Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.
Due diligence wetgeving
Op het gebied van duurzaamheidswetgeving is er al veel op ons afgekomen. Maar dit is slechts het begin. Dit jaar moeten beursgenoteerde ondernemingen over duurzaamheid rapporteren in het kader van de CSRD-richtlijn, komende jaren moeten kleinere bedrijven dit ook gaan doen. Maar ook de ontbossingswetgeving, die per december 2024 ingaat, heeft gevolgen voor producenten en importeurs. Tot slot staat ook CSDD-richtlijn in de steigers. Op basis van deze richtlijn moeten bedrijven de hele supply chain screenen op naleving door alle leveranciers (en ook hun leveranciers) van normen op het gebied van milieu en mensenrechten.
Hoe zit het nu precies?
Hoe gaat deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten en importeurs? En hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Hoe kun je het beste omgaan met al deze rapportage en due diligence verplichtingen? En welke risico’s loop je als je dat niet (goed) doet? Wie is er nu verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet- en regelgeving binnen een voedingsmiddelenbedrijf? Marijn van Tuijl en Maurice Verhoeven van Ploum Advocaten laten duidelijk zien wat het palet aan duurzaamheidsregelgeving betekent voor voedingsproducenten. Vervolgens vertellen duurzaamheidsexperts Robin van der Velde en Willem Jan Laan vanuit de FNLI meer over hoe bedrijven hier in de praktijk mee om (kunnen) gaan. Wat zijn tips voor de industrie?
Sprekers
Deze sessie wordt ingevuld door vier verschillende sprekers. Allereerst Marijn van Tuijl, advocaat/partner bij Ploum. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marijn van Tuijl.
De tweede spreker is Maurice Verhoeven, ook advocaat/partner bij Ploum. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Maurice Verhoeven.
De derde spreker is Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Robin van der Velde.
De laatste spreker is Willem Jan Laan, adviseur IMVO bij de FNLI.
Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?