Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Wat zijn de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid voor het ministerie van VWS? Wat zijn de belangrijkste punten uit het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims? Hoe zit het ook alweer met herkomstverwijzingen en wat mag wel en niet qua pictorials op verpakkingen? Wat zijn de hete hangijzers rondom additieven? Leer meer tijdens de online Food Law Update op 8 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT de online Food Law Update op 8 juni. In de live seminar wordt in 3,5 uur een update gegeven over onderwerpen zoals additieven, herkomstetikettering, handboek Voedings- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de onderwerpen die leven bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

banner Food Law Update

Programma

ana viloriaVWS over ontwikkelingen in etikettering, voedselveiligheid en houdbaarheid

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (THT & TGT)? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden en hoe kunnen zij dat doen? Tijdens deze Q&A met Ana Viloria, senior policy officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

Marieke Lugt

Het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims wordt toegelicht door Marieke Lugt van Lugt Food Law en Martin Kooijman van de NVWA. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie, die moet voldoen aan de specifieke regels op basis van de EU Claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006. Dit geldt ook voor voedings- en gezondheidsclaims op websites.

martin kooijman

Vragen die onder andere tijdens de sessie worden behandeld zijn; welke uitingen zijn een voedings- of gezondheidsclaim en welke zijn algemene informatie? Onder welke voorwaarden zijn verwijzingen naar algemene, niet-specifieke voordelen van een voedingsstof of een levensmiddel voor de algemene gezondheid toegestaan? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim? Welke tips heeft de NVWA voor je?

Update pictorials en herkomstverwijzingen

Ebba Hoogenraad
marloes kneppers

Wanneer mag je fruit afbeelden? Is een smaak-disclaimer nodig? Hoe zit het ook al weer met de herkomst-regels? Actuele interpretatieregels van de NVWA komen aan bod, met concrete voorbeelden. En de grijze gebieden nu de COOL-regels al weer ruim een jaar van kracht zijn. Dit en meer tijdens de sessie over pictorials en herkomstverwijzingen van Ebba Hoogenraad (advocaat Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (manager consument & informatie FNLI).

Hete hangijzers rondom additieven

JoycedeStoppelaar
barbara mutsaers

Een dossier dat de industrie momenteel flink bezighoudt, is de vermelding van additieven en het juiste gebruik van onder meer plantenextracten. Want de term ‘clean label’ klinkt wel mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. Er is regelgeving, maar veel vraagstukken zijn ook afhankelijk van eigen interpretatie, vragen uit de markt en van de speerpunten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kiest in het toezicht. We zetten de ‘hete hangijzers’ op een rij in deze sessie met Joyce de Stoppelaar (coördinerend specialistisch inspecteur NVWA) en Barbara Mutsaers (Advocaat AKD Benelux Lawyers).

Meer weten over de Food Law Update of aanmelden? Bekijk het programma.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)

Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.