Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Welke biomassa zorgt voor het beste eiwitrijke ingrediënt? NIZO en onder andere Unilever en Peel Pioneers zoeken het uit

Levert micro-alg of gist het best werkende eiwit op? NIZO leidt een consortium van bedrijven en kennispartners die willen uitzoeken welke biomassa het meest duurzame, eiwitrijke en betaalbare eiwit oplevert.

In het TKI-project onderzoeken de partners de optimale processingcondities voor verschillende organismes waaronder micro-alg, bacterie, schimmel en gist. Hiermee willen ze beoordelen welke van deze grondstoffen een functioneel, duurzaam, eiwitrijk en betaalbaar ingrediënt oplevert.

Meer eiwitproductie in Europa

De Europese Unie importeert jaarlijks 20 miljoen ton eiwit. Na de pandemie is de wens om de productie intern te vergroten. Belangrijk is om eiwitten te produceren die de consument lekker vindt. Daarnaast willen bedrijven bekende processen gebruiken om de eiwitten te verwerken. Dit betekent geen extra machines of extra handelingen.

Eetbare biomassa

De biomassa ontstaat doordat bacteriën, schimmels, gisten of algen bijvoorbeeld zijstromen van de suikerindustrie fermenteren. Het ontwikkelen van deze processen is duur. Daarom willen producenten van ingrediënten weten dat ze op de goede weg zitten. Het consortium wil de applicatiemogelijkheden, de duurzaamheid en haalbaarheid van de winning van eiwitten uit biomassa beoordelen.

Consortium

Het consortium bestaat uit de bedrijven Revyve, Phycom, Unilever, Westland Kaas, PeelPioneers en AB Mauri. De kennispartners zijn NIZO, Wageningen Universiteit, Wageningen Food & Biobased Research en HAS Universiteit.

Vier onderdelen

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  • Efficiënte groei van de organismes
  • Zorgen voor hoge yield met een hoog eiwitgehalte en een laag gehalte aan nucleïnezuur
  • Industriële zijstromen in kaart brengen
  • Opschalen van processen

Daarnaast zullen ook applicatietesten worden uitgevoerd met een aantal eiwitten met name voor zuivel-, vleesvervangers en bakkerijproducten.

Het project is afgelopen september gestart en loopt door tot 2026.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.