Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels. Sinaasappels worden vaak behandeld met fungiciden, stoffen die schimmelgroei tegengaan en ervoor zorgen dat de vruchten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Foto: Eurofins

Pesticidecocktails: zo ga je er in de praktijk mee om

Sinds jaar en dag maken landbouwers gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om schade aan gewassen te beperken. Wet- en regelgeving schrijven voor welke middelen telers hiervoor mogen gebruiken. Dit zorgt voor een veilige dosering voor levensmiddelen en diervoeders. Maar in hoeverre zijn deze middelen nog veilig wanneer ze in een mix worden gecombineerd als zogenaamde pesticidecocktail?

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische voedingsbedrijven 254 producten teruggeroepen, iets minder dan de 289 in 2022. Meer dan 80% van deze terugroepingen was het gevolg van chemische of microbiologische risico's.

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.

Foodwatch wil dat supermarkten stoppen met verkoop van granen met pesticiden

Pesticiden in granen? Retail reageert op eis Foodwatch om hiermee te...

Foodwatch stelt dat er teveel pesticidegebruik plaatsvindt bij de productie van granen. Daarbij vindt de organisatie dat supermarkten te weinig doen om dit pesticidegebruik tegen te gaan. Foodwatch bevroeg 10 Nederlandse supermarkten over hun beleid en strategie op dit gebied. Daarnaast publiceert de organisatie een rapport over pesticidegebruik in granen. In dit artikel de belangrijkste punten die Foodwatch aandraagt en reacties vanuit retailers.

Met nanosensoren kunnen sporen van fruitbestrijdingsmiddelen worden gedetecteerd

SERS-techniek om pesticiden te detecteren werkt lang niet altijd

Oppervlakteversterkte Raman-verstrooiing, of SERS, is een detectietechniek die de diagnostische signalen van biomoleculen op metalen oppervlakken met meer dan 1 miljoen keer kan verhogen. De techniek bestaat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw maar onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben op basis van deze techniek een kleine sensor ontwikkeld die in slechts enkele minuten tijd pesticiden op fruit detecteert. Maar of deze toepassing wel zo goed werkt als wordt voorgesteld, betwijfelen enkele deskundigen.

Gevaarlijke pesticiden in Europees fruit met meer dan de helft toegenomen

Gevaarlijke pesticiden in Europees fruit met meer dan de helft...

Europese consumenten zijn de afgelopen negen jaar blootgesteld aan 53% meer giftige residuen van bestrijdingsmiddelen op fruit. Groente laat een stijging van 19% zien. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Pesticide Action Network.

Een tuinder rijdt door zijn perenboomgaard en spuit gewasbeschermingsmiddel op de peren, die rijp zijn voor de oogst.
Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

'Nederlands groente en fruit bevat toenemende hoeveelheid...

Nederlands groente en fruit is in toenemende mate vervuild met bestrijdingsmiddelen. In 2020 bevatte fruit gemiddeld 3,6 residuen per meting. 29 procent van het plantaardige Nederlandse voedsel was niet vervuild met bestrijdingsmiddelen. "Er is sprake van achteruitgang in plaats van vooruitgang."

Locatie: Groen Agro Control in Delfgauw (fotograaf: Martin van der Marel)

Ethyleenoxidecrisis in Europa - Wat is er allemaal aan de hand?

Sinds september 2020 is er een stortvloed van 2908 notificaties van overheden geweest over de aanwezigheid van ethyleenoxide in voedingsmiddelen. De meldingen kwamen niet alleen uit Nederland maar ook uit Frankrijk, Italië, België, Duitsland en Luxemburg. Ruim 2000 meldingen betrof een recall van een product. Daarmee is ethyleenoxide met stip een van de grootste issues in de afgelopen decennia qua aantallen recalls in de EU.