De risico-en gevarenanalyse is klaar - heb je dan als QA-manager het huis op orde?

De risico-en gevarenanalyse is klaar - heb je dan als QA-manager het huis op orde?

Wanneer heb je het als QA-manager het huis op orde? Is dat als de gevarenanalyse voor elkaar is? Maar wanneer is dat punt dan precies bereikt en wanneer is het goed genoeg? Jacco Blenk (KTBA) en Davie Bakker (Urker Zalmhuys) vertellen tijden het Food Safety Event wat de do's en don'ts zijn bij het opzetten van een risico- en gevarenanalyse en delen hun leerpunten uit de praktijk.

Hoe zet je een goede gevaren identificatie en risicoanalyse (GIRA) op? En hoe vertaal je dat naar de praktijk? Tijdens sessie 2A ‘Een grondige gevareninventarisatie en risicoanalyse: hoe pak je dat aan?’ op het Food Safety Event op 3 november a.s. zal Jacco Blenk, werkzaam als consultant en trainer bij KTBA, onderdeel van Mérieux NutriSciences, aftrappen met het schetsen van een duidelijk en bruikbaar kader. “Ik merk dat auditors steeds meer letten op de gevareninventarisatie en risicoanalyse. We moeten echt afstappen van kwaliteit 1.0.”

Ik merk dat auditors steeds meer letten op de gevareninventarisatie en risicoanalyse”

Leg eens uit?

“Ik onderscheid kwaliteit in drie fases 1.0, 2.0 en 3.0. De eerste stamt uit de jaren negentig. De tijd van de enorme dikke handboeken die je maakte voor de auditor, maar niet voor jezelf. Met veel auditstress tot gevolg. Bij 2.0, waar we momenteel naar doorgroeien, vragen we ons steeds vaker af waarom we de dingen doen. We maken het veel begrijpelijker. Niet alleen voor onszelf maar ook  voor de medewerkers, zodat het ook echt bijdraagt aan de organisatie. In tegenstelling tot 1.0 zijn we bij 2.0 iedere dag ‘audit ready’. BRCGS is niet voor niets gekomen met Food Safety Culture. Zie het niet als een ‘moetje’ maar kijk naar de meerwaarde hiervan.”

Risicoanalyse niet optimaal

Davie Bakker kan daarover meepraten. Hij ondervond, als kwaliteitsmanager bij het Urker Zalmhuys, dat de risicoanalyse bij het proces van warmroken niet optimaal was. “De kerntemperatuur van 60 graden zoals we hadden vastgesteld, was moeilijk te halen. Bovendien mochten we het niet als afdodingsstap zien, maar als organoleptische stap. Dit bleek in de praktijk niet realistisch en kwam het product ook niet ten goede. We zijn daarom naar een kerntemperatuur van 50 graden gegaan. Immers er kan altijd nog nabesmetting plaatsvinden en Listeria beheersen we in ons bedrijf via de Listeria studie waarin de normen staan vastgesteld. We maakten het onszelf dus onnodig moeilijk. Natuurlijk moet je zaken kunnen aantonen, maar het moet wel werkbaar blijven.”

Bij kwaliteit 3.0 ligt de verantwoordelijkheid volgens Blenk lager in de organisatie. “De medewerker op de werkvloer snapt dan waar het management naar toe wil met betrekking tot kwaliteit en risicobeheersing. Voordat je daaraan kunt denken, bedenk dan eerst maar eens waar je nu zit.”

Wat biedt verder houvast bij het maken van een GIRA?

“Codex Alimentarius geeft een hoop richting en ruimte om een gevarenanalyse te maken. Daarnaast zal ik tijdens de sessie op 3 november ook aangeven wat de standaarden BRCGS, IFS en FSSC hierover zeggen. Welke kaders zijn er eigenlijk? Wat zijn de do’s en dont’s? Worstel jij als QA-er hiermee, dan mag je deze sessie niet missen.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.