Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Levert micro-alg of gist het best werkende eiwit op? NIZO leidt een consortium van bedrijven en kennispartners die willen uitzoeken welke biomassa het meest duurzame, eiwitrijke en betaalbare eiwit oplevert.

In het TKI-project onderzoeken de partners de optimale processingcondities voor verschillende organismes waaronder micro-alg, bacterie, schimmel en gist. Hiermee willen ze beoordelen welke van deze grondstoffen een functioneel, duurzaam, eiwitrijk en betaalbaar ingrediënt oplevert.

Meer eiwitproductie in Europa

De Europese Unie importeert jaarlijks 20 miljoen ton eiwit. Na de pandemie is de wens om de productie intern te vergroten. Belangrijk is om eiwitten te produceren die de consument lekker vindt. Daarnaast willen bedrijven bekende processen gebruiken om de eiwitten te verwerken. Dit betekent geen extra machines of extra handelingen.

Eetbare biomassa

De biomassa ontstaat doordat bacteriën, schimmels, gisten of algen bijvoorbeeld zijstromen van de suikerindustrie fermenteren. Het ontwikkelen van deze processen is duur. Daarom willen producenten van ingrediënten weten dat ze op de goede weg zitten. Het consortium wil de applicatiemogelijkheden, de duurzaamheid en haalbaarheid van de winning van eiwitten uit biomassa beoordelen.

Consortium

Het consortium bestaat uit de bedrijven Revyve, Phycom, Unilever, Westland Kaas, PeelPioneers en AB Mauri. De kennispartners zijn NIZO, Wageningen Universiteit, Wageningen Food & Biobased Research en HAS Universiteit.

Vier onderdelen

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  • Efficiënte groei van de organismes
  • Zorgen voor hoge yield met een hoog eiwitgehalte en een laag gehalte aan nucleïnezuur
  • Industriële zijstromen in kaart brengen
  • Opschalen van processen

Daarnaast zullen ook applicatietesten worden uitgevoerd met een aantal eiwitten met name voor zuivel-, vleesvervangers en bakkerijproducten.

Het project is afgelopen september gestart en loopt door tot 2026.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor productontwikkelaars

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor...

Nieuwe concepten ontwikkelen, die ook nog gezond zijn. Creatief blijven maar toch voldoen aan de wetgeving. Wat wil de consument nu echt? Hoe gaan andere productontwikkelaars om met de meest prangende thema's in de foodsector? In dit artikel zetten we 6 op een rij die aan bod komen tijdens het Food Future Event.

GEA en Believer Meats willen kweekvlees efficiënt en goedkoop produceren

GEA en Believer Meats willen kweekvlees efficiënt en goedkoop...

GEA gaat samenwerken met Believer Meats, producent van gecultiveerd vlees, om de productie van kweekvlees schaalbaar en betaalbaar te maken. De bedrijven willen een onderneming opzetten om de wereldwijde markt van kweekvlees te bedienen.

Succesvolle conceptontwikkeling? 'Leuke, hippe, nieuwe producten belanden vaak in de 2-eurobak in de supermarkt'

Succesvolle conceptontwikkeling? 'Leuke, hippe, nieuwe producten...

Welke productontwikkelaar wil dat nu niet? Een nieuw concept ontwikkelen wat aanslaat bij consument en retail. De consument wil gemak en een lage prijs. Dat wil de retail ook, maar gedreven door duurzaamheidsdoelstellingen eist die ook een duurzaam en gezond product. Waar begin je?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.