. Albert Heijn heeft leveringsproblemen huismerk-melk
  3. Voor abonneesZo zit het met de meldplicht voor hoge MRL's van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen
  4. Young QA: 'Hoe zorg je voor een duidelijke afbakening van kwaliteitstaken?'
  5. Niet-destructieve analyse van versproducten: Kijken, kijken, maar niet aanraken
  6. GesponsordHet belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht
  7. Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit
  8. Bakery-trends spotten op foodbeurs SIAL: een overzicht
  9. VMT 07 (2022)
  10. NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan