Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Levert micro-alg of gist het best werkende eiwit op? NIZO leidt een consortium van bedrijven en kennispartners die willen uitzoeken welke biomassa het meest duurzame, eiwitrijke en betaalbare eiwit oplevert.

In het TKI-project onderzoeken de partners de optimale processingcondities voor verschillende organismes waaronder micro-alg, bacterie, schimmel en gist. Hiermee willen ze beoordelen welke van deze grondstoffen een functioneel, duurzaam, eiwitrijk en betaalbaar ingrediënt oplevert.

Meer eiwitproductie in Europa

De Europese Unie importeert jaarlijks 20 miljoen ton eiwit. Na de pandemie is de wens om de productie intern te vergroten. Belangrijk is om eiwitten te produceren die de consument lekker vindt. Daarnaast willen bedrijven bekende processen gebruiken om de eiwitten te verwerken. Dit betekent geen extra machines of extra handelingen.

Eetbare biomassa

De biomassa ontstaat doordat bacteriën, schimmels, gisten of algen bijvoorbeeld zijstromen van de suikerindustrie fermenteren. Het ontwikkelen van deze processen is duur. Daarom willen producenten van ingrediënten weten dat ze op de goede weg zitten. Het consortium wil de applicatiemogelijkheden, de duurzaamheid en haalbaarheid van de winning van eiwitten uit biomassa beoordelen.

Consortium

Het consortium bestaat uit de bedrijven Revyve, Phycom, Unilever, Westland Kaas, PeelPioneers en AB Mauri. De kennispartners zijn NIZO, Wageningen Universiteit, Wageningen Food & Biobased Research en HAS Universiteit.

Vier onderdelen

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  • Efficiënte groei van de organismes
  • Zorgen voor hoge yield met een hoog eiwitgehalte en een laag gehalte aan nucleïnezuur
  • Industriële zijstromen in kaart brengen
  • Opschalen van processen

Daarnaast zullen ook applicatietesten worden uitgevoerd met een aantal eiwitten met name voor zuivel-, vleesvervangers en bakkerijproducten.

Het project is afgelopen september gestart en loopt door tot 2026.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.