'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'
De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.
De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.
Pesticide Action Network (PAN-NL) lanceert de PesticidenEetwijzer. De online eetwijzer is gebaseerd op metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en toont hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op groente- en fruit. PAN-NL wil consumenten zo bewuster maken over pesticiden.
Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.
In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels. Sinaasappels worden vaak behandeld met fungiciden, stoffen die schimmelgroei tegengaan en ervoor zorgen dat de vruchten het hele jaar door beschikbaar zijn.
Sinds jaar en dag maken landbouwers gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om schade aan gewassen te beperken. Wet- en regelgeving schrijven voor welke middelen telers hiervoor mogen gebruiken. Dit zorgt voor een veilige dosering voor levensmiddelen en diervoeders. Maar in hoeverre zijn deze middelen nog veilig wanneer ze in een mix worden gecombineerd als zogenaamde pesticidecocktail?
2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische voedingsbedrijven 254 producten teruggeroepen, iets minder dan de 289 in 2022. Meer dan 80% van deze terugroepingen was het gevolg van chemische of microbiologische risico's.
Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.
Foodwatch stelt dat er teveel pesticidegebruik plaatsvindt bij de productie van granen. Daarbij vindt de organisatie dat supermarkten te weinig doen om dit pesticidegebruik tegen te gaan. Foodwatch bevroeg 10 Nederlandse supermarkten over hun beleid en strategie op dit gebied. Daarnaast publiceert de organisatie een rapport over pesticidegebruik in granen. In dit artikel de belangrijkste punten die Foodwatch aandraagt en reacties vanuit retailers.
Oppervlakteversterkte Raman-verstrooiing, of SERS, is een detectietechniek die de diagnostische signalen van biomoleculen op metalen oppervlakken met meer dan 1 miljoen keer kan verhogen. De techniek bestaat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw maar onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben op basis van deze techniek een kleine sensor ontwikkeld die in slechts enkele minuten tijd pesticiden op fruit detecteert. Maar of deze toepassing wel zo goed werkt als wordt voorgesteld, betwijfelen enkele deskundigen.
Europese consumenten zijn de afgelopen negen jaar blootgesteld aan 53% meer giftige residuen van bestrijdingsmiddelen op fruit. Groente laat een stijging van 19% zien. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Pesticide Action Network.