Hoe gaan Internet of Things, kunstmatige intelligentie en traceerbaarheid de voedings- en drankindustrie transformeren? 5 trends op een rij

Hoe gaan Internet of Things, kunstmatige intelligentie en traceerbaarheid de voedings- en drankindustrie transformeren? 5 trends op een rij

De gevolgen van de coronacrisis zijn sterk voelbaar in de voedings- en drankindustrie. Een van de gevolgen is dat de sector in een razendsnel tempo verandert en digitaliseert. Welke rol spelen trends als Internet of Things, kunstmatige intelligentie en traceerbaarheid hierin in 2021? 5 trends op een rij.

De voedselindustrie ziet zich genoodzaakt om de bedrijfsvoering zo snel mogelijk toekomstbestendig te maken, met een focus op het sneller introduceren van nieuwe producten, kwaliteit en voedselveiligheid, elasticiteit van de keten en diversificatie van de verkoopkanalen. Een speerpunt is het minimaliseren van verspilling van mankracht, productiemiddelen, grondstoffen, water en energie. De landbouwsector heeft bijvoorbeeld behoefte aan precisie en voorspelbaarheid waarbij technologieën als Internet of Things (IoT) kunnen bijdragen om de oogst te maximaliseren en verspilling tot een minimum te beperken. Maar hoe ziet 2021 eruit voor voedings- en drankproducenten?

Trend 1: Cloud

Nummer 1 vierkant

In 2021 zal het aantal technische oplossingen en diensten dat in de cloud draait alleen maar toenemen. De cloud biedt de benodigde connectiviteit en data services om de gegevens van IoT-apparaten en de supply chain vast te leggen. Kunstmatige intelligentie en rekenkracht in de cloud worden toegepast om de grote hoeveelheid aan data te vertalen in inzichten en zelfs automatische beslissingen en acties. Dankzij de cloud kunnen nieuwe technologische mogelijkheden als een service worden toegepast, wat veel sneller en minder risicovol is dan een complex en langdurig IT project.

Trend 2: Omnichannel ervaring

Nummer 2 vierkant

De coronacrisis heeft een grote impact op de voedings- en drankindustrie en zorgde voor een enorme verschuiving in deze markt. De horeca sloot haar deuren terwijl leveringen aan huis steeds populairder werden. Consumenten zijn gewend geraakt aan het online bestellen van maaltijden en zullen dit ook in 2021 blijven doen. De omnichannel-strategie – waarbij diverse kanalen zoals e-commerce, winkels en sociale media worden ingezet – maakt een organisatie minder kwetsbaar en biedt kansen om zich ten opzichte van de rest van de markt te onderscheiden. Hierin is het streven naar een betere klantervaring leidend, en bepalend voor het onderscheidend vermogen.

Klanten willen een geïntegreerde winkelervaring en dit kan worden gerealiseerd door chatbots. Een chatbot kan worden geïmplementeerd in meerdere kanalen zoals een website, Facebook en Whatsapp. Deze technologie kan zorgen voor een verbeterde klantenervaring en slaat informatie over elke gebruikerssessie op. Nadien kan je deze gegevens analyseren tot nieuwe inzichten.

Trend 3: IoT en traceerbaarheid

Nummer 3 vierkant

Ook buitende landbouwsector kan IoT helpen om de traceerbaarheid te verbeteren, voedselveiligheidsproblemen te voorkomen en water- en energieverspilling te verminderen. Toch lijken veel voedselverwerkers nog geen plan te hebben over hoe ze de rol van IoT willen vergroten. Slechts weinig bedrijven in deze sector hebben volledig digitale track and trace systemen die in real time met een kwaliteitsmanagementomgeving zijn geïntegreerd. In sommige gevallen zitten de gegevens bijvoorbeeld opgesloten in spreadsheets, of wordt zelfs gebruik gemaakt van pen en papier. Een systeem dat werkt aan de hand van IoT-sensoren kan gegevens over herkomst en resultaten van kwaliteitstests onmiddellijk in kaart brengen en eventuele problemen vaststellen of zelfs voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een onderbroken track and trace, omdat een ingrediënt niet wordt geboekt zoals het hoort

Trend 4: Datagedreven toepassingen

Nummer 4 vierkant

Een volledig digitaal platform maakt het mogelijk om gegevens te verzamelen en nadien te analyseren. Het eerste voordeel is dat het platform sneller en efficiënter problemen aantoont met de mogelijkheid om de onderliggende oorzaak van het probleem onmiddellijk te identificeren en te analyseren. Het tweede voordeel is dat gegevens kunnen worden gebruikt om geautomatiseerd beslissingen te nemen wat kan zorgen voor een concurrentievoordeel.

Een andere datagedreven toepassing die steeds vaker worden ingezet is beeldherkenning om de kwaliteit van de producten te analyseren en mede op basis daarvan de aankoopprijs te bepalen. Een van onze klanten uit de vleesindustrie maakt bijvoorbeeld gebruik van beeldherkenning en machine learning om de vet- en spierkwaliteit van karkassen te analyseren. Op die manier wordt de prijs bepaald die de veehouder krijgt voor zijn dier.

Hyper spectral imaging camera

Trend 5: Duurzaamheid en transparantie

Nummer 5 vierkant

De consument gaat bewuster om met voeding en duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de keuze om bepaalde voedingsmiddelen wel of niet te consumeren. Om deze transparantie te kunnen bieden, zullen voedingsbedrijven hun infrastructuur goed moeten inrichten. Ook is het belangrijk om aan de consument te laten zien dat men duurzaam opereert en wat de herkomst is van de grondstoffen. Diverse retailers, producenten en organisaties als GlobalGAP zetten vol in op transparantie naar de consument. Zo heeft Aldi de transparantiecode geïntroduceerd om het consumentenvertrouwen in vlees te vergroten. Hiermee kan de consument zien van welke boerderij het vlees afkomstig is.

ATC Code aldi transparantiecode

Kortom

Consumenten zijn bewuster bezig met voeding dan ooit tevoren. Ze willen weten waar hun voeding vandaan komt en of het wel op een dier- en mensvriendelijke manier geproduceerd is. In 2021 zullen transparantie en traceerbaarheid nog belangrijker worden binnen de voedings- en drankindustrie waarbij consumenten informatie willen over bijvoorbeeld verpakkingen, ingrediënten en voedselverspilling.

De voedings- en drankenindustrie is meer dan ooit in beweging. Dat biedt kansen, maar vooral uitdagingen voor producenten die zich in een razendsnel tempo moeten aanpassen. Trends als IoT en track and trace kunnen hier bijdragen aan de zoektocht naar continuïteit, groei en winstgevendheid.

Auteur: Marcel Koks, Industry en Solution Strategy Director Food & Beverage, Infor

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Arla Foods neemt Volac over, Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over en VEOS Group neemt activiteiten OvalInnovations over.

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Vlnr: Annie Alting (Factor Delta), Dionne Irving (VMT), Wouter Kleijbeuker (Luiten vleeswaren) en Jan Mones (Boboli)

Webinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze duurzaamheidswetgeving uitlegde. Het bedrijf heeft intussen veel praktijkervaring opgedaan. In dit webinar deelt Annie Alting praktische lessen en tips & tricks. Ook schoven 2 kwaliteitsmanagers aan (van Luiten vleeswaren en Boboli) om te vertellen over hun aanpak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.