Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Microbiële biomassa biedt volgens het consortium meer dan alleen eiwit. Het bevat ook waardevolle celwandcomponenten die rijk zijn aan vezels, complexe koolhydraten en vetzuren, die minstens zoveel aandacht verdienen als de eiwitfractie.

Het Edible Microbes Consortium bestaat kennisinstituten en industriële partners. De industriële partners zijn: AB Biotek, Carbogen Amcis, Aerbio, Mattek, Infinite Roots, Teracell, Yeastup, AlgaSpring en Asahi Group Foods. De kennisinstituten zijn: NIZO, het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie van Wageningen University & Research, de HAS Green Academy, Wageningen Food Safety Research (WFSR) en Food Safety & Nutrition Consultancy.

Van samenstelling tot veiligheidsaspecten

Samen willen ze van eetbare micro-organismen - met een specifieke focus op de vezelrijke celwandfractie - het volgende in kaart brengen:

  • Samenstelling
  • Functionele eigenschappen
  • Gezondheidsvoordelen
  • Acceptatie door de consument
  • Veiligheidsaspecten

Vezelrijke fracties

Het consortium wil nieuwe toepassingen vinden voor de celwandfracties. Deze bevatten polymere voedingsvezels, zoals bèta-glucaan in schimmels, algen, gist en sommige bacteriën. Ze worden verband gebracht met potentiële immuunstimulerende gezondheidsvoordelen. "Door de vezelrijke fracties van eetbare microben te verkennen, benutten we ook marktkansen voor voedingsproducten die rijk zijn aan voedingsvezels", aldus Guus Kortman, overall consortium projectmanager van NIZO.

Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Agri & Food en loopt van 2024 tot 2027.

Lees meer over

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch: 'Prijzen gaan omhoog'
  2. Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen
  3. Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de NVWA
  4. Voor abonneesOp de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'
  5. PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op voedingsmiddelen
  6. Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring
  7. Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline'
  8. Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'
  9. Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen
  10. Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op
  1. Voor abonnees4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument
  2. Voor abonneesVoedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit
  3. Voor abonneesSalmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek
  4. Voor abonneesOn topic: parasieten in voeding, een onderbelicht voedselveiligheidsrisico
  5. Voor abonneesE. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier onbekend
  6. Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'
  7. Voor abonneesEieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China
  8. RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met hepatitis A
  9. Blauwe bessen in opspraak: 31 zieken melden zich bij Albert Heijn
  10. Aldi Süd verliest zaak herkomstetikettering: Dubai-reep moet uit Dubai komen