Microbiële biomassa biedt volgens het consortium meer dan alleen eiwit. Het bevat ook waardevolle celwandcomponenten die rijk zijn aan vezels, complexe koolhydraten en vetzuren, die minstens zoveel aandacht verdienen als de eiwitfractie.
Het Edible Microbes Consortium bestaat kennisinstituten en industriële partners. De industriële partners zijn: AB Biotek, Carbogen Amcis, Aerbio, Mattek, Infinite Roots, Teracell, Yeastup, AlgaSpring en Asahi Group Foods. De kennisinstituten zijn: NIZO, het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie van Wageningen University & Research, de HAS Green Academy, Wageningen Food Safety Research (WFSR) en Food Safety & Nutrition Consultancy.
Van samenstelling tot veiligheidsaspecten
Samen willen ze van eetbare micro-organismen - met een specifieke focus op de vezelrijke celwandfractie - het volgende in kaart brengen:
- Samenstelling
- Functionele eigenschappen
- Gezondheidsvoordelen
- Acceptatie door de consument
- Veiligheidsaspecten
Vezelrijke fracties
Het consortium wil nieuwe toepassingen vinden voor de celwandfracties. Deze bevatten polymere voedingsvezels, zoals bèta-glucaan in schimmels, algen, gist en sommige bacteriën. Ze worden verband gebracht met potentiële immuunstimulerende gezondheidsvoordelen. "Door de vezelrijke fracties van eetbare microben te verkennen, benutten we ook marktkansen voor voedingsproducten die rijk zijn aan voedingsvezels", aldus Guus Kortman, overall consortium projectmanager van NIZO.
Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Agri & Food en loopt van 2024 tot 2027.