Combinatie metaaldetector en transportband vereist minder fysieke controle aan de band

Combinatie metaaldetector en transportband vereist minder fysieke controle aan de band

Vorig jaar introduceerde Mettler Toledo de Global Conveyor (GC): een serie metaaldetectors met een transportband. Gebruikers meldden aanzienlijke productiviteits- en uptimeverbeteringen. Ze kunnen meer producten in kortere tijd inspecteren.

De GC-serie combineert metaaldetectie en voedselveiligheid, zegt Mettler Toledo. Een volledig systeem detecteert metaalverontreinigingen zoals ferro- en non-ferrometalen en verwijdert deze vervolgens uit de productie.

Efficiëntie

“Het grootste voordeel van de GC-serie is een optimale productie-efficiëntie in allerlei marktsectoren en bij zowel natte als droge toepassingen. Het systeem beschermt het merkimago van de producenten en is een oplossing voor de productie-uitdagingen veroorzaakt door de coronacrisis”, stelt Mike Bradley, hoofd marktmanagement bij Mettler Toledo Safeline Metal Detection.

Modulair ontwerp

De GC-serie heeft een modulair ontwerp. Dit maakt het voor producenteneff mogelijk om hun eigen toepassing, productkenmerken en productievereisten aan te passen. Allereerst kiest de producent een metaaldetectiekop. Deze wordt vervolgens in een aanpasbaar transportsysteem ingebouwd met een band van polyurethaan of een modulaire transportband. Het modulaire systeem wordt geconfigureerd met het juiste uitwerpmechanisme om afwijkende producten te verwijderen. 

Onderhoud is veiliger

Het modulaire ontwerp van de GC-serie maakt dat een gebruiker het eenvoudig kan aanpassen als de behoeften veranderen. Stijgen de productiekosten, dan helpen systemen die de totale gebruikskosten reduceren en met het bedrijf kunnen meegroeien. Dankzij het modulaire ontwerp is ook het onderhoud veiliger, sneller en eenvoudiger geworden, wat de downtime reduceert”, vervolgt Bradley.

Geen foutieve uitworpen

Het Profile Advantage systeem zou kosten moeten besparen en de productiviteit verbeteren dankzij een Product SignalSuppression technologie. Dit betekent dat variatie in het poductsignaaldat veroorzaakt wordt door verse en gekoelde producten wordt verwijderd. Foutieve uitworpen komen daardoor bijna niet meer voor. Op een scherm worden histogrammen weergegeven waarop de sterkte van het productsignaal van de goed geïnspecteerde producten te zien is. 

Op afstand werken

Het Intuitive Clustering systeem groepeert producten met gelijke kenmerken. Hierdoor zijn frequente handelingen van de operator en wijzigingen in de instellingen niet meer nodig. Dit verkleint de kans op fouten. 

Het Reduced Test Mode systeem is geschikt voor droge producten en laat de metaaldetector voor een langere tijd functioneren zonder prestatiecontroles. Gebruikers kunnen de testfrequentie bijvoorbeeld tijdens quarantaineperiode met 83 procent verminderenDaarnaast zorgt minder fysiek contact met de machine door operators in een betere hygiëne. 

Testresultaten kunnen op afstand worden bekeken door de ProdX datamanagement-software. Dit geeft producenten de mogelijkheid om te kunnen blijven functioneren met minder mensen op de productievloer.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover de huidige locatie. Door groeiende afzet moet de producent naar eigen zeggen uitbreiden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.