Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Wat zijn de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid voor het ministerie van VWS? Wat zijn de belangrijkste punten uit het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims? Hoe zit het ook alweer met herkomstverwijzingen en wat mag wel en niet qua pictorials op verpakkingen? Wat zijn de hete hangijzers rondom additieven? Leer meer tijdens de online Food Law Update op 8 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT de online Food Law Update op 8 juni. In de live seminar wordt in 3,5 uur een update gegeven over onderwerpen zoals additieven, herkomstetikettering, handboek Voedings- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de onderwerpen die leven bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

banner Food Law Update

Programma

ana viloriaVWS over ontwikkelingen in etikettering, voedselveiligheid en houdbaarheid

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (THT & TGT)? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden en hoe kunnen zij dat doen? Tijdens deze Q&A met Ana Viloria, senior policy officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

Marieke Lugt

Het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims wordt toegelicht door Marieke Lugt van Lugt Food Law en Martin Kooijman van de NVWA. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie, die moet voldoen aan de specifieke regels op basis van de EU Claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006. Dit geldt ook voor voedings- en gezondheidsclaims op websites.

martin kooijman

Vragen die onder andere tijdens de sessie worden behandeld zijn; welke uitingen zijn een voedings- of gezondheidsclaim en welke zijn algemene informatie? Onder welke voorwaarden zijn verwijzingen naar algemene, niet-specifieke voordelen van een voedingsstof of een levensmiddel voor de algemene gezondheid toegestaan? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim? Welke tips heeft de NVWA voor je?

Update pictorials en herkomstverwijzingen

Ebba Hoogenraad
marloes kneppers

Wanneer mag je fruit afbeelden? Is een smaak-disclaimer nodig? Hoe zit het ook al weer met de herkomst-regels? Actuele interpretatieregels van de NVWA komen aan bod, met concrete voorbeelden. En de grijze gebieden nu de COOL-regels al weer ruim een jaar van kracht zijn. Dit en meer tijdens de sessie over pictorials en herkomstverwijzingen van Ebba Hoogenraad (advocaat Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (manager consument & informatie FNLI).

Hete hangijzers rondom additieven

JoycedeStoppelaar
barbara mutsaers

Een dossier dat de industrie momenteel flink bezighoudt, is de vermelding van additieven en het juiste gebruik van onder meer plantenextracten. Want de term ‘clean label’ klinkt wel mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. Er is regelgeving, maar veel vraagstukken zijn ook afhankelijk van eigen interpretatie, vragen uit de markt en van de speerpunten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kiest in het toezicht. We zetten de ‘hete hangijzers’ op een rij in deze sessie met Joyce de Stoppelaar (coördinerend specialistisch inspecteur NVWA) en Barbara Mutsaers (Advocaat AKD Benelux Lawyers).

Meer weten over de Food Law Update of aanmelden? Bekijk het programma.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Voor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock
Wetgeving

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by VeoliaVoor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees 7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.
Wetgeving

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.