VWS geeft toelichting op houdbaarheidsaanduidingen THT en TGT

VWS geeft toelichting op houdbaarheidsaanduidingen THT en TGT

Wat zijn de belangrijkste topics waar het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op legt? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (THT en TGT)? Hoe kunnen bedrijven zich hierop voorbereiden? Ana Viloria van het ministerie van VWS geeft tijdens de Food Law Update op 8 juni antwoord op deze en meer vragen.

Ook dit jaar organiseert VMT de online Food Law Update op 8 juni. In de live seminar wordt in 3,5 uur een update gegeven over onderwerpen zoals additieven, herkomstetikettering, handboek Voedings- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de onderwerpen die leven bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Houdbaarheidsaanduidingen

Tijdens een Q&A met Ana Viloria, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken. Zo vertelt Viloria over de laatste stand van zaken op het gebied van novel foods en belangrijke wijzigingen in houdbaarheidsaanduidingen (THT & TGT). Ook worden onderwerpen als aanpak veiligheid voedingssupplementen, afronding Actieplan Voedselveiligheid, de evaluatie van ketenborging.nl en het platform opkomende risico’s kort besproken.

ana viloriaAna Viloria

Senior Policy Officer | Ministerie VWS

Ana Viloria studeerde Diergeneeskunde in Zaragoza (Spanje). In 1997 verhuisde ze naar Nederland, waar ze eerst als officiële dierenarts werkte. In 2001 maakte ze de overstap naar beleid bij het Ministerie van LNV, waar zij  verantwoordelijk was voor het dossier hygiëne van  producten van dierlijke oorsprong. Sinds 2005 werkt zij als senior beleidsmedewerker bij de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie (VGP) van het Ministerie van VWS. Ze is verantwoordelijk voor het beleid inzake nieuwe voedingsmiddelen en microbiologische risico’s in levensmiddelen. Ze is tevens een van de crisisbeleidsadviseurs bij VGP, waar ze ook de activiteiten van de Codex Alimentarius voor het VWS onderdeel coördineert. Sinds 1 december 2020 is zij ook waarnemend beleidscoördinator voor het team voedselveiligheid van VGP.

Bekijk hier het gehele programma of meld je aan

banner Food Law Update
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Beeld: Schouten Europe

R&D'er geeft tips voor wetgeving: 'Interne of externe sparringpartner...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving vormt de basis van veilige voeding in de supermarktschappen. Ook moet wetgeving zorgen voor een gelijk speelveld. Maar zorgt die wetgeving hier en daar niet iets teveel voor 'betutteling' van de consument, vraagt Anke van Eijk, R&D manager bij Schouten Europe, zich af. VMT sprak met haar over de bottlenecks die zij ziet op gebied van wetgeving en de tips die zij heeft voor andere R&D'ers. Dit is het zesde artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.