De risico-en gevarenanalyse is klaar - heb je dan als QA-manager het huis op orde?

De risico-en gevarenanalyse is klaar - heb je dan als QA-manager het huis op orde?

Wanneer heb je het als QA-manager het huis op orde? Is dat als de gevarenanalyse voor elkaar is? Maar wanneer is dat punt dan precies bereikt en wanneer is het goed genoeg? Jacco Blenk (KTBA) en Davie Bakker (Urker Zalmhuys) vertellen tijden het Food Safety Event wat de do's en don'ts zijn bij het opzetten van een risico- en gevarenanalyse en delen hun leerpunten uit de praktijk.

Hoe zet je een goede gevaren identificatie en risicoanalyse (GIRA) op? En hoe vertaal je dat naar de praktijk? Tijdens sessie 2A ‘Een grondige gevareninventarisatie en risicoanalyse: hoe pak je dat aan?’ op het Food Safety Event op 3 november a.s. zal Jacco Blenk, werkzaam als consultant en trainer bij KTBA, onderdeel van Mérieux NutriSciences, aftrappen met het schetsen van een duidelijk en bruikbaar kader. “Ik merk dat auditors steeds meer letten op de gevareninventarisatie en risicoanalyse. We moeten echt afstappen van kwaliteit 1.0.”

Ik merk dat auditors steeds meer letten op de gevareninventarisatie en risicoanalyse”

Leg eens uit?

“Ik onderscheid kwaliteit in drie fases 1.0, 2.0 en 3.0. De eerste stamt uit de jaren negentig. De tijd van de enorme dikke handboeken die je maakte voor de auditor, maar niet voor jezelf. Met veel auditstress tot gevolg. Bij 2.0, waar we momenteel naar doorgroeien, vragen we ons steeds vaker af waarom we de dingen doen. We maken het veel begrijpelijker. Niet alleen voor onszelf maar ook  voor de medewerkers, zodat het ook echt bijdraagt aan de organisatie. In tegenstelling tot 1.0 zijn we bij 2.0 iedere dag ‘audit ready’. BRCGS is niet voor niets gekomen met Food Safety Culture. Zie het niet als een ‘moetje’ maar kijk naar de meerwaarde hiervan.”

Risicoanalyse niet optimaal

Davie Bakker kan daarover meepraten. Hij ondervond, als kwaliteitsmanager bij het Urker Zalmhuys, dat de risicoanalyse bij het proces van warmroken niet optimaal was. “De kerntemperatuur van 60 graden zoals we hadden vastgesteld, was moeilijk te halen. Bovendien mochten we het niet als afdodingsstap zien, maar als organoleptische stap. Dit bleek in de praktijk niet realistisch en kwam het product ook niet ten goede. We zijn daarom naar een kerntemperatuur van 50 graden gegaan. Immers er kan altijd nog nabesmetting plaatsvinden en Listeria beheersen we in ons bedrijf via de Listeria studie waarin de normen staan vastgesteld. We maakten het onszelf dus onnodig moeilijk. Natuurlijk moet je zaken kunnen aantonen, maar het moet wel werkbaar blijven.”

Bij kwaliteit 3.0 ligt de verantwoordelijkheid volgens Blenk lager in de organisatie. “De medewerker op de werkvloer snapt dan waar het management naar toe wil met betrekking tot kwaliteit en risicobeheersing. Voordat je daaraan kunt denken, bedenk dan eerst maar eens waar je nu zit.”

Wat biedt verder houvast bij het maken van een GIRA?

“Codex Alimentarius geeft een hoop richting en ruimte om een gevarenanalyse te maken. Daarnaast zal ik tijdens de sessie op 3 november ook aangeven wat de standaarden BRCGS, IFS en FSSC hierover zeggen. Welke kaders zijn er eigenlijk? Wat zijn de do’s en dont’s? Worstel jij als QA-er hiermee, dan mag je deze sessie niet missen.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.