Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Food Law Event 2024

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens het live event bespreken we veel actuele onderwerpen zoals de voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, plantaardige benamingen, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, wetgeving op gebied van reststromen, allergenenbeleid, voedings- en gezondheidsclaims en due diligence wetgeving.

Wetgeving rem voor innovatie?

Het live event start dit jaar met een plenaire opening door Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Sommigen zeggen zelfs dat Europese wetgeving een rem is voor innovatie. De Boer neemt je mee in de ontwikkelingen van het levensmiddelenrecht in Europa. Waar een product eerst enkel voedselveilig moest zijn, moet het inmiddels óók gezond en duurzaam zijn. Welke ontwikkelingen zien we momenteel in de voedingsindustrie? En waar liggen de ‘mitsen en maren’ op gebied van wetgeving? Remt de Europese wetgeving inderdaad de nieuwe trends en ontwikkelingen? En waar liggen de kansen voor voedingsproducenten? Alie de Boer neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee. 

Update ministerie VWS

De tweede plenaire opening wordt gegeven door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het ministerie van VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid? Wat is de stand van zaken op gebied van actuele onderwerpen zoals de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, geeft een update vanuit het ministerie.

Inspectie, benaming en duurzame verpakkingen

In de eerste ronde breakout sessies licht Silvia Gawronski (Van Traa) toe hoe je je het beste kunt voorbereiden op een inspectie en waar je op moet letten. Frans Henderikx, senior inspecteur auditor bij de NVWA geeft zijn visie op inspecties vanuit de NVWA. Ook vertelt Willem Kortland, quality engineer bij Do-It Organic, in deze sessie over zijn ervaring vanuit de praktijk. Daarnaast een sessie over herkomstetikettering en het woud der ‘alternatief voor’- benamingen.

Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) geeft je de laatste stand van zaken en de belangrijkste aandachtspunten. Vervolgens licht Marloes Kneppers, manager voedselveiligheid & regelgeving, vanuit de FNLI toe hoe zij naar dit onderwerp kijken en hoe de industrie hier het beste mee om kan gaan. De derde sessie in dit blok gaat over het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid bij de verduurzaming van verpakkingen. Jasmin Buijs (Axon Advocaten) geeft een duidelijk overzicht van de huidige ontwikkelingen, waarna Carlo Bulkmans van Upfield vertelt hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.

Kweekvlees, geharmoniseerde wetgeving en reststromen

In de tweede ronde breakouts uiteraard ook drie interessante onderwerpen. Allereerst een sessie over kweekvlees en precisiefermentatie. Karin Verzijden (Axon Advocaten) vertelt hoe het zit met de wetgeving rondom autorisatieprocessen voor deze producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt Verzijden met Daan Luining, oprichter en CTO van Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? 

Daarnaast een sessie over of harmonisatie van wetgeving in Europese lidstaten een mogelijkheid is of een utopie. Want wederzijdse erkenning lijkt op papier een ideaal concept, maar is dat in de praktijk ook zo? Sarah Arayess (Say Legal) schetst het wettelijke kader en geeft tips voor producenten. Daarnaast geeft Aldona Sek- Spirydowicz als expert vanuit de Europese Commissie een kijkje in de visie van en aandachtspunten van de Europese Commissie.

Tot slot vertelt Jeroen Hendricks, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA, hoe hij hier vanuit de praktijk tegenaan kijkt en mee omgaat.  De derde sessie gaat over het werken met reststromen. Steeds meer producenten verwaarden reststromen, maar hoe zit het met de geldende wet- en regelgeving op dit gebied? Barbara Mutsaers (AKD) geeft de laatste stand van zaken en vervolgens vertelt Derk van Manen, manager quality, nutrition and research bij Duynie, hoe zij in de praktijk omgaan met deze wetgeving. 

Allergenen, voedings- en gezondheidsclaims en due diligence wetgeving

In het derde blok breakouts tot slot drie actuele onderwerpen. In de eerste sessie geven Krista Baar (Normec) en Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) je een update rondom het nieuwe allergenenbeleid. Wat staat er in het beleidsvoorstel en wat komt er verder nog aan? Marloes Kneppers (manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI) en Ilse Roosenbrand (manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL) lichten vervolgens kort de belangrijkste punten uit het richtlijnendocument toe. De sessie wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de vier sprekers.

Daarnaast een sessie over voedings- en gezondheidsclaims. Ellis van Diermen (Précon) neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de wettelijke kaders en de stappen die producenten moeten nemen. Vervolgens vertellen Rosanne Hendriksen en Stefanie Schoss vanuit de NVWA hoe zij claims controleren en waar de focus ligt voor de NWVA. Tot slot geeft ook Janine Galjaard (directeur Keuringsraad Kennis en Advies Gezondheidsreclame) haar visie op het onderwerp. De derde sessie in dit blok gaat over hoe je de bomen ziet door het duurzaamheidsbos bij due diligence wetgeving. Marijn van Tuijl en Maurice Verhoeven (Ploum Advocaten) vertellen je meer over wat de voedingsindustrie te wachten staat op gebied van de CSRD, CSDD en de ontbossingswetgeving. Vervolgens geeft een duurzaamheidsexpert vanuit de FNLI tips en tricks voor de voedingsindustrie om hiermee om te gaan.

Zelfregulering motor voor transitie en innovatie?

Tot slot sluiten we de dag af met een inspirerend verhaal vanuit de Reclame Code Commissie. Hiermee wordt het verhaal van de dag mooi rond afgesloten. De Reclame Code Commissie (RCC) staat bekend om de beoordeling van klachten over onder andere voedingsmiddelen. Voor zowel consument als voedselproducent is het begin en eind van het RCC-proces bekend: het start met een klacht en eindigt met een uitspraak. Met de reclamecode als leidraad helpt RCC door middel van zelfregulering.

Daardoor ontstaat een gelijk speelveld voor eerlijke concurrentie en bedrijfsvoering en zo moet misleiding voorkomen worden. Via zelfregulering voorkomt de RCC dat reclameregels tot in detail wettelijk worden vastgelegd. Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code (SRC), legt deze zelfreguleringspraktijk aan de hand van een aantal actuele zaken uit. Daarnaast geeft ze tips voor de industrie hoe zij het beste om kunnen gaan met deze zelfregulering en hoe zij misleiding kunnen voorkomen. 

Food Law Event

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Food Law Event

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Food Law Event

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Food Law Event

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Food Law Event

Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens het Food Law Event op 4 juni zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Europese Commissie

'Voedselindustrie moet eerlijke prijzen betalen voor boerenproducten'

De voedselindustrie moet eerlijke prijzen gaan betalen voor producten van Europese boeren. Dat stelt de Europese Commissie voor in haar woensdag gepresenteerde landbouwstrategie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.