Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Wat zijn de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid voor het ministerie van VWS? Wat zijn de belangrijkste punten uit het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims? Hoe zit het ook alweer met herkomstverwijzingen en wat mag wel en niet qua pictorials op verpakkingen? Wat zijn de hete hangijzers rondom additieven? Leer meer tijdens de online Food Law Update op 8 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT de online Food Law Update op 8 juni. In de live seminar wordt in 3,5 uur een update gegeven over onderwerpen zoals additieven, herkomstetikettering, handboek Voedings- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de onderwerpen die leven bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

banner Food Law Update

Programma

ana viloriaVWS over ontwikkelingen in etikettering, voedselveiligheid en houdbaarheid

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (THT & TGT)? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden en hoe kunnen zij dat doen? Tijdens deze Q&A met Ana Viloria, senior policy officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

Marieke Lugt

Het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims wordt toegelicht door Marieke Lugt van Lugt Food Law en Martin Kooijman van de NVWA. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie, die moet voldoen aan de specifieke regels op basis van de EU Claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006. Dit geldt ook voor voedings- en gezondheidsclaims op websites.

martin kooijman

Vragen die onder andere tijdens de sessie worden behandeld zijn; welke uitingen zijn een voedings- of gezondheidsclaim en welke zijn algemene informatie? Onder welke voorwaarden zijn verwijzingen naar algemene, niet-specifieke voordelen van een voedingsstof of een levensmiddel voor de algemene gezondheid toegestaan? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim? Welke tips heeft de NVWA voor je?

Update pictorials en herkomstverwijzingen

Ebba Hoogenraad
marloes kneppers

Wanneer mag je fruit afbeelden? Is een smaak-disclaimer nodig? Hoe zit het ook al weer met de herkomst-regels? Actuele interpretatieregels van de NVWA komen aan bod, met concrete voorbeelden. En de grijze gebieden nu de COOL-regels al weer ruim een jaar van kracht zijn. Dit en meer tijdens de sessie over pictorials en herkomstverwijzingen van Ebba Hoogenraad (advocaat Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (manager consument & informatie FNLI).

Hete hangijzers rondom additieven

JoycedeStoppelaar
barbara mutsaers

Een dossier dat de industrie momenteel flink bezighoudt, is de vermelding van additieven en het juiste gebruik van onder meer plantenextracten. Want de term ‘clean label’ klinkt wel mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. Er is regelgeving, maar veel vraagstukken zijn ook afhankelijk van eigen interpretatie, vragen uit de markt en van de speerpunten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kiest in het toezicht. We zetten de ‘hete hangijzers’ op een rij in deze sessie met Joyce de Stoppelaar (coördinerend specialistisch inspecteur NVWA) en Barbara Mutsaers (Advocaat AKD Benelux Lawyers).

Meer weten over de Food Law Update of aanmelden? Bekijk het programma.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.