De eetwijzer is gebaseerd op de resultaten van steekproeven die de NVWA tussen 2021 en 2023 heeft uitgevoerd bij onder meer supermarkten, groothandels en distributiecentra. Daaruit blijkt volgens PAN-NL dat op 73 procent van de gangbare soorten groente en fruit sporen zitten van een of meer bestrijdingsmiddelen. Alleen soorten die meer dan tien keer zijn getest zijn opgenomen in de eetwijzer.
Slechts scorende producten
Citrusvruchten bevatten veruit de meeste pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op dit fruit terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5). Van de groente bevat kropsla (3,6) de meeste soorten pesticiden, gevolgd door paksoi (2,0) en paprika (2,0). De NVWA heeft op asperges helemaal geen sporen van pesticiden gevonden.
Maximaal toegestane waarden
De meeste metingen blijven onder de maximaal toegestane waarden, zegt PAN-NL. Desondanks maken consumenten zich volgens de organisatie zorgen. Bij de toelating van pesticiden wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het zogeheten cocktaileffect, met hoe schadelijk de combinatie van verschillende middelen is.