Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Quality Time met IJsbrand: Lekker vaag doen over de herkomst (video)

Quality Time met IJsbrand: Lekker vaag doen over de herkomst (video)

VIDEOCOLUMN - IJsbrand Velzeboer, voedingstechnoloog, verbaast zich over de vage herkomstaanduidingen op veel producten. Honing waar niet duidelijk van is waar het vandaan komt en ook de huismerken kunnen er wat van. In deze videocolumn Quality Time gaat hij erop in.

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar toe. Marcus Bot, FSQA manager bij PepsiCo, vraagt zich bij sommige wetten af welk doel ze nu hebben. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het derde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op...

Vanaf 1 januari 2025 moet het land van oorsprong duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit. Ook op verpakkingen van gesneden groenten en fruit moet de oorsprong van de producten duidelijk zijn. Dit stelt de Europese Commissie.

Frankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor herkomstetikettering?

Frankrijk introduceert nieuw logo: is dit de 'Nutri-Score' voor...

Vanaf de zomer van 2024 komt op Franse verpakkingen het nieuwe Origin'Info-logo te staan. Gebruik van het logo is vrijblijvend en moet consumenten meer inzicht geven in de herkomst van ingrediënten in voedingsmiddelen.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Beeld: Shutterstock

5 do's en 5 don'ts op het gebied van herkomstetikettering

Franse kaas, Italiaanse pesto, Belgische bonbons. Een vermelding van herkomst op een product kan het product een onderscheidend vermogen geven en aantrekkelijker maken voor de consument. Maar er gelden regels voor dit soort aanduidingen. In dit artikel 5 do's en 5 don'ts om je op weg te helpen.

Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen

Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening...

Op 21 april jongstleden heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd om de handelsregels die gelden voor een aantal agrifood producten te herzien. Dit voorstel tot wijziging van de zogeheten "ontbijtrichtlijnen" vloeit voort uit de "van boer tot bord"- strategie, waarin de Commissie onder andere gezondere en duurzamere voedingskeuzes wil stimuleren en voedselverspilling wil voorkomen.

Europese Commissie wil herkomst gesneden groente en fruit op de verpakking zien

Europese Commissie wil herkomst gesneden groente en fruit op de...

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de bestaande marketingstandaarden aan te passen voor een aantal agrifoodproducten. Dit gaat bijvoorbeeld om de herkomst van gesneden groente en fruit of het label 'zonder toegevoegde suikers' op fruitsap.