Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA  

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA  

Waar moet je als kwaliteitsmanager op letten tijdens een inspectie? Welke rechten en plichten heb je als bedrijf? En hoe zorg je voor de beste voorbereiding van zo'n inspectie? Tijdens het Food Law Event op 4 juni geven Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It Organic) antwoord op deze en meer vragen.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Voorbereiding inspectie

Het voorbereiden en begeleiden van inspecties vormt een belangrijke bezigheid voor kwaliteitsmanagers. Maar waar moet je op letten tijdens zo’n inspectie? Welke rechten en plichten heb je eigenlijk als bedrijf? En hoe zorg je nu voor de beste voorbereiding voor een inspectie? Silvia Gawronski zet het wettelijke kader voor je op een rij.  

Tips vanuit NVWA en industrievoor inspectie

Vervolgens geeft Frans Henderikx, Senior Inspecteur Auditor bij de NVWA, zijn visie op een inspectie vanuit de NVWA met daarbij behorende tips & tricks. Tot slot vertelt Willem Kortland, quality engineer bij Do-It Organic, over zijn ervaring vanuit de praktijk. Na deze sessie heb je dus een goed beeld op wat er allemaal komt kijken bij een inspectie en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.  

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Silvia Gawronski, partner bij Van Traa Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Silvia Gawronski.  

De tweede spreker is Frans Henderiks, senior inspecteur auditor bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk hier het LinkedIn profiel van Frans Henderikx

De laatste spreker is Willem Kortland, quality engineer bij Do-It Organic. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Willem Kortland.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Food Law Event

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Food Law Event

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Food Law Event

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Food Law Event

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut
  2. Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel
  3. 'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)
  4. Federatie wil visverspilling in kaart brengen
  5. Voor abonneesVoedselverspilling tegengaan? Dierenwelzijn verbeteren? Zo helpt AI hierbij
  6. Voor abonneesFDA: "Loodchromaat is bron contaminatie appelmoes"
  7. Voor abonneesProducenten metaaldetectoren geven tips na recall: 'Je kunt nooit elk deeltje detecteren'
  8. Van biodiversiteit tot klimaat: overheidsdashboard volgt duurzaamheidsdata van 5 supermarkten
  9. Arla Foods installeert warmtepomp om netto nul doelstelling
  10. Europees Parlement bereikt akkoord over recycling verpakkingen
  1. Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag zoutgehalte is belangrijk' (+ fotoreportage)
  2. Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen
  3. Scoren ultrabewerkte producten een lagere Nutri-Score? Onderzoek vergelijkt logo met NOVA-classificatie
  4. Onderzoek: campagnes over minder vlees jagen vleeseters in het harnas
  5. AH schrapt per direct Blue Band Roombeter-actie na kritiek
  6. Column: 'CSRD zorgt voor opschudding in het supermarktschap'
  7. RIVM waarschuwt voor voedingssupplementen met Ashwagandha en twee andere kruiden
  8. Voor abonneesHoe kom je de audit goed door? Ex-auditoren geven 5 tips: 'Wees open en eerlijk'
  9. Meer dan 20 algen goedgekeurd als novel foods
  10. Voor abonnees10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie