PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op voedingsmiddelen

PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op voedingsmiddelen
Beeld: Shutterstock

Pesticide Action Network (PAN-NL) lanceert de PesticidenEetwijzer. De online eetwijzer is gebaseerd op metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en toont hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op groente- en fruit. PAN-NL wil consumenten zo bewuster maken over pesticiden.

De eetwijzer is gebaseerd op de resultaten van steekproeven die de NVWA tussen 2021 en 2023 heeft uitgevoerd bij onder meer supermarkten, groothandels en distributiecentra. Daaruit blijkt volgens PAN-NL dat op 73 procent van de gangbare soorten groente en fruit sporen zitten van een of meer bestrijdingsmiddelen. Alleen soorten die meer dan tien keer zijn getest zijn opgenomen in de eetwijzer.

Slechts scorende producten

Citrusvruchten bevatten veruit de meeste pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op dit fruit terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5). Van de groente bevat kropsla (3,6) de meeste soorten pesticiden, gevolgd door paksoi (2,0) en paprika (2,0). De NVWA heeft op asperges helemaal geen sporen van pesticiden gevonden.

Maximaal toegestane waarden

De meeste metingen blijven onder de maximaal toegestane waarden, zegt PAN-NL. Desondanks maken consumenten zich volgens de organisatie zorgen. Bij de toelating van pesticiden wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het zogeheten cocktaileffect, met hoe schadelijk de combinatie van verschillende middelen is.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de NVWA
  2. Voor abonneesOp de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'
  3. Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring
  4. Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline'
  5. Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'
  6. Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen
  7. Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op
  8. Voor abonnees4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument
  9. Voor abonneesVoedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit
  10. Voor abonneesSalmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek
  1. Voor abonneesOn topic: parasieten in voeding, een onderbelicht voedselveiligheidsrisico
  2. Voor abonneesE. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier onbekend
  3. Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'
  4. Voor abonneesEieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China
  5. RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met hepatitis A
  6. Blauwe bessen in opspraak: 31 zieken melden zich bij Albert Heijn
  7. Aldi Süd verliest zaak herkomstetikettering: Dubai-reep moet uit Dubai komen
  8. EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026
  9. Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants
  10. Voor abonneesEerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte voedselveiligheidsmaatregelen zuivel